Örököltem 3000 nm szőlőt, mit csináljak?
GONDOZNI KELL. Legalább minimálisan, de nem hagyhatod elvadulni - különösen, ha körülötte is vannak szőlőskertek. Ha elvadul, megfertőződik, még be is perelhetnek a többiek. Az nem valami nagy ültetvény, de éppen megfelel egy normális hobbikertnek. Nem tudom, eddig mi volt vele, de "szőlőhegyeken" vannak közös szabályok, közös költségek is...
Add bérbe addig valakinek, amíg nem lesz más terved.
Ettől azért egy kicsit több dolog van vele, de a metszés, kötözés nagyon fontos.
A zöld munka is és a megfelelő időben történő permetezés is fontos.
A gyomok ellen is védekeznek, nem feltétlenül vegyszerekkel -> kézi munka horolóval. És persze a szüret a végén.
Sok könyv foglalkozik a szőlőműveléssel érdemes esetleg átolvasni egy ilyen könyvet.
3000 m2 elég sok, 0 szakértelemmel. Hozzáértőnek nem probléma, de neked sokszor annyi idődbe telik, géped sincs hozzá, meg főleg nem tudod, hogy mit, mikor és hogyan dolgozz. Rengeteg felesleges munkát beleölsz, a valóban szükséges munkákat nem csinálod meg, és rád rohad az egész.
Na de tegyük fel, hogy nem rohad rád. Akkor mit fogsz vele kezdeni? A vevők nem fognak ott várakozni hosszú tömött sorokban a kapud előtt.
Minden megoldható, nyilván, de nem a távolból, és nem nulláról indulva. Úgyhogy szerintem vagy add el, vagy add ki. Ez utóbbi esetben úgy is alkudhattok, hogy értesítést kérsz, és minden munkához elmész ingyen segíteni, ha nagy hasznod nem is lesz, de némi segédmunkával be tudsz szállni, és közben tanulsz.
Éppenséggel, az se mindegy, hogy bekerített telek, vagy egy szőlőhegyen vannak a sorok, a többi közt. Mert ez utóbbi esetben lehet szerződni bérpermetezésre, egy szakember figyeli, és szükség esetén trakival vontatott permetezővel megszórja. A zöldmunkát is szokás már így csinálni, de ennek hátránya, hogy nem lesz rendes szálvessző, mert a legjobbakat levágják. (Bár csapos metszésnél ez nem gond.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!