Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Lehet úgy építési telket...

Lehet úgy építési telket vásárolni hogy személyesen nem tudok elmenni?

Figyelt kérdés

Külföldön élek és a szülőfalumban lesznek eladó építési telkek és gondoltam befektetem a pénzemet. Biztos hogy nem ingatlanoson keresztül lesznek meghírdetve mert ez falun nem szokás hanem magánszemély fogja árulni akié jelenleg az a terület amiből hamarosan utca lesz és telkek. Évente egyszer látogatok haza és nem biztos hogy pont akkor eltudok menni mikor meghírdetik a telkeket.

Azt sem nagyon tudom hogy hogyan lehet átutalni a pénzt ha nincs magyar számlám. Az eladó számlaszáma benne lesz a szerződésben ahova kell utalni? Gondolom valami IBAN szám fog kelleni nekem. Én mindig revolutot használok ha megyek haza, illetve az egyik kinti kredit kártyámat ami kedvező árfolyamon vált.

Lehet olyat hogy pl hivatalosan megbízom anyukámat hogy járjon el helyettem az ingatlan vásárlás ügyében és neki átküldöm revoluton a pénzt hogy bonyolítsa le az anyagiakat?

Vagy van olyan szolgáltatás hogy valaki egy bizonyos összegért elintéz helyettem mindent? Felhívja az eladót, leszervezi az ügyvédet, leellenőrzi a papírokat, stb.

okt. 15. 03:44
 1/8 anonim ***** válasza:
63%
Biztos, hogy jól átgondoltad ezt a telekvásárlást? Ez nem úgy van ám, hogy csak hagyod parlagon heverni, majd ha szerencséd van,akkor haszonnal eladod, hanem ha jol olvasom,akkor 4 éven belül építened kell rá, és gondolom te nem nagyon szeretnél egyhamar hazaköltözni.
okt. 15. 04:52
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Az biztos, hogy lehetséges, haverom öccse USA-ból vett házat itthon. A részleteket sajna nem tudom.
okt. 15. 05:37
 3/8 anonim ***** válasza:

Teljesen jó, ha meghatalmazod anyukádat, plusz ügyvéd is kelleni fog, aki meg tudni fogja ezeket. Rokonomék is tudtak így venni külföldön lakva.

Szerintem építeni csak akkor kell, ha kifejezetten ilyen feltétellel adják kedvezményesen. Tipikusan pl. önkormányzat, hogy ne haljon ki a falu, akkor oda is kell költözni vagy ha hitelt vesz fel valaki, akkor vállalja x. éven belül a házat rá, hiszen ezzel a céllal vette. De általánosságban nincs ilyen szabály, lehet csak úgy is venni telket, befektetésre is vagy ha sátrazni akarsz ott évente kétszer :) Még olyan lehet belterületnél, hogy kaszáltatni kell rajta néha, ne legyen gazos, parlagfüves. (Meg a mezőgazdasági telkekre vonatkoznak más szabályok még.)

okt. 15. 07:24
 4/8 anonim ***** válasza:
Meghatalmazással és megfelelő pénzzel bármi megoldható!
okt. 15. 08:41
 5/8 anonim ***** válasza:

Nem kell meghatalmazás, covid óta skype, Teams elfogadott online felület. Csak kicsit hosszabb a folyamat, és az online ügyintézés miatt kb fél oldalnyi plusz szöveg kerül a tulajdoni lapra.

A folyamat annyi, hogy az ügyvéd felveszi veled a kapcsolat pl skypeon, amiről felvétel készül! Te bemutatod valamelyik fényképes igazolványodat a kamerába, átbeszéltek mindent. Ezután postázza neked a szerződést, aláírod, vissza küldöd, te kifizeted amit kér, ő pedig hitelesíti és beviszi a földhivatalba.

A telek eladója pedig valószínűleg személyes megy aláírni, mert az egyszerűbb neki.

A földhivatal pedig majd postázza neked kb 60 napon belül a tulajdoni lapot. Gyorsított eljárás a te esetedben felesleges pénzkidobás.

okt. 15. 09:51
 6/8 A kérdező kommentje:

Nem kell 4 éven belül építeni rá. Ez a vagyonszerzési illetékre vonatkozik hogy akkor nem kell megfizetni ha építettél 4 éven belül.

USA-ban élek és ide a postázás hetekig tarthat. Tudom mert küldtem régen képeslapot.

A tulajdoni lapot nem fontos ide küldeni, lehet a szüleimnél is mert itt nem kellene semmihez. Ugy is Magyarországon kell lennie ha bármihez kell. Ezért nem is viszem ki a magyar papirjaimat magammal, csak az útlevelem.

Elektronikus aláírás nincs otthon?

Itt ilyen docusign nevű oldalon keresztül irnak alá. Igy intéztem a kinti lakáshitelemet is.

okt. 15. 12:45
 7/8 anonim ***** válasza:
Ügyfélkapunak van ilyen opciója, de annak csak személyesen lehet intézni a regisztrációját. Legalábbis pár éve még így volt, lehet változott. Az USA eszignót valószínűleg elfogadják, de ezt ügyvédtől kellene megkérdezni.
okt. 15. 14:02
 8/8 A kérdező kommentje:
Van ugyfelkapun meg regebbről
okt. 16. 00:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!