Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Egy tetőtéri lakás télen is...

Egy tetőtéri lakás télen is melegebb, vagy pont hogy hidegebb?

Figyelt kérdés

A lakás, amit kiszemeltem, egy budapesti, 2005-ben épült kis társasház 2. emeletén van.

Szerintetek esélyes, hogy normálisan le van szigetelve, vagy ezt én mint vevő/érdeklődő, ki tudom deríteni, ha esetleg kamuzna a tulajdonos?

Engem a téli hideg jobban zavar, mint a nyári meleg. Még sosem laktam tetőtéri lakásban, és ha ez azzal jár, hogy télen ezek jobban lehűlnek, akkor hagyom inkább.

szept. 28. 23:12
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Télen előbb lehűl, nyáron előbb felmelegszik.
szept. 29. 00:45
 2/8 Telelő Teve ***** válasza:
85%

Hőkamera.

Amúgy általában jóval hidegebb - a 2000-es évek elején jellemzően olcsó üveggyapotot raktak a kivitelezők ami azóta már bőven összeesett és már az eredeti hőszigetelés töredékét sem tudja a lakás, kvázi olyan, mint ha tetőszigetelés nélküli lenne. A jobb minőségű PIR táblák használata itthon még ma is ritkaságszámba megy.

szept. 29. 01:23
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem az üveggyapot a probléma hanem az akkori 5-10 cm vastagsága.
szept. 29. 03:09
 4/8 A kérdező kommentje:

Nagyon köszi a válaszokat!

Akkor lehet, hogy hagyom annyiban.

szept. 29. 09:19
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Hőkamera, de elviekben az energetikai tanúsítvány is tartalmazza.

Nekem is részben tetőtéri a lakásom, de 3 réteges üvegezésű ablakokkal, meg 30 cm kőzetgyapottal.

szept. 29. 11:40
 6/8 anonim ***** válasza:
Tetőtérnél a plafon jelentős része is hőleadó-felvevő felület. Tehát az alapterülethez képest ez a felület nagyobb mint mondjuk a földszinten ahol csak az oldalfalak töltik be ezt a szerepet. Ráadásul a tetőszerkezet legtöbb esetben valamilyen könnyűszerkezet, ami ha le van szigetelve akkor se olyan hőtartó mint egy téglafal. Nyáron ráadásul a nap sugara is közvetlenül éri, ritkán van ami ráárnyékol. Ebből következik, hogy nyáron nagyobb mértékben átmelegszik mint amilyen mértékben lehűl télen. De télen is könnyebben kihűl mint a földszint. Ráadásul általában a tetőterek légtere kisebb mint egy nem tetőtéri helyiségé, emiatt télen könnyebb felfűteni ami valamennyire kompenzálja a nagyobb fokú hőleadást. Nyáron viszont, ha nincs légkondi emiatt is még melegebb tud lenni.
okt. 3. 03:56
 7/8 anonim ***** válasza:
54%
Még annyit hozzáfűznék, hogy bár egyre ritkábban van már télen nagy havazás, de ha nagy hó fedi a tetőt akkor sokkal jobb a hőszigetelése, kevésbbé hűl ki. Egyébként én is tetőtérben élek és szeretem, mert a ferde falak meg a kisebb belmagasság otthonossá teszik a lakást, le van szigetelve kőzetgyapottal, de a kisebb belmagasság éslégtér miatt sem nagy a fűtésköltsége, szerencsére van itt két fenyőfa amik nyáron ráárnyékolnak, így nem melegszik fel annyira, hogy légkondira lenne szükségem.
okt. 3. 04:03
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat.
okt. 3. 09:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!