Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mi történik akkor, ha az...

Mi történik akkor, ha az eladó nem engedi be az értékbecslőt az ingatlanba?

Figyelt kérdés
Elméletileg lehet ilyen ugye? Adásvételi megkötve, foglaló kifizetve, az eladó pedig szándékosan nem engedi be az értékbecslőt vagy időpontot sem egyeztet vele. Akár rosszindulatból, akár mert időközben talált vevőt, aki többet adna az ingatlanért. Ilyenkor mi történik?

szept. 27. 21:10
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
33%
Miért megy oda az értékbecslő az adásvételi megkötése meg a foglaló kifizetése után?
szept. 27. 21:21
 2/11 anonim ***** válasza:
61%

Értékbecslöt nem kell beengedni, kivéve, ha valamilyen hatóság rendelte el az eljárást.

Ha egy ingatlant elad valaki, akkor utána nem tudja másnak eladni drágábban.

szept. 27. 21:25
 3/11 anonim ***** válasza:
87%
1. Valószínűleg azért, mert hitelre vennék az ingatlant. Az eladót biztos tájékoztatták, hogy így fizetnek.
szept. 27. 22:18
 4/11 anonim ***** válasza:
68%

2. Ha csak foglaló van kifizetve, azért be tud nekik tenni. Nem kapják így meg a hitelt és majd a vevőnek kell elállni ezért a szerződéstől és így bukja a foglalót.

Szerintem ez tényleg merő rosszindulat vagy tudatosan erre játszott az eladó.

szept. 27. 22:20
 5/11 anonim ***** válasza:
26%
Ez kevés adat , írd ki a Jogi Fórumra .
szept. 27. 22:57
 6/11 anonim ***** válasza:
91%

Ez csak a képzeleted szüleménye gondolom.

Idiótákkal meg nem kötünk semmilyen szerződést, ez alapszabály.

Egyébként bíróságon megnyernéd a pert.

szept. 28. 06:08
 7/11 anonim ***** válasza:
87%

Nem kapja meg a hitelt a vevő, de bizonyítható (bank értékbecslője által), hogy az eladó miatt hiúsult meg az adásvétel, így az eladónak kell visszafizetni a foglaló dupláját.

Ha az adásvételibe, vagy bármilyen ügyvéd előtt aláírt kiegészítő szerződésbe bele lett írva, hogy banki hitelből lesz fizetve, akkor teljesen egyértelmű a helyzet, de valószínűleg még enélkül is a vevőjelölt javára fog dönteni a bíróság, főleg, ha volt is tanúja a szóbeli megállapodásnak, mi szerint banki kölcsönből lesz fizetve, vagy az adásvételiben szereplő adatok alapján ennek nyilvánvalónak kellett lenni az eladó számára.

szept. 28. 07:28
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Pont az a lényege a foglalónak, hogy amennyiben ilyen történik, akkor az eladó azt kétszeresen fizeti vissza.

Sajnos az ügymenet teljesen rendben van, ez a bevett szokás.

Ügyvéd, adásvétel, foglaló, értékbecslés, maradék vételárrész rendezése hitelből+önerő, végül birtokbaadás.

Én kicsit rizikósnak tartottam, ezért kértem előzetes értékbecslést, ezzel párhuzamosan előzetes hitelbírálatot. Így mikor beadtam a bankba a végleges paksamétát (hiteligérvény, előzetes ÉB, adásvételi), akkor onnantól már pörgött a dolog.

szept. 28. 10:16
 9/11 anonim ***** válasza:
86%
Előzetes értékbecslést kell kérni, az adásvételi aláírása és a foglaló kifizetése előtt. De ha már aláírták az adásvetelit, abban benne van, hogy hitelből fizetik a vételár x részét, tehát ha az eladó nem engedi be az értékbecslőt, meghiúsítja az adásvételt és a foglaló kétszeresét kell visszafizetnie.
szept. 28. 10:59
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Nagyobb annak a kockázata, és sokkal többször történik meg, hogy a bank kevesebbre értékeli az ingatlant, és meghiúsul az adásvétel, mert nincs elég önerő.

Az, hogy az eladó, akivel többször találkozott a vevő, aki aláírta a szerződést, és aki érdekelt az eladásban, végül érthetetlen okokból meghiúsítsa azt, szerintem nagyon ritkán történik meg.

szept. 28. 12:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!