Ingatlan eladás esetén mennyi illetéket kell fizetni?
4 évvel ezelőtt került a nevemre, tehát nem telt le az 5 év. Ilyen esetben is 15 százalékot kell fizetni vagy kevesebbet?
Ajandekozassal kaptam, tehát a teljes összeg nyereség. Persze több milliót ráköltöttem közben, aminek csak töredékéről van meg azóta a számla..
"4 évvel ezelőtt került a nevemre, tehát nem telt le az 5 év. Ilyen esetben is 15 százalékot kell fizetni vagy kevesebbet?"
Ez nem illeték, hanem jövedelemadó.
A nyereség 30%-ának 15%-a az adó.
"Ajandekozassal kaptam, tehát a teljes összeg nyereség."
Ez nem biztos, hogy így van, ....
2025-ig nem tudsz várni? Akkor már adómentes.
Szeptember van, ha megvan a vevő, akkor is lehet, hogy elfogadja, hogy csak januárban legyen a Földhivatalba küldve.
Ha meg még nincs meg a vevő, akkor pláne elhúzódhat addig.
Sajnos vagy nem, megvan a vevő és jövő júliusig kellene várni hogy meglegyen az 5 év. Ennyit nem igazán akarok várni mert akkor egy évig üresen állna a ház és valószínűleg a vevő is elúszna.
Ezért akarom tudni hogy mondjuk pár száz ezret bukok rajta vagy milliókat.
"Sajnos vagy nem, megvan a vevő és jövő júliusig kellene várni hogy meglegyen az 5 év."
Nem kell, mert csak a naptári év számít! :D :D
Kérdéssel ide tudsz fordulni: NAV ügyfélszolgálat 1819 tel. munkaidőben.
"akkor egy évig üresen állna a ház"
Meglehet a birtokbaadás is idén, csak az adásvételit nem kell jan. 2. előtt eljuttatni a Földhivatalba. Ügyvédet ezzel bízzátok meg!
Persze a vevőnek is van valami adminisztrációs ritmusa, őrajta áll, kell-e neki, hogy erre a naptári évre legyen adminisztrálva az ingatlanvétel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!