Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ingatlan eladás esetén mennyi...

Ingatlan eladás esetén mennyi illetéket kell fizetni?

Figyelt kérdés

4 évvel ezelőtt került a nevemre, tehát nem telt le az 5 év. Ilyen esetben is 15 százalékot kell fizetni vagy kevesebbet?

Ajandekozassal kaptam, tehát a teljes összeg nyereség. Persze több milliót ráköltöttem közben, aminek csak töredékéről van meg azóta a számla..

szept. 20. 10:21
 1/6 anonim ***** válasza:
65%
Én úgy tudom, csak ha vásárolsz is 5 éven belül, akkor csökken az adó mértéke.
szept. 20. 10:28
 2/6 anonim ***** válasza:
A 4. évben a vételi ár, plusz a ráfordított összeg és az eladási ár különbözetének a 30%-a után kell 15% adót fizetni
szept. 20. 13:55
 3/6 anonim ***** válasza:

"4 évvel ezelőtt került a nevemre, tehát nem telt le az 5 év. Ilyen esetben is 15 százalékot kell fizetni vagy kevesebbet?"

Ez nem illeték, hanem jövedelemadó.

A nyereség 30%-ának 15%-a az adó.

"Ajandekozassal kaptam, tehát a teljes összeg nyereség."

Ez nem biztos, hogy így van, ....

2025-ig nem tudsz várni? Akkor már adómentes.

Szeptember van, ha megvan a vevő, akkor is lehet, hogy elfogadja, hogy csak januárban legyen a Földhivatalba küldve.

Ha meg még nincs meg a vevő, akkor pláne elhúzódhat addig.

szept. 20. 14:35
 4/6 A kérdező kommentje:

Sajnos vagy nem, megvan a vevő és jövő júliusig kellene várni hogy meglegyen az 5 év. Ennyit nem igazán akarok várni mert akkor egy évig üresen állna a ház és valószínűleg a vevő is elúszna.

Ezért akarom tudni hogy mondjuk pár száz ezret bukok rajta vagy milliókat.

szept. 20. 15:52
 5/6 anonim ***** válasza:

"Sajnos vagy nem, megvan a vevő és jövő júliusig kellene várni hogy meglegyen az 5 év."

Nem kell, mert csak a naptári év számít! :D :D

Kérdéssel ide tudsz fordulni: NAV ügyfélszolgálat 1819 tel. munkaidőben.

szept. 21. 00:01
 6/6 anonim ***** válasza:

"akkor egy évig üresen állna a ház"

Meglehet a birtokbaadás is idén, csak az adásvételit nem kell jan. 2. előtt eljuttatni a Földhivatalba. Ügyvédet ezzel bízzátok meg!

Persze a vevőnek is van valami adminisztrációs ritmusa, őrajta áll, kell-e neki, hogy erre a naptári évre legyen adminisztrálva az ingatlanvétel.

szept. 21. 00:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!