A szomszédom a földhivataltól kértek a telkükre újra felmérést, hozzányúlhatnak az én telkemhez?
Több mint 50 éve építette Papám a házat és vette meg a telket. A szomszéd is kb. 2000 évek körül mérték fel a telküket, mert építeni akartak egy másik házat, és meg is valósult.
Viszont kaptam levelet a földhivataltól, hogy a szomszéd földmérést fog végrehajtani a telkükön, mert szerintük rosszul lett felmérve…
Elvehetik a telkemet, ha mondjuk az akkori 50 évvel ezelőtt így lett felosztva??
Öntözőrendszer, kerítés, fák ültetése meg minden megcsináltam, ami több millióba fájt. És most ezzel akarják felb@szni, hogy újra mérik a telküket??
Mi van, ha mondjuk 2 métert àt kell adjak nekik, mert így a szabályos? És oda lesz az egész munkám és a pénzem a kertbe. :(
Nyugtassatok meg, hogy nem lesz ilyen! És ha mégis, fel lehet lebezni, ugye?
Felhívtam a szomszédot, hogy mi a fene ez a levél meg a hír, őt is meglepte, hogy engem is belekevert a földhivatal… pedig csak az ő telküket akarta újra felmérni..
50 éve mindig is ugyanannyi volt a telkem mérete: 80x130.. se nem 82 és se nem 134 m! Hanem kerek számmal lett megmérve.. nem is értem..
A földmérő mérése az irányadó, szóval a telek határ ott lesz ahol ő mondja. Műholdas kapcsolattal milliméter pontosan jelöli ki az oszlopokat.
10400 m2 szerepel a tulajdoni lapodon is, akkor nagy eltérés nem lehet.
Régen gyakran elmérték a telkeket, meg a szomszédok is szerettek évente pár centit kisajátítani, az üres telkekből.
Mikor én vettem a telkemet 5 méterrel lett keskenyebb, mint amit a tulaj állított. Ez is úgy jött elő a vásárlás pillanatában, hogy a szomszéd kerítést épített. Ezen felbuzdulva össze szoroztam a méreteket és kijött a tulajdoni lap m2 adata. Tehát ezt elfogadtam.
Elöször is az, hogy felmérik, nem jeletni azt, hogy megváltozik bármi is.
Másodszor ha tényleg rosszul van az elözö mérés, az ugyan kötelezö érvényü, de megvan a lehetöséged a különbözetet megvenni.
Nálunk is egy méterrel arrébb van a kerítés a szomszéd javára. Tudjuk, így vettük meg, bár a kutyát sem zavarja, így is van bőven nyírni való. :D
Szerintem ne aggódj addig, amíg nincs különösebb vita alap (pl. ténylegesen igényt tartana plusz területre, ami papíron az övé). Lehet csak építkezne, hozzáépítene, telket megosztana, stb., amihez kell az új felmérés. Ha csak ennyi a cél, akkor érthető a részéről a meglepettség, hogy már most belekevertek téged is. Bár nem tudom mit gondolt... a szomszédokat kihagyják? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!