Hogyan vegyek lakást? Megnéztem, beszéltem a tulajjal, mehet a buli. Hogyan tovább? Mik a lépések? (Hitel)
Megnéztem a lakást, amit egy kedves idős hölgy árul, mint magánszemély. Voltam már a bankba, magabiztosan hitelképes vagyok.
Felhívtam a nénit, hogy kell a lakás, februártól intézem a dolgokat.
Hogyan kezdjek neki?
Mik a lépések? Mi mit követ? Elnézést, de csak régi írást találtam a témában.
Rutinos rokon, ismerős segítségét érdemes igénybe venni (aki vett-adott el, és megbízol a tudásában)
Ha ilyen ismerős nincs, akkor 1% megbízási díj ellenében szoktak vállalni ilyet ingatlanközvetítők.
Ha magad vinnéd végig a folyamatot, akkor alap esetben ezekre figyelj oda, kb. ez lesz a "táncrend":
- a célingatlant nézesd meg szakemberrel (építész, kőműves, vagy értékbecslő, vizesedést, penészt, szabálytalan bekötéseket, avulásokat kell keresni)
- a szomszédokat is nézd meg, és a szomszéd épületeket is
- kérd el a társasház alapító okiratát, Szmsz-ét, és a legutóbbi 2 közgyűlési jegyzőkönyvet (közmű tartozásokat, pereket, adósságot kell keresni)
- kérd be a közös képviselőtől a nullás igazolást (nem tartozik a tulajdonos a háznak)
- ha még mindig okés, akkor tegyél egy írásos vételi ajánlatot (ebben már a lényeges feltételek legyenek benne, mint vételár, foglaló, a vételár forrása (önerő, bankhitel), a fizetés ütemezése, milyen cuccok maradnak, mi nem, legkorábbi birtokba adás stb stb.)
- az írásos vételi ajánlatodra kérj írásos elfogadó nyilatkozatot a tulajdonostól (ha elfogadja)
- ezt követi az okiratszerkesztő ügyvéd megkeresése, szerződés tervezet elkészítése, majd pár körös egyeztetéssel annak véglegesítése
- szerződéskötési időpont kitűzése, szerz. megkötése, foglaló megfizetése
- banki értékbecslő fogadása, várakozás a hitelre, hitelkérelem elfogadása után a bank teljesíti a vételár hiányzó részét
- ezután következik a birtokbaadás (jegyzőkönyvvel, melyben a közműóra állások, és minden lényeges körülmény rögzítve lesz, pl. sértetlen plombák, körbefotózva minden
- birtokba kerülés után zárcsere, ünneplés :)
Összegzésül te is meg tudod csinálni, de egy rutinos segítővel elkerülhető jó pár baki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!