Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Örököltem egy házat,de a ház...

Örököltem egy házat,de a ház telekrajz nem egyezik a házzal,ilyenkor mit tudok tenni?

Figyelt kérdés

Eddig azt a választ kaptam,hogy mérnökkel kell megrajzoltatnom és mindenről tervezetett kell készítetnem,mert a telekrajz nem egyezik a házzal. Viszont,ez több hónap és rengeteg pénz. Akik megakarják venni meg CSOK-osok és decemberig van határidő. Addig elméletileg a mérnök nem végez.

Mit tudok tenni? Örököltem a házat amik nincsenek felrajzolva több éve ott álnak. Már szerintem 20-is megvan.

2023. nov. 3. 17:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
49%

Fennmaradási engedélyt kell kérned.

Ehhez kell egy tervező aki megcsinálja a tervdokumentációt.

Ezt engedélyezik (ha engedélyezik, mert csak olyat lehet ami amúgy is kaphatott volna engedélyt. Tehát megfelel a beépítési előírásoknak).

Ezután hivhatod a földmérőt aki elkészíti az épületfeltüntetést és elindítja a földhivatali eljárást.

Ez mindennél együtt jó esetben megvan 4 hónap alatt.

2023. nov. 3. 17:54
 2/11 anonim ***** válasza:
65%

Majd a Föld Hívatalnál utána néznek hol,mikor volt a tévedés .

Nálunk is tévedtek 1 ház számot.

2023. nov. 3. 18:05
 3/11 anonim ***** válasza:
86%

Kerdezz meg tobb szakit. Csak kerdezd, ne fogadd az ajanlatat.

Voltam hasonlo helyzetben, aki elintezte valami kiskapuval 1 honap alatt megcsinalta es 5x olcsobban mint a legelso ajanlatom.

2023. nov. 3. 18:12
 4/11 A kérdező kommentje:

4-es

Annyit elárulsz,hogy hova valósi vot? Arra keresgélek akkor,mert sürgős lenne nagyon.

2023. nov. 3. 18:32
 5/11 anonim ***** válasza:
68%

"Viszont,ez több hónap és rengeteg pénz."

Nem így van. A földhivatalhoz a földmérő által megrajzolt alaprajz kell, azt akár 1-2 hét alatt is megcsinálja és megszabott díja van - ha nem sürgős - százezer alatti az ára.

Nekünk nem volt elkészítve az építkezés után a Földhivatalhoz a telekrajz és egy sokkal későbbi pályázatnál volt szükséges csatolni a Földhivatali dokumentumokkal ezt is. Akkor pár nap alatt kellett elintézni, hogy ne maradjunk le a pályázatról és a földmérő nem csak megrajzolta de a hivatalban el is intézte, hogy időben be is legyen jegyezve. Csak keveset kellett ráfizetnünk a szokásos díjazásra érte.

Ha rossz a telekrajz akkor keress egy földmérőt, bízd meg a munkával és ennyi! Ehhez nem kell külön mérnök, a házad ott áll, kívülről pontosan lemérhető hogy a telek határaitól mekkora távolságra van, ezt felrajzolja a térképre és kész.

Itt kb. megnézheted az árakat amik országrészenként, településenként változóak - de simán rákereshetsz a neten egy közeli földmérő cégre is:

[link]

2023. nov. 3. 21:35
 6/11 A kérdező kommentje:
Földmérő már volt kint. A garázs és a háznak az elő szobája, nincs a rajzon. És ezért kell hívni mérnököt és statikust,de sehogy sem lesz még Decemberig. Ráadásul, ez 400.000ft lett volna.
2023. nov. 4. 07:54
 7/11 anonim ***** válasza:

#6 Milyen rajzon???

Szerintem te kevered a telekrajz és a ház alaprajz szavakat.

A telekrajzot maga a földmérő készíti el, ahhoz semmi más nem kell mint hogy ő kimegy megnézi, megrajzolja. A ház alaprajza, terve az amin ha nincsen feltüntetve egy helység akkor építésszel kell megrajzoltatni.

2023. nov. 4. 08:56
 8/11 A kérdező kommentje:

6

Igen,valóban kevertem. Ház tervrajz kell.

Mert a jelenlegi állapot, nem egyezik a ház tervrajzával. Egy előszoba, terasz és egy garázs..

2023. nov. 4. 17:05
 9/11 anonim ***** válasza:

8!

Az kell amit az első válaszomban megadtam.

2023. nov. 4. 17:25
 10/11 A kérdező kommentje:
Volt földmérő, de azt mondta hogy a házat mérnökkel kell megrajzoltatni. És 400. 000 körül vállalja, de ebben az évben sehogy sem lesz bejegyezve.
2023. nov. 4. 17:35
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!