Mi az ingatlanszerzés időpontja? 5 év után 0% adó fizetendő az eladás után.. de pontosan mikor lesz ez a dátum nálam? Vagy volt már?
2017 áprilisában kötöttem a szerződést, akkor még nem volt semmi. 10%-ot fizettem az építtetőnek.
2019 március 11-én volt a birtokba adás. Ekkor fizettem ki a maradék 90%-ot.
2020 januárban kapta meg a ház a használatbavételi engedélyt, februárban vettem át a kulcsokat.
Szia,
az ár amiért eladod - amiért megvetted / örökösödéskori értéken megkaptad - javítás költsége amiről van számla vagy blokk.
Tehát ha 40-ért veszik tőled, 30 volt az eredeti ár amiért megvetted és 5 milliót költöttél rá akkor 40 - 30 - 5 = 5 millió Ft lenne az adóköteles rész, ezután attól függően kell adózni hogy a megszerzéstől hány év telt el, ha 5 év akkor az adó 0-ás szorzót kap tehát nem kell adót fizetned.
Ha 2 év eltelt akkor a 15 % adónak 90%-a fizetendő 0,15*0,9*5 millió Ft
Sávosan csökken 3 év 60 %, 4 év 30 %.
Csökkentéskor a vagyonszerzési illetéket is le kell vonni az eladási árból.
Hol lehet lekérni a tulajdoni lapot, illetve mi alapján? (ügyfélkapum van)
Az 5 év hónapra, napra pontosan számolódik?
Tehát ha pl. 2019 május 1. akkor 2024 május 1. után illetékmentes, vagy már 2024 január 1-től?
(ügyfékapus adatokat megadod és bent is vagy a földhivatal adatbázisában)
Az évek számítanak, tehát mindig 01.01 lesz amikor a következő adókategóriába lépsz át. Hála az égnek nem számít hogy 2019. 12. 31-én jegyeztek be vagy 2019.01. 01-én, akkor is a szerzés éve 2019.
bejegyző határozat: 2020/19.07.09
Ez akkor 2020? Vagy 2019?
2019-től számolod az a lényeg.
Jövőre leszel az 5. évben
(BH 2000/8.) "A Legfelsőbb Bíróság Közigazgatási Kollégiuma korábban ebben a kérdésben úgy foglalt állást, hogy "a bejegyezni kért jog nem a kérelem földhivatalhoz történő benyújtásának napján, hanem a bejegyzéssel jön létre"
Nálad 2019-ben nyújtották be a kérelmet, de csak 2020-ban jegyezték be.
Úgyhogy 2025. január 1. amikortól SZJA mentsen eladhatod a lakást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!