Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Örülsz a CSOK plusznak?

Örülsz a CSOK plusznak?

Figyelt kérdés
2023. okt. 28. 18:48
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
64%

Gazdagéknak jól jön, mert drágább tető, drágább ablakok, fullos konyha meg lesz belőle jócskán.

A valóságban meg egy 20-30 éves alig rendelkezik jelentős önerővel, mert akkortájt kell autót vennie, lehetőleg nem hitelre, tehát már ott megy a spórolás, mellette ruhák, sport, egyebek kinek mi a hobbija, az ingatlan régen téma még régen olyan téma volt amiről ráértek 30 évesen beszélni belefogni, ma a legtöbb embernek álom szerintem.

A családunkban 28-35 év közöttiek közül ketten élünk a szülőkkel, unokatesóm és én is, dolgozunk, neki már van párja de nem foglalkoznak nagyon a saját ingatlannal, se albérlettel, családiháznál jobban elférnek a 4 szoba miatt.

Az a reális ha örököl az ember, vagy nyer, esetleg elég drogot elpasszol a kívánt vételárhoz, röhejes de ez az igazság.

2023. okt. 28. 23:20
 12/24 anonim ***** válasza:
20%

A kérdésre a válasz az, hogy nem tudok rá válaszolni! Mivel, hogy engem nem érint, így ennek akkor örülök, ha a többség örül ennek és akkor nem örülök, ha a többség nem örül ennek! No most erről nincs egy reprezentatív felmérés, így nem tudom mit válaszoljak erre a kérdésre!

#11, ez sosem volt másképp, de nem szeretem azt, ha valaki ezt a megállapítást így hagyja, magában... ez sosem volt másképp, de attól még ez így nincs jól! Voltak és lesznek is olyan rövid időszakok (pár év), amikor az az állapot áll elő, amit itt páran ideálisnak tartanának (maguknak), de ez mindig valami olyasmi eredménye volt, amit viszont senki sem akarhat! Nagy átlagban azonban a helyzet az, bő 40-50 éve, ami most is van éppen!

A CSOK vagy szoc.pol felveri az árakat, ez azoknak rossz, akik nem akarnak/tudnak élni ezzel, azaz akik az első saját ingatlanra pályáznának úgy, hogy gyereket majd csak jóval később szeretnének, de új eset azonban azok, akik nem szeretnének! Az ép.iparban nem a CSOK emelte az építkezés árát! A használt/kulcsrakész ingatlanét igen!!! :D Most ezen lehet, hogy sokan fennakadnak, de nem az emelte! Az anyagár jelentősen emelkedett, azonban ez nem ennek tudható be, tévesen azonban sokan szintén ennek tudják be! Anyagárban egyébként bizonyos anyagok tekintetében még mindig lentebb vannak az árak, mint abban az országban ahol az adott anyagot gyártják! Ld. pl. az osztrák tégla/gipszkarton Ausztriában drágább, mint Magyarországon. Ennek árát emelte a nyersanyag drágulása, a gyártás drágulása, spekuláció, hogy több pénz van az európainál, mint korábban volt, adók emelése, szállítási díjak emelkedése, munkaerőhiány, stb. no és persze a forint romlása! A gyárak a spekulációt leszámítva (azt nyilván nem vallják be) pontos képet adnak arról, mitől emelkedtek az árak! Tehát nem az van, hogy Magyarországon drágábban adják, mert itt lehet, van CSOK! Viszont a munkadíj is emelkedett, az meg anyagár emelkedése okán emelkedett, ugyanis a munkadíj az mindig viszonyul az anyagárhoz! Persze nem olyan szituációban, hogy Te pl. veszel egy 2M forintos csillárt és azt a villanyszerelő 1M forintért köti be, de ha teszem azt a hőszigetelés ára 10 ezerre jön ki m2-enként, akkor azt nem fogja 2 ezerért felhelyezni az, aki ezt vállalja! Tehát a CSOK, a szocpol az a használt ingatlanok árát és a telekárat emeli, abba épül be!!!

Építésben jelentősen emelte az árakat az új előírások és itt nem csak arra kell gondolni, hogy több, effektíve produktív munkát nem végző személyt kell ebbe belevonni (őket úgy hívom, hogy bögöly!), hanem az anyagminőségre való előírások, az építkezés során elvárt előírások megváltozása is jelentősen emelte az árat! Gondolok itt energetikai előírásokra, földrengésvédelemre (ami totál nonszensz Magyarországon!!!) stb.

Meglátásom szerint egyébként hatalmas hiba volt a szocpolt átkeresztelni, így azok, akik ebben a 13 évben váltak felnőtté, azt hihetik, hogy ez a helyzet azóta van, mióta CSOK van! Ami nem igaz!

Érdekes jelenség egyébként az, hogy mindenki, aki olyan időszakban építkezett, mikor volt szocpol, az szidja azt azért, mert minden drágább lett, aki olyan időszakban építkezett, amikor nem volt (tehát az a helyzet állt elő, amit itt többen számukra ideális helyzetnek tartanának), azok azokat szidják, akik tudtak élni a szocpollal, hogy hát neki meg semmit sem adtak, mit pofáznak ezek! Csak hogy akkor olyan nem nagyon volt, hogy gyereket nem akartak, az volt a természetes, az egyértelmű, hogy gyerek az lesz, most pedig nem az, és ennek okán tényleg van egy olyan nem jelentéktelen réteg, aki valóban örülne annak, ha nem volna szocpol! Továbbá régen gyereket vállaltak az emberek, aztán feltételek meg kialakultak fokozatosan, senkit sem rettentett el ez a gyerekvállalástól, hogy a feltételek nem maradéktalanul adottak, most mindenkit elrettent! Régen senki sem borult ki azon, hogy esetlegesen szoba-konyhában lesz a gyerekkel évekig míg az építkezés, felújítás stb. zajlik, senki nem ijedt meg attól a helyzettől sem, hogy esetlegesen a szülőknél, anyós-apósnál kell pár évig lakni gyerekekkel vagy éppen az építkezés helyszínén, amíg az építkezés zajlik, ma ez elképzelhetetlen. Sokan egyébként a szülői ház elé/mellé építkeztek, azon házak, ahol egy parasztház előtt láthatsz egy kádárkockát vagy valami ahhoz hasonló épületet, azok mind ilyenek, hogy a szülők laktak a parasztházban és ott a gyerekek is, amíg építkeztek (elé). No szerintem ezért nem működik ma a szocpol, mert sok minden elképzelhetetlen, ami pl. akár (ne is menjünk tovább) a 90-es években még elképzelhető volt! Magát a gondolkodást, felfogást nem tudod szabályozni azzal, hogy pénzt adsz!!!

Azért viszont kimondottan mérges vagyok (azokra a hangokra), akik ezt úgy tálalják: hogy mernék gyermeket vállalni, mikor nincs hová, előbb a feltétel legyen meg! Kérem azért van az első gyerekre 4 év határidő, a másodikra 8, a harmadikra 10, hogy azalatt a 4 év alatt építsd fel azt, ahová a gyerek érkezhet. A másra kenegetés helyett a félelmeid valld be őszintén magadnak és a párodnak, mert a félelem bevallása segít annak feloldásában, erre az egyszerű tényre épül a pszichológia! Lehetne ezt kitolni, lehetne mondjuk 6 év az első, de nem gondolnám, hogy bármi változást is hozna, mert a gyerekvállalástól egyre többen félnek, s ha még meg is mondják neki, hogy 4 éven belül szülni kell, akkor teljesen be van tojva. Úgy egyáltalán a mai fiatal nem fogadja el azt a helyzetet, hogy neki bármit is megmondjanak, menekül abból a helyzetből, amiben feltételek vannak! Aki a szocializmusban nevelkedett, az nem menekült ez elől, természetes volt számára az, hogy keretek között kell, hogy éljen!

Én is, meg nővérem is egy szoba-konyhába születtünk, budi a kertben, fürdőszoba egy lavór volt, víz a közkútról. Persze később lett gyerekszoba, meg lett angol WC meg lett fürdőszoba. Nem a szocpol miatt születtünk, hanem amiatt mert teljesen természetes volt, hogy férfi és nő összeházasodik, ott lesz gyerek, mitől ne lenne? Nem azért születtünk, mert nem volt fogamzásgátló, volt akkor is, azért születtünk, mert fel sem merült a kérdés, hogy megszülessünk-e! Az a kérdés, hogy hát mégis hová, ide? Az végképp fel sem merült!

2023. okt. 29. 08:34
 13/24 anonim ***** válasza:
46%

Azok az emberek akiknek lett lakásuk/házuk örökség nélkül, és max 2 gyereket vállaltak be. Általában tudatosan hosszú éveken keresztül erre gyűjtöttek, ezért dolgoztak. Sokszor nem vették meg maguknak a drága dolgokat, vagy lehet 5 éve nyaralni sem voltak, mert kellett a pénz az önerőre, utána meg arra, hogy befejezzék. Én olyannal még nem találkoztam aki belefért volna a költségvetésébe. Ennek sok oka van, ilyen lehet: ft mélyrepülésbe kezd, covid, energia árak az egekbe szöknek. És akkor még az igények nem változtak. A másik dolog pedig a filléres tételek amikre nem tér ki a szerződés milliós tétellé duzzad nagyon hamar.

Általában azok akik mindig az aktuális rendszert szidják, mert nekik nincs és nem is tudnak venni/építeni, azok sosem nézik azt, hogy mit tett/tettek azok akiknek megvan. Csak a készt látják...

2023. okt. 29. 08:54
 14/24 anonim ***** válasza:
27%

Nem örülök neki, mert nem tudjuk kihasználni. Éppen családalapítás közepén tartunk, amikor már van gyerek és szeretnénk is, illetve tavaly költöztünk, már nem akarunk többet a következő 20+ évben, szóval lecsúsztunk róla. Ez van. Egyébként ezt leszámítva nem tudom. Semleges. Eddig sem írtunk alá előre egy gyereket sem, ezzel sem írnánk alá, így ahogy eddig sem motivált, ezután sem fog. Nem azért vállalunk gyereket, hogy pénzt kapjunk, hanem azért használjuk ki a támogatásokat, mert gyerekünk van.

A lakhatásunk már adott, a következő cél az lett volna, hogy mégegy lakást vegyünk pár év múlva, ami "kifizeti magát" mire a gyerekeinknek önerőre lesz szüksége, de majd meglátjuk mit okoz ez a piacon.

2023. okt. 29. 13:06
 15/24 anonim ***** válasza:
77%
#14 Most akkor döntsd el, hogy mi van! Nem örülsz, mert lecsúsztál róla, de eddig sem írtál alá gyerekre szerződést, eztán sem fogsz... akkor meg? Nem is akarnád kihasználni, ha tudnád sem, nem? Mert logikád mentén szerződést nem írnál alá a harmadikra sem!
2023. okt. 29. 13:33
 16/24 anonim ***** válasza:
87%
Nem örülök semmilyen pénzosztogatásnak, a fideszt kártevőknek tartom a saját lakásról pedig rég lemondtam miattuk. Most meg már pláne egy lepukkant vidéki panel is lesz 30 millió ami számomra elérhetetlenül drága, de a fideszes fial hármat és megkapja ingyen:(
2023. okt. 29. 15:13
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
Én annak örülök, hogy még idén sikerült venni egy ingatlant, így legalább már nem kell azon aggódnom, hogy még elérhetetlenebb lesz az ilyen támogatások miatt az ingatlanhoz jutásim mivel engem ezek a támogatások eddig és azután se fognak érinteni.
2023. okt. 29. 15:35
 18/24 anonim ***** válasza:
63%

Nem, nagyon nem.

Építkeznék frekventált helyen az agglomerációban. De így az építési költségek megint felfelé fognak mozdulni, jobban, mint nélküle. Tehát megint csak szívok, mint évek óta ez alatt a kurmány alatt...

Ráadásul a kommunikált célt ez sem fogja elérni, ahogy a sima csok sem segített, ellenben a NER számláit pörgeti

2023. okt. 29. 16:33
 19/24 anonim ***** válasza:
24%

15# Ez a feltételeken múlik, amik még nem ismeretesek nyilván, ezért nem tudom eldönteni, hogy mit is érezzek.

Ha hasonló konstrukció lenne, mint a babaváró (nem kell előre aláírni, de elengednek x összeget, ha érkezik egy gyerkőc és támogatott marad a hitel), akkor sajnálom. Ha előre alá kell írni, hogy lesz mégegy, akkor semleges, mert nem írnánk alá, hacsak nincs már úton (hármat pláne nem, sosem akartunk három gyereket, nem is lesz). De mindegy is, mert tavaly költöztünk és már nem áll szándékunkban csokozni, így nincs is miről beszélni. Inkább elengedem a "mi lett volna ha" gondolatot és tovább lehet ugrani. :)

2023. okt. 29. 19:35
 20/24 anonim ***** válasza:
73%
#19: És pont ez az a gondolatmenet, ami miatt alkalmatlan a népességnövelésre ez a konstrukció, ellenben az ingatlanár felhajtásra kiváló. Akinek esze van, az a korábbi terveit egészíti ki és a gyerekszámot, időpontot nem befolyásolja, csak a kassza lesz könnyebb, közben az építőipar beárazza a plusz forrást.
2023. okt. 29. 21:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!