Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » 1+1es panellakás vásárlás...

1+1es panellakás vásárlás esetén mire szükséges figyelni?

Figyelt kérdés

Ismerősöm látott el pár tanáccsal, akik albérletből költöztek ki.

Azt mondta, hogy nagyon könnyen lecsapta náluk a biztosítékot a sok elektronikai eszköz.

Ezzel kapcsolatban a laikus kérdésem, hogyha kicseréltetjük rézkábelekre a vezetéket + 32Amperesre bővítjük, az 2 ember esetén átlagos műszaki eszközök mellett már rendben fog működni? (laptop, tv, mosógép, mosogatógép, 2 db klíma, meg 1-2 készenléti stand by dolog)?

Hányadik emeleten célszerű nézelődni? Zárószintre nem szeretnék menni, meg az első emeletre se (már a garázs fölötti szintre gondolok).

33 éves férfi vagyok, egyelőre egyedül költöznék, de ha esetleg később lesz lakótársam, akkor ő is hasonló korú lenne valószínűleg. Szeretek lépcsőzni is, de magasabb szinten is szeretek lakni.

Nem tudom milyen kérdéseket tehetnék fel, inkább a jó tanácsaitokra, észrevételeitekre hagyatkoznék.

Köszönöm!

2023. szept. 12. 15:37
 1/7 A kérdező kommentje:
1+1-es panel, az 48-54 nm között mozog, ha valakinek esetleg nem ismerős ennyiből. Általában 2 szélső szoba közötte konyha + fürdővel.
2023. szept. 12. 15:38
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Ragaszkodsz a panelhoz? Én laktam panelban 6 évig, Újpalotán, a 9. emeleten. Én többé nem laknék panelban. Megmondom miért: minden áthallatszik a szomszédból. Az is, amikor a szomszéd lehúzza a vécét. Vagy hogy mit néz a tévében. Valaki zongorázott, azt az egész tömb hallgatta. Azt is hallottuk, ha az emeleten állt meg a lift.

De átjönnek a szagok is. A közös szellőzőnek köszönhetően lehet tudni, mi sül-fő a szomszéd lakásokban. És ugyancsak annak köszönhetően megjelennek a csótányok, a hangyák, van, ahol az egerek is. Vagy mindenki irt, vagy senki.

Este, csúcsidőben nem mindig lehetett fürödni, nem volt víznyomás vagy nem volt melegvíz.

Déli fekvésű lakásunk volt, dögmeleg galambdúc, de klímával meg redőnnyel biztos ki lehet bírni nyáron. Télen a fűtés nem jött fel a 9.-ig. A lentebb lakók megfőttek, mi meg fagyoskodtunk. A falakon átfújt a szél. Az ablakokról nem is szólva. De az északi fekvésűek még rosszabbul jártak. Lehet, hogy a mostani szigetelt házakban már jobb a helyzet.

Ha nem volt jó a lift, át lehetett menni a tetőn lévő átjárón a másik ház 10. emeletéről. Aki középen lakott, az szívott. Költözésre a liftet használni nem lehet, cipelni kell mindent.

Ha mindenképp panelba kéne mennem, csak négyemeletesbe mennék, és csak a második emeletig. Van ismerősöm, aki ilyenben, a negyediken lakik, a babakocsi, a bevásárlószatyor, az öreg kutya stb. felcipelése nem fáklyásmenet. És most megjelent náluk a csótány, amit csak közös erővel lehet kiirtani, de legalább kevesebb lakót kell győzködni.

A távfűtéssel is kínlódnak, akármit csinálnak, télen 28 fok van a lakásban, ha ablakot nyitnak, akkor meg fáznak. Náluk meg fent van meleg, és lent van hideg. Szóval az egyedi fűtés azért sokkal jobb megoldás. Hát ezek voltak a tapasztalataim a panelról. Sajnálom, hogy sok pozitívat nem tudtam írni. És akkor még nem írtam a lakótelep, mint eléggé zsúfolt környezet áldásairól.

2023. szept. 12. 16:43
 3/7 A kérdező kommentje:

Elég sok albérletben laktam, mert egyetemista korom óta külön éltem.

Neked nagyon negatív tapasztalataid vannak, ez simán előjöhet egy szigeteletlen téglalakásban is. Egyedül amit én is tapasztaltam a 7. emeleten, az az, hogy gyenge volt a víznyomás. Hangos szomszédról tudnék ódákat zengeni több téglalakásról is. Szomszéddal kapcsolatban nem az a döntő, hogy panel vagy tégla, az ember a lényeg aki ott lakik. Téglalakásban is bejön az erkélyen cigiző szomszéd füstje, a beszélgetés, tv, zaj, ordibálás, utcáról beáradó zajok dettó.

Laktam már jéghideg tetőtéri téglában, ahol nem volt kedvem fürdeni, mert szökött a meleg folyamatosan az ablakokon, szigeteletlen falakon át. A gyenge kis kazán meg alig bírta fűteni a lakást.

Anyámék kertes házában is 30 fok volt idén klíma nélkül, szóval ezekben a nyarakban szerintem a klíma lassan alap állapot lesz a jövőre nézve.

Egyébként ezek a korszerűtlen - szigeteletlen, gázkonvektoros téglák már olcsóbbak, mint a panellakások lassan. Arról nem is beszélve, hogy munkadíjjal egy 150x210-es ablakot kb 300-350.000 Ft-ba cserélnek, a paneloknál ez mind kész, a régi 50-80as téglákban meg szinte semelyikben sincs cserélve.

Összességében szerintem nem rossz a panel, a maga sajátosságaival. Nem akarom túl szépre se kerekíteni, de szerintem te valami nagyon rossz lakást foghattál ki, ami az átlagot viszont nem fedi le.

2023. szept. 12. 16:50
 4/7 anonim ***** válasza:

Ha esetleg nem szigetelt panelt találsz, de azzal biztat a tulaj, hogy a közeljövőben szigetelik, és ablakokat cserélnek, akkor azt is kérdezd meg, hogy mennyivel fogja ez megdobni a közös költséget. Mert nem semmi összeg, és azt mind a lakókra terhelik.

Bár nem szigeteltbe én nem mennék bele. Az a régi gázbeton panel olyan, mint a sátor. Nem szigeleteli sem a meleget sem a hideget.

2023. szept. 12. 16:51
 5/7 anonim ***** válasza:

" de szerintem te valami nagyon rossz lakást foghattál ki, ami az átlagot viszont nem fedi le."

Lehet, hogy igazad van. Biztos van jobb panel is.

A gázkonvektorosok is elég ramatyak, ez is igaz, de azt legalább Te szabályozod. Bár alapjáraton is zabálja a gázt, az igaz. Jobb a cirkós lakás.

Én mégis azt hiszem, inkább a belvárosban laknék. Ott is laktam. Valahogy jobban el lehetett szeparálódni a szomszédoktól. Nem hallatszódtak át zajok, stb. Viszont általában sötét. És a földszint talajvizes. De ez is lakásfüggő.

Hát remélem találsz egy jó panelt. Szigetelt legyen, ne menj túl magas emeletre, ne legyen rossz szomszédság és környék, én ezeket nézném.

2023. szept. 12. 16:58
 6/7 A kérdező kommentje:

Igen, a belvárosba nem lehet belekötni, ahol én nézek panelt, ott csak a város szélén vannak panelok (egyrészt ezért is olcsóbb, mert nem központi).

Viszont nagyon jó a troli, vagy villamos közlekedés.

De annak tény, hogy megvan a varázsa mikor gyalogtávolságba sok dolog elérhető.

Tényleg laktam már mindenféle albérletben, volt jó is meg rosszabb is, de azt állíthatom, hogy eddig egy albérletem se volt olyan, ahol el tudtam volna képzelni az életem sokáig, szóval nem bántam, hogy csak bérelem .. :D

Bízom benne, ha vásárlás lesz, akkor kicsit végre olyat tudok találni ami igényekhez mért, mert albinál mindig az volt, hogy az adott pénzért találjak valamit és ennyi.

Ami nagy kérdés nálam, hogy liftes vagy lift nélküli 5 szintes panel legyen. Sokan győzködnek róla, hogy lift legyen mindenképp, de ha pl egy liftesbe költözök a 3-ra akkor egész nap azt fogom hallgatni, hogy fel alá járkál a fölöttem lévő 7 emeleten.

2023. szept. 12. 17:09
 7/7 anonim ***** válasza:
73%

Hát a panelban hallod a liftet, az biztos. Belvárosi bérházban nem hallanád, ott vastagok a falak.

Lift nélkül 3 emelet nem olyan sok 30 évesen. De már felcipelni egy babakocsit azért nem népünnepély. Egy karonülő gyereket se könnyű felvinni, és még egy nagyobb se szívesen lépcsőzik. Na és ha kettő is van?

Ha van egy kutyád, naponta többször meg kell mászni a lépcsőket a sétához.

Aztán előfordulhatnak sajnálatos esetek, baleset, lábtörés ilyesmi, amikor megint problémás feljutni. Erre is gondolni kell hosszútávon. És arra is, hogy a kor előrehaladtával egyre magasabb lesz az 3 emelet.

Hát én liftesre szavaznék. Meg lehet szokni a lift zaját. Mi is megszoktuk Újpalotán.

2023. szept. 13. 19:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!