Melyik éri meg jobban?
Van egy lakás Szeged belvárosához közel, aminek az egyharmada az enyém. Az ingatlanbecslő 26 millióra becsülte. Melyikkel járok jobban, ha eladjuk most családtagnak, vagy ha pár év múlva a piacon, és addig kiadjuk? Akkor a bérleti díj egyharmadát kapnám, ami kb 40 ezer.
Most 22 éves vagyok, még 2-3 évig egyetemre fogok járni. Én el akarnám adni, a pénzből fogszabályzót vennék, a többi nagy részét beraknám állampapírba, valamennyit részvényekbe.
Közös tulajnak se jó lenni, azért is akarnám eladni, illetve nem élek a közelben, macerás lenne kiadni. És most egyből el tudnánk adni a piaci áron, pár év múlva hirdetni kéne, stb
Ti mit gondoltok?
A kereslet biztos meg fog nőni a bérelhető lakások iránt. A magas építőanyag árak, az infláció, magas kamatok miatt sokan nem tudnak ingatlant vásárolni, így kénytelenek lesznek bérelni.
Tartsd meg a lakást, míg végzel az egyetemmel. Idősödsz, bölcsebb is leszel lehet, hogy másképp fox gondolkodni. Ne kapkodd el!
Nem dolgozom egyetem mellett. 2 millió megtakarításom van, ezek nyári munkákból és ösztöndíjakból összespórolva.
Utolsó: ha most azt mondjuk, hogy eladjuk, fixen lenne rá vevő. Rokon meg akarja venni.
Amennyiben most eladod a tulajdonrészed akkor adókötelezettséged keletkezik, ha 5 éven belül szerezted az ingatlant.Gondolom örökség, a korod miatt.
Ha jól gondolom, akkor most örökölted. Ha már a neveden van, akkor gond van. Az eladási ár 25%-nak a 15%-a esetedben 8 millió:4 azaz 2 millió 15%-a a NAV-ot illeti. Azaz 300 ezer Ft rögtön ugrik. Mivel 1 éveb belül nem fogsz tudni új lakást venni, azért az a kedvezményed is ugrik hogy eladtam egy lakóingatlant és vásárolok 1 éven belül akkor a 4% vagyonszerzési illetéket nem kell megfizetnem arra a részre vonatkozóan amit eladtam. Ez jelen esetben 8 millió 4%-a, ami 320 ezer. Eladásnál ezeket rögtön veszíted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!