Ha a régi rendszerben is ugyanilyen nehéz volt lakáshoz jutni, mint manapság, akkor az albérletem tulajának hogy van saját lakása?
Egy 64 éves alkoholista nénitől bérlek egy 3 szobás, első emeleti, panelprogramos lakást. A néni saját bevallása szerint életében kb. 25 évet dolgozott, akkor is konyhás és mosogató volt, minimálbéren bejelentve vagy feketén dolgozva. 18 éve nem is dolgozik, hanem az élettársa házában lakik és így kiadja a lakását. Elvált, a volt férje már meghalt. Egy negyvenes korú fia van, aki ebben a lakásban nőtt fel, tehát már elég rég megvan neki a lakás. Szegény családból származik, hárman voltak testvérek, nullával indult el az életben. Ezeket mind ő mesélte.
A kérdésem, hogy ilyen élettörténettel hogy lehet neki egyedül saját lakása? Ha ugyanolyan nehéz volt régen is lakáshoz jutni, mint manapság, mármint általában az öregek szerint. Lekértem direkt a lakás tulajdoni lapját kíváncsiságból a földhivatalnál és tényleg ő az egyedüli tulajdonos, nincs tartozás a lakáson, nincs rajta másnak haszonélvezete, semmi. Vidéki nagyvárosról van szó, egy ilyen lakás értéke most olyan 35 millió forint. Ez hogy lehet?
A "mindenki kapott" egy "kissé" túlzás.
Kapott, akinek volt "hátszele".
Szüleim 40 évig éltek társbérletben. Ebből 20 évig a társbérlők a mi szobánkból jutottak be a sajátjukba. Késöbb sikerült elcserélni, hogy legalább önálló szobánk lett + közös konyha egy aszkusszal. Közös wc a folyosó végén, 3 wc 10 lakásra. Lavorban mosakodtunk a szobában hideg vízben.
Kollégám feljött dolgozni Pestre. Egy hónap után kiutaltak neki 2 szobás tanácsi lakást.
Voltak fillérekért lakásosztogatások, volt akinek jutott de nem mindenkinek.
Messziről jött ember azt mond amit akar, lehet nem úgy meséli ahogy az volt.
Az is egy út ha kihal a rokonság megörökölni.
"A "mindenki kapott" egy "kissé" túlzás.
Kapott, akinek volt "hátszele"."
Én arra értem, hogy mindenki lakásban lakott, bűncselekmény volt a csavargás, csövezés, stb. NEM LÉTEZETT A HAJLÉKTALANSÁG!
Nem voltak hajléktalanszállók sem, mindenki saját jogon lakott LAKÁSBAN vagy HÁZBAN. Nem garázsban, nem nyaralóban, nem kempingben, stb., hanem lakhatásra épült és arra alkalmas lakóingatlanban.
.. nem üzlethelyiségben, nem szuterénben, nem raktárban, stb.
Ahogy ma sokan.
Mindenki régen sem kapott de sokan kaptak nem úgy mint most, hogy pár a politikában mozgó figura milliárdos belvárosi lakásokat vesz/bérel a piaci ár töredékéért..
Rákérdeztem egy mostanra már bőven nyugdíjas néninél, hogy neki hogy jött össze nagyon fiatalon 30 körül.Olcsó dolgozói hitel a vállalattól + minimális önerő + önkormányzati hozzájárulás.. Így azért könnyű, főleg, hogy az akkori a lakásárak jóval alacsonyabbak voltak az átlagkeresethez viszonyítva mint most. (Nem 30 évnyi átlagkereset kellett egy 50nm-es panel megvásárlásához.)
"nem üzlethelyiségben, nem szuterénben, nem raktárban..."
Nem a csodát. Velünk szemben lakott egy család 2 gyerekkel egy pincéből kialakított szuterénben. Napokban jártam arra, ma egy műhely működik benne, illetve nem, mert zárva van.
Volt osztálytársam mesélte, hogy ők a Dunán egy komphajón laktak. Csak elképzelni tudtam, hogymilyen lehetett télen.
Lényeg, hogy minden lyukat kiadtak lakásnak.
"Vállalati hitel, minimális önerő, önkormányzati hozzájárulás..."
Vállalati hitel nálunk is volt, évi 5 db. Erre pályáztunk 150-en. Mit gondolsz kik kapták?
Tanácsi lakás igénylés: beadáskor 370-en voltak előttünk. Pár év múlva rákérdeztem, 650. voltunk.
Szerintem most kicsit változhat az ingatlan piaci a helyzet. Befektetésnek most talán lesz jobb is mint az ingatlan, ami csökkentheti is az árakat.
Egy általános példa: Most ha jól számolok akkor egy 40 milliós panel, havi 180-al hoz kb 2 misit egy évben. És jelen állapotban én személy szerint további árnövekedéssel mostanság nem számolnék, örülnék ha stagnál az ára. Szóval az évi 2 millió.
Vagy beteszi az ember a 40 milliót valami inflació követő állampapírba ahol, az előző éves inflacióra kap még pár százalék kamat prémiumot. Idén 15 % körül lesz az inflació szóval elég szép kis százalék jön ki jövőre vele. Több mint 4 misi. Szóval a duplája. És nincs gond a bérlőkkel stb.
Én biztos nem ingatlant vennék most, de aztán mindenki saját döntése és elképzelése alapján fektessen be.
Szocializmusban voltak tanácsi lakások, illetve a magánlakásokra (szövetkezeti társasház építkezések) 30 éves nagyon olcsó OTP hitelt lehetett kapni.
Nagyszüleim előbb 6-7 évig tanácsi lakást kaptak 56-tól, amiben benne volt az is, hogy a forradalom után sokan elmenekültek, és üresen maradtak lakasok, majd a 60-as években ilyen OTP hitellel vettek sajátot.
Szüleim pedig a 80-as évek elején egy használt lakást vettek meg kora huszonévesen nagyszüleim segítségével + szintén oclsó hitellel.
A rendszerváltáskor pedig egyrészt sokan nagyon olcsón megvehették a tanácsi lakást, amiben laktak, másrészt a lakáshitelesek az elszálló kamatok és inflació miatt a 3%-os OTP hiteleknek megemelték a kamatát piacira (30% felett is akár), de kaptak egy lehetőséget, hogy azonnal egy összegben kifizetik a felét, és a másik felét elengedik nekik, ezzel is sokan éltek családi összefogással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!