Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ha a felnőtt gyermekemnek...

Ha a felnőtt gyermekemnek ajándékozok egy fél házrészt, akkor azután kell illetéket fizetni?

Figyelt kérdés

Igazából CSOK-ot szeretne a fiam és családja felvenni arra, hogy megvehessék a ház másik felét, ami nem az én tulajdonom, hanem egy rokonunké.

Én nem vehetek fel CSOK-ot, mert már kinőttem belőle, ezért gondoltuk, mi lenne ha ajándékozással oldanánk meg, hogy a fele már az ő nevükön legyen ne az enyémen, és csak a másik részére kelljen CSOK-ot kérni.

Mi a véleményetek, megoldható ez?

Vagy sok lenne az ajándékozás után az illeték és nem lenne értelme?

(Nem igazán egyértelmű, hogy közeli családtagok között mikor kell illetéket fizetni...!?)

#illeték #ajándékozási
2022. jún. 15. 10:12
 1/5 anonim ***** válasza:
Fú, hát ez nagyon zavaros. Már ott leragadtam, hogy a ház másik fele nem a tiéd. Akkor hogy akarod odaajándékozni? Bocs, biztos csak én nem értem.
2022. jún. 15. 10:15
 2/5 anonim ***** válasza:
Én se értem de az fix hogy ha csokkal vesznek házat az illeték mentes.
2022. jún. 15. 10:22
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha egyenesági rokonnak vagy házastársadnak ajándékozol, akkor nem kell illetéket fizetni. Arra viszont figyelj, hogy ha kettejüknek ajándékozod, akkor akkor a menyednek kell illetéket fizetnie. Kérdezzetek meg egy ügyvédet vagy közjegyzőt.

Mi hasonlóan oldjuk meg, közjegyző csinálta az ajándékozási szerződést, csak az ő díját kellett fizetni. Édesapám nekem ajándékozta a házrészét (osztatlan közös tulajdon, 50% tulajdonrész). A ház másik tulajdonosa édesapám testvére, tehát oldalági rokon, tőle már megvehetjük CSOK-kal a részét.

Egy kicsit időigényes, mert a földhivatal malmai lassan őrölnek, de ez legyen a legnyagyobb baj.

2022. jún. 15. 11:39
 4/5 A kérdező kommentje:
Jó és ha csak a fiam nevére megy, akkor úgy is vehetnek fel csokot?
2022. jún. 15. 16:31
 5/5 anonim ***** válasza:

Ezt kérdezzétek meg a bankban. Mi úgy csináltuk alapból, hogy amint tudtam az én részem felét továbbajándékoztam a férjemnek. Ez mondjuk nem a CSOK miatt volt, hanem mert így éreztem igazságosnak (20 éve vagyunk együtt és 3 gyerek is van).

Mi azt számolgattuk, hogy a 2 közjegyzői díj még mindig kevesebb, mintha az illetéket is ki kellett volna fizetni.

2022. jún. 15. 17:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!