Ha a felnőtt gyermekemnek ajándékozok egy fél házrészt, akkor azután kell illetéket fizetni?
Igazából CSOK-ot szeretne a fiam és családja felvenni arra, hogy megvehessék a ház másik felét, ami nem az én tulajdonom, hanem egy rokonunké.
Én nem vehetek fel CSOK-ot, mert már kinőttem belőle, ezért gondoltuk, mi lenne ha ajándékozással oldanánk meg, hogy a fele már az ő nevükön legyen ne az enyémen, és csak a másik részére kelljen CSOK-ot kérni.
Mi a véleményetek, megoldható ez?
Vagy sok lenne az ajándékozás után az illeték és nem lenne értelme?
(Nem igazán egyértelmű, hogy közeli családtagok között mikor kell illetéket fizetni...!?)
Ha egyenesági rokonnak vagy házastársadnak ajándékozol, akkor nem kell illetéket fizetni. Arra viszont figyelj, hogy ha kettejüknek ajándékozod, akkor akkor a menyednek kell illetéket fizetnie. Kérdezzetek meg egy ügyvédet vagy közjegyzőt.
Mi hasonlóan oldjuk meg, közjegyző csinálta az ajándékozási szerződést, csak az ő díját kellett fizetni. Édesapám nekem ajándékozta a házrészét (osztatlan közös tulajdon, 50% tulajdonrész). A ház másik tulajdonosa édesapám testvére, tehát oldalági rokon, tőle már megvehetjük CSOK-kal a részét.
Egy kicsit időigényes, mert a földhivatal malmai lassan őrölnek, de ez legyen a legnyagyobb baj.
Ezt kérdezzétek meg a bankban. Mi úgy csináltuk alapból, hogy amint tudtam az én részem felét továbbajándékoztam a férjemnek. Ez mondjuk nem a CSOK miatt volt, hanem mert így éreztem igazságosnak (20 éve vagyunk együtt és 3 gyerek is van).
Mi azt számolgattuk, hogy a 2 közjegyzői díj még mindig kevesebb, mintha az illetéket is ki kellett volna fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!