Honnan tudható, hogy egy ház mekkora?
A ház tulajdoni lapján az szerepel, hogy kivett lakóház, udvar, garázs.
Szerepel rajta egy m2 adat, de az a telek méretét mutatja, a lakás mérete nem szerepel rajta.
Ilyenkor mi van? A tulajdoni lapon nem kellene ennek is szerepelni, vagy csak rossz helyen nézem?
Ha a térfogatára vagy kíváncsi, merítsd vízbe, és ahányszor 1000 litert kiszorít, annyi köbméter.
Az alapterületet meg mérd meg egyszerűen.
#4 Köszönöm a tartalmas megnyilvánulást. Természetesen meg tudom mérni, ki tudom számolni.
Viszont azt hittem, hogy valahonnan megtudhatom egyszerűbben.
Az ingatlanról semmilyen tervdokumentáció nincs. Gondoltam, hogy ugyanúgy, mint egy lakás esetén, rajta van a mérete (és nem csak a teleké).
Helyi adóhoz kellene, ez alapján kell fizetni az adót. Gondoltam, hogy az adóosztály szakembere, amikor kijön ellenőrizni, hogy megfelelően fizetem-e be, megelégszik a tulajdoni lappal, és nem fogunk azon vitatkozni, hogy 50, vagy 52 m2.
De ezek szerint marad a mérőszalag, és az esetleges együtt méregetés a hivatal munkatársával.
“ Az ingatlanról semmilyen tervdokumentáció nincs. ”
Elvileg a földhivatalban meg kell hogy legyenek a tervek, az az alapja egy adónak. Hol van ingatlanadó? Ez nem magyarország?
Én most néztem a sajátomat, és azon szerepel, hogy hány négyzetméteres a házam lakóterülete, vagyis a két szint együtt. A telek se nagy, de biztos, hogy nagyobb mint 94m2.
Meg nálama úgy van, hogy lakás 94m - 3 szoba
Ennél a tul. lapon nem szerepel, csak a telek mérete.
#6 ott lehet, hogy megvan, de még nem kérdeztem.
Amúgy sok helyen van (igaz, nem ingatlanadó a neve) építményadó. Helyi adó, tehát a helyi önkormányzat állapítja meg. Általában a lakóépületek után nem kell fizetni, amennyiben a tulaj benne lakik. Viszont vannak olyan helyek, ahol ha üresen áll, vagy albérletbe ki van adva, akkor már kell fizetni. A nem lakóépületek után (pl. garázs) pedig szinte mindenhol kell fizetni.
Nálunk az önkörmányzat csak annyit állapított meg, hogy menyit kell fizetni 1 m2 hasznos alapterület után. Nem jöttek ki mérőszallaggal, vagy kérték be a tulajdonilapot. Annyit írt rá az ember,amennyit akart, pedig nem új ház amiben lakom és előtte is fizettek adót, mégis új papírt kellett kitölteni. Ráadásul annyira nem foglalkoznak a dologgal, hogy még az se tűnik fel nekik , hogy a 12 egyforma házból van aki fizet garázsadót van aki meg nem. Én se fizetek, mert nem annak használom, és szerszámtárolóként van a tervrajzon, de a szomszédom meg igen, akié az ikerház másik fele.
Az, hogy lakóépület után nem kell fizetni, inkább csak gazdag városokra jellemző ahol megoldják iparűzési adóból a város költségeit, ha jól tudom Székesfehérvár ilyen, ahol rengeteg cég van, de nálunk kell.
Vagy pedig nem építményadóként nevezik , hanem kommunális adó néven szedi be
#9 Persze, hogy nem mennek ki. Te bevallod, hogy hány m2, ők pedig beszorozzák az adó mértékével, és erről küldenek határozatot, hogy fizessél. De ha jön egy ellenőrzés, felmérik, és megállapítják, hogy szerintük nagyobb, mint amit bevallottál, akkor 7 évre viszzamenőleg kamatokkal növelve fogják kérni, és persze az adóbírság is ott lesz még.
Az meg, hogy hol van, hol nincs, változó. Szerintem inkább a legtöbb helyen nincs. Legalábbis Budapest, Debrecen, Hajdúszoboszló esetén van rálátásom, és ha a tulaj benne lakik, akkor nem kell fizetni utána. Más eset, ha ki van adva albérletbe, mert akkor pl Szoboszlón kell fizetni.
De ott van a garázs után fizetendő díj. Hajdúszoboszlón nem kell, Debrecenben kell fizetni utána.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!