Hány négyzetméteren fér el 4 ember kényelmesen?
Én 100 m2-t mondanék.
Persze nyilván pénzfüggő is a dolog - de ekkora lakásban már mindenkinek kényelmes élettere van, normális nagyságú étkezős konyha, nappali, háló, gyerekszobák
Ezt inkább az határozza meg mire van pénzed!
A faluban ahol lakom jelenleg 610000 Ft/m2ért épül több ház is. Az tény hogy ebbe a telek is benne, viszont a környező települések is hasonló számokat mutatnak.
Így ha van kb 61 milliód egy 100m2-es házra, akkor tényleg nagyon jól el lehet férni már ekkorában. De ha nincs akkor a kissebben is jól fogjátok érezni magatokat. 85-95 m2 már eléggé élhető 4 fővel.
Ha csak 50 milliótok van akkor kb 85 m2-est tudtok építeni.
Egy üres telek a faluban átlag 5,8 millió + közművek.
Én 75 nm-es lakásban nőttem fel 2 felnőtt + 2 gyerek összesítésben és nem éreztem szűkösnek.
Persze én elköltöztem érettségi után, és amikor felnőttként hazajárok, akkor már azt érzem, hogy ugyanaz a tér 4 felnőttre szűkösebb, mint 2 felnőtt+2 gyerekre volt. A szűkösséget lelkileg is értem, mert egy gyerek jobban elvan kisebb helyen is, ha amúgy minden más stimmel.
84 m2 4 szoba + étkezős konyha lakásban nőttem fel, mindig elég volt. 2 gyerek + szülők.
Nyilván kert jó lett volna, de a.lakás elég nagy volt.
60 m2 es 3 szobás családi házban nőtem fel 2 felnőtt 2 gyerek.
Szülinapokat csak udvaron lehetett tartani, de a baráti körünk is rendszeresen jött hozzánk.
Mindig jól elvoltunk, pedig csak 18 m2 volt a nappali-étkező, 3,3 m2 a konyha és 9,5 m2 es szobák. 4,5 m2 a fürdő, 6 m2 előszoba.
A padlás pedig elnyelte a felesleges cuccainkat.
Lehet pici volt a konyha, de anyu a ballagásainkat is megfőzte benne, pedig 35-40 főről volt szó.
5+
kimaradt a lényeg: nem éreztük picinek, bár valószínűleg az igényeink alkalmazkodtak a lehetőségeinkhez.
Szerintem függ attól, h négy különálló ember vagy négy egymáshoz közelálló emberről beszélünk.
Én és a családom egy 60 nm-es családi házban 4-en elvoltunk.
Voltam kollégista 20 nm-eren 3-man is el éldegéltünk.
Voltam szoba bérlő, 40 nm-es lakás egyik kis szobájában 14 nm-eren is elvoltam.
Ez relatív.
Én így számolok 4 főre:
Szülői háló anya+apa 12 m2
Gyerekszobák 12-12 m2
Fürdő, wc 4 m2
Nappali 20 m2
Konyha + étkező 10 m2
Ez eddig nettó 70 m2, szóval közlekedőkkel együtt reálisan 75-80 m2 ami 4 főre már élhető minimum.
100 m2 már kényelmesen élhető, 15 m2 szobákkal, nagyobb fürdővel, nappali-étkező-konyhával, háztartási helyiséggel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!