A piaci hitelek kamatainak emelkedése talán szabhat valami határt az ingatlan árak emelkedésének?
Az infláció és gyenge forint miatt elképzelhető, hogy az alapkamat még a mostaninál is sokkal magasabb lesz. 8% alapkamat (ami egész reális, hogy lesz pár hónap múlva) már minimum 10%-os kamatozású (új) lakáshiteleket jelentene mondjuk fél év múlva. Ha valaki nem emlékszik ezek voltak 10-15 éve is. 20 millió forintos 20 éves hitelnek a törlesztője 5% kamatnál 132 ezer ft, 10% kamatnál 193 ezer ft. És ez még csak 20 millió forint hitel, amiért manapság sok helyen semmit nem lehet kapni. És nyilván olyan hatással lenne az árakra (ha valaki nem érti), hogy egyre kevesebb ember tudna hitelt igénybe venni a vásárláshoz, vagy sokkal kisebb összeget ugye.
Szerintetek ez már végre tényleg szabhat valami határt az emelkedésnek?
Forintban biztos nem, dollárban euróban nézve esetleg.
Fél év alatt közel több mint 10%-ot romlott a forint.
Egy jelentős stagnálást, esetleg kisebb esést okozhat szerintem. Mivel nálunk még mindig nincs megfelelő jogi háttere az ingatlan bérléseknek, illetve nincs jelentős "vándor kultúra" kialakulva (megy az ember a munka után akár felnőttként is és hosszútávú, mindkét fél számára előnyös bérleti szerződést kötnek), ezért az emberek még mindig többnyire saját lakást akarnak.
Ez persze azt eredményezi, hogy a kereslet nem fog jelentős mértékben csökkenni, így pedig nem esnek az ingatlan árak.
Nem, az árak most már csak felfelé mennek, csak nem olyan ütemben.
Másrészt igen, mert az emberek kevesebb hitelt tudnak majd felvenni.
4. Azt értem, de az infláció miatti kamatemelés pedig a csökkenés felé hat az ingatlanpiacon, kérdés mekkora ez a hatóerő. Az oroszok most emelték meg 10%-ról 20%-ra az alapkamatot. Jó tudom mi nem ők vagyunk, de Magyarországon is volt 10-20% közti alapkamat az utóbbi húsz évben, szóval ki tudja mikor lesz megint, vagy mi lesz még itt majd az infláció, a háború és talán abból eredő recesszió miatt.
15%-os lakáshiteleknél meg már senki nem fog új lakáshitelt felvenni, mert kevés hitelösszegnek is iszonyú nagy lesz majd a törlesztője, iszonyú sok kamatot kell fizetni a banknak. Aztán az emberek majd cserélgethetik egymás között az ingatlanjaikat mint régen. Jó tudom ez a pénzes gazdag réteget nem érinti, akik kp-ra vettek eddig is, de az ingatlan tranzakciók egy jó nagy részében ott van azért valamennyi hitel a mai napig.
5# foglalkoztam pénzügyekkel, az emberek többsége nem tudja mi a reális.
Ha nekik azt mondod, hogy 15%-os kamat és 80 ezres törlesztő egy dolgot fog nézni: belefér-e neki havi 80. Sajnos nincs nálunk nagy pénzügyi tudatosság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!