Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Soha nem lesz így lakásom?

Soha nem lesz így lakásom?

Figyelt kérdés

27 éves vagyok, nem örököltem semmit, azon szerencsések közé tartozom, akinek még él minden nagyszülője és a szülők is.

Budapesten élek (albérletben) ott is dolgozom, keresetem jelentős részét próbálom félretenni. Olyan szinten megdrágult minden, hogy egyre elérhetetlenebbnek tartom, hogy valaha is lesz lakásom. Gyerekvállalás miatt muszáj legalább 2 szobás 45 négyzetméter feletti lakásban gondolkodnom, mert ennyi egészséges élettérre úgy gondolom minimum szükség van. Az évek alatt összespóroltunk a párommal 8 millió forintot, amiből kettő vésztartalék, tehát lakásra önerőként jelenleg 6 millió forinttal rendelkezünk. Az utóbbi egy évben viszont olyan szintű drágulás következett be az ingatlanpiacon, hogy félretevéssel ezt nem tudjuk lekövetni. Egy-két éven belül szeretnénk gyermeket, nem akarom albérletbe szülni, mert nem érzem biztonságosnak, tekintve, hogy kutyánk is van, így abszolút nehezítő körülmény lenne, ha esetleg új albérletbe kényszerülnénk. Maximum a babavárót vagyunk hajlandóak felvenni, viszont ahogy az árak mozognak, ahhoz is szükségünk lesz legalább 15-20 millió forint hitelre, aminek az össz törlesztője már a 200 ezer forintot súrolja. Havi összes nettó bevételünk 650 ezer forint.

Egyre elkeseredettebnek érzem magam emiatt, és elkezdett kialakulni egy anyagi szorongásom is.

2022. febr. 21. 16:27
1 2 3 4 5 6 7
 61/64 anonim ***** válasza:

53 én egyetértek veled (56), csak én is belel estem sajnos abba a hibába, hogy még gyűjtögettem... :(

Szóval 3 évvel ezelőtt 120 m2+ 40 m2 duplagarázsos házat akartam építeni, majd rengeteg pénzt félrerakva, jelenleg egy 96 m2-es épül garázs nélkül :( És a 96 többe fog kerülni.

Ez idő alatt átlag 50% al növekedtek az árak, a bérek pedig jó esetben a felével. Tehát átlagosan jól kereső emberek egyre távolabb kerülnek a saját ingatlantól, kivéve ha lesz 3 gyerek (csak fel is kell őket nevelni).

A kérdező 18 önerő miatt (ami jónak számít), a min 25 hitelt nem valószínű hogy 5-10 év alatt ki tudná fizetni. Akik 3-6 éve vettek ingatlant nagyon jól jártak, a jelenlegi árak miatt! Így jelenleg sajnos hosszabb távban kell gondolkodni, és az eddigi számok alapján a létező legrosszabb dolog várakozni a vásárlással.

2022. febr. 23. 13:40
 62/64 anonim ***** válasza:

61# Jól jártunk? Bizonyos értelemben igen. Hiszen a 4 éve 16 millióért vett lakásunk ma 34-et ér kb. DE! Nem befektetésnek vettük, hanem lakhatásra, első lépcsőnek. Fogjuk rá, jól jártunk. Azóta emelkedtek a béreink, tudtuk nagyobb ütemben növelni a megtakarításainkat, tudtunk előtörleszteni is rendszeresen, ez pozitív, igen.

Node a miénk és a nagyobb ingatlanok közti árrés szintén jelentősen emelkedett arányaiban, tehát ha innen tovább szeretnénk menni, akkor itt a környéken alsó hangon 65 milliót össze kell rakni az igényeink alapján egy olyan házért, ami 4 éve még 30 millió volt. Jól jártunk? Avagy jobb helyzetben vagyunk előrelépés tekintetében(!), mint mondjuk a kérdező? Egyáltalán nem. :)

Szóval nézőpont kérdése az egész, csak sokan nem látják, hogy pár éve igazán azok jártak jól, akik örök életre vettek már ingatlant, vagy befektetési célból.

Ahogy említettem, azért 30 millió körül lehet már lakást találni, ami 1-2 gyerekkel 8-10 évig akár kiszolgál. Lehet, hogy nem a legelitebb környéken, de lehet. Ha valaki felveszi a babavárót + 12 millió piaci jelzáloghitelt, az összesen 22 millió forint hitel, de én a kettőt teljesen külön választanám, mert amíg a babavárónál szerintem célszerű hagyni "elinflálódni" kvázi a tartozást (gyerek születésnél szüneteltetés, második gyereknél csökken, megint szünetel, stb.), addig a piaci hiteltől érdemes mielőbb szabadulni. Így én értelemszerűen utóbbiban gondolkozom inkább és 12 millió forintot néhány éven belül azért ki lehet fizetni. (4 éve mi is ennyit vettünk egyébként fel.)

Sajnálatos a jelenlegi piaci helyzet ha valaki nem akar három gyerekes CSOK-ozni, ebben teljesen egyetértek és éppen azért mondom ezt, mert ugye a mi agyunk már a továbblépésen pörög és ez sem könnyű. A különbség talán annyi köztünk a kérdezővel, hogy nekünk már van egy biztos pontunk, amit sajátunknak nevezhetünk és egészen szigorú tervünk is van az ingatlanunk megvásárlása óta arra, hogy mikor mi hogyan fog alakulni pénzügyi szempontból az életünkben (nyilván amit látunk). Nem álmodunk nagyobbat, mint ami számunkra még reális a továbblépés tekintetében. Ezért mondtam, hogy álmodhatok én kacsalábon forgó villáról a budaörsi hegyoldalban (ez a vágyam, igen!), de nincs 150+ milliónk erre és nem is reális, hogy a közeljövőben legyen, így kénytelen vagyok kompromisszumokkal más ingatlanok, más környékek után nézni.

2022. febr. 23. 14:41
 63/64 anonim ***** válasza:

Jogos, de jelenleg rendelkeztek kb 50% önerővel ami azért nagyon nem rossz a mai világban.

A kivitelezőm szerint nagyon ritka az olyan aki akár 30-50% "kp"-val rendelkezik, általában 0 forinttal babaváróval és csokkal kezdenek neki az építkezéseknek a családok.

2022. febr. 23. 14:59
 64/64 anonim ***** válasza:

Ez nem is rossz és a méret is jónak mondanám:

[link]

2022. febr. 23. 15:10
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!