Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Soha nem lesz így lakásom?

Soha nem lesz így lakásom?

Figyelt kérdés

27 éves vagyok, nem örököltem semmit, azon szerencsések közé tartozom, akinek még él minden nagyszülője és a szülők is.

Budapesten élek (albérletben) ott is dolgozom, keresetem jelentős részét próbálom félretenni. Olyan szinten megdrágult minden, hogy egyre elérhetetlenebbnek tartom, hogy valaha is lesz lakásom. Gyerekvállalás miatt muszáj legalább 2 szobás 45 négyzetméter feletti lakásban gondolkodnom, mert ennyi egészséges élettérre úgy gondolom minimum szükség van. Az évek alatt összespóroltunk a párommal 8 millió forintot, amiből kettő vésztartalék, tehát lakásra önerőként jelenleg 6 millió forinttal rendelkezünk. Az utóbbi egy évben viszont olyan szintű drágulás következett be az ingatlanpiacon, hogy félretevéssel ezt nem tudjuk lekövetni. Egy-két éven belül szeretnénk gyermeket, nem akarom albérletbe szülni, mert nem érzem biztonságosnak, tekintve, hogy kutyánk is van, így abszolút nehezítő körülmény lenne, ha esetleg új albérletbe kényszerülnénk. Maximum a babavárót vagyunk hajlandóak felvenni, viszont ahogy az árak mozognak, ahhoz is szükségünk lesz legalább 15-20 millió forint hitelre, aminek az össz törlesztője már a 200 ezer forintot súrolja. Havi összes nettó bevételünk 650 ezer forint.

Egyre elkeseredettebnek érzem magam emiatt, és elkezdett kialakulni egy anyagi szorongásom is.

2022. febr. 21. 16:27
1 2 3 4 5 6 7
 51/64 anonim ***** válasza:
80%
Igen, jól látod a helyzetet kérdező, sajnos ami önerőtök van, az a jelenlegi helyzetben kevés ahhoz Budapesten, hogy ne vegyetek fel hitelt. Nekünk is kb. ennyi a bevételünk, mint nektek, mi vidéken vettünk 40 Ft-ért házat, és rengeteg hitelt vettünk fel rá, babavárót, CSOK hitelt, piaci hitelt. A baba úton volt, mikor ezeket felvettük. Nekem jólesett felvenni ennyi hitelt? Nem. Tudtam volna mást tenni? Persze, ha 2 szobás kisebb lakásba költözünk, de én 38 évesen családi házat szerettem volna már, annyi év albérlet és szűkölködés után. Úgy ítéltük meg, tudjuk fizetni a hitelt biztonságosan, és látva az inflációt, tudtam, hogy nincs mire várni, mert sokkal többet drágul minden, mint amit gyűjteni tudok. Ez a ház 2020-ban volt 40 millió, most a hasonló házak már inkább 45 millióba kerülnek. Másfél év alatt több millióval mentek fel az árak, és ennyi idő alatt ennyivel több pénzt nem tudtunk volna félretenni. Sajnos nincs mire várni, szerintem tovább nyílik az olló, és nem lehet győzni az árak emelkedését olyan fizetés mellett, ami nektek is van. Tudom, nem jó a sok hitel, de nincs választásotok, ha sajátot akartok, és Budapesten. Írtad, a feleséged munkahelyét nem akarjátok feladni, és agglomerációba se akartok költözni. Akkor nincs mit tenni, budapesti lakás kell. De proli környékre se akartok költözni. Szülők ha nem tudtak segíteni, akkor honnan vársz megváltást? Ami van önerőtök, annak örülj, és ha 30 millió egy panel - tényleg annyi - akkor fel kell venni a huszonegykétmillió hitelt. Ha nem így teszel, és vársz, akkor megszívod. A babavárót mi is akkor vettük fel, mikor már úton volt a baba, de nem tudni,ez a konstrukció is meddig marad meg (év végéig biztos csak). Szóval akárhogy is csűrjük csavarjuk, hitel nélkül nem tudtok mit tenni.
2022. febr. 22. 07:22
 52/64 anonim ***** válasza:
100%

De ha 200e a hitel havi törlesztője és a kérdező elmondása szerint 600e-ért azért nem megy bele ilyen megkötésbe ami a CSOK felvételével jár, mert 600e forintot 3 hónap alatt félre tudnak tenni, akkor az pont havi 200e forint! Szóval nem értem!

Olvastam, hogy ajánlotta itt más azt, hogy tegyenek félre és próbáljanak minél többet félretenni azáltal, hogy a kiadásokat tovább csökkentik, aki Bp-en 650e forintból 200-at félretesz havonta, (annyira nem ismerem a fővárosi körülményeket, de) ott meglátásom szerint már nem nagyon van mit csökkenteni! Másrészt a jelenlegi árak mellett, amit egyébként véleményem szerint jól lát a kérdező, az ingatlanárak beesni belátható időn belül nem fognak, mert hiába kalkulálnak egyesek azzal, hogy erre hatással lehet egy kormányváltás, nem lesz rá hatással... így viszont havi 200 ezres léptékben spórolgatni, annak nincs értelme. Én ebben azt látom, hogy a gyermekvállalás nagy felelőséggel jár, a több gyermek vállalása még nagyobb felelőséggel jár, és a hitel felvétele is nagy felelőséggel jár, manapság pedig felelőséget a 20-30 éves korosztály nem akar vállalni! A szüleitek simán felvették a vállukra ezt a terhet! Elsöprő többségük 20-on évesen! Szinte mindenki ugyanúgy hitelből vásárolt/épített otthont!

Úgyhogy igaza van az előttem szólónak, kell egy nagyot nyelni és fel kell venni hitelt, ha komolyan gondoljátok a gyermekvállalást és komolyan gondoljátok azt, hogy egy családot fogtok alkotni! A Ti helyzeteteknél sokan vannak ennél lényegesen kilátástalanabb helyzetben, jellemzően az egyedül élők vagy ha globálisan nézzük, akkor Nyugat-Európában élők, USA-ban élők jelentős része!

Ugyanígy voltak ismerőseim is, hiába pofáztam nekik azt, hogyha ez a tendencia, akkor most rögtön kell elkölteni azt a félretett 9 millió forintjukat! Ez volt 2017-ben! Vidékről van szó, 9 millió forintért mutattam nekik egy ingatlant, ami egy 3 szobás, 70m2-es gyak. azonnal költözhető lett volna, de nem költöztek volna be, mert külföldön dolgoznak, ezt csak ajánlottam, hogy meg kell venni, mert az ingatlanárak drasztikusan emelkednek. Nem! Ők még spórolnak, meg nem is akarnak hazajönni mostanában. OK, de egyszer hazaakartok jönni és ez itt lesz, a tiétek lesz, és Én vállaltam volna, hogy a kertet rendben tartom, legyen szó akár 10-15 évről, akkor is! Ma a 9M forintjuk szart sem ér, ez a pénz a covid miatt nem gyarapodott, hanem fogyott, de azt nem lehetett kiszámolni, azonban ha számolnék azzal a tendenciával, ahogy félretettek és tegyük föl nincs covid, akkor ma hozzávetőlegesen 12M forintjuk lenne, amiből jelenleg még véletlenül sem jön ki egy 70m2-es költözhető családiház!

Ne spóroljatok!!!

A lakástakarékot azért törölte el a kormány, mert ilyen ingatlanár és ép.anyag ár emelkedés mellett belátta, hogy nincs értelme! Nem azért, hogy azt a CSOK-ba forgassák, nem ez volt a céljuk, hanem az, hogy megszűntessenek egy olyan dolgot, amin csak bukni lehet, mert az egy általános elégedetlenséget szült volna! Én az utolsó éveiben kötöttem, 2017-1018 környékén! Kiszámoltam az akkori árakhoz viszonyítva, akkor mennyibe került, ill. a kifizetés után mi mennyibe került, nem csak a támogatást buktam, hanem a befizetett pénznek is kb. az 1/3-át! Ugyanígy csak buksz azon, ha félrerakosgatod a pénzt!

2022. febr. 22. 08:18
 53/64 anonim ***** válasza:
100%

Én azt látom, hogy igények vannak, meg kifogások. Mindkettőből sok. Ha kompromisszum nincs, akkor viszont megoldás sincs.

Mindenképpen saját lakást akartok, de minimális hitellel, ami már nem játszik nálatok, de nem engedtek ebből. Belvárosban akartok élni, nem vagytok hajlandóak kijjebb költözni, pláne nem gettós részekbe, ami oké, de jártál te már Csepel jobb környékein is esetleg? (Most csak egy példát mondtam.) Agglomerációban egyáltalán nem gondolkodtok, pedig az a helyzet, hogy a lakások árban még mindig valamelyest megfizethetőbbek. Persze áldozat, hogy ezért cserébe utazni kell, de ha a feleséged úgy is otthon fog babázni, akkor ez néhány évig neki nem probléma.

Gyereket akartok 2 éven belül, de albérletben nem szültök, lakásra meg nincs pénzetek, nem baj, ebből sem engedtek.

Szóval ez így nem működik. Én is szeretnék kacsalábon forgó palotát, ha lehet a budaörsi hegyoldalban fél éven belül hitel nélkül, de ha nem reális célokban gondolkozom, akkor sosem lesz. Ez ennyire egyszerű. Megragadhatok azon a szinten, hogy de jó lenne, meg elkezdhetek érte tenni kisebb lépcsőkben.

Mondjuk 30 millió egy lakás Budapesten, ennyiből azért már egészen jókat is lehet találni, ami bőven kiszolgál 8-10 évre. Nem ott kell meghalni, egy kis lépcső indulásnak. Eldöntöd, hogy hajlandó vagy-e beáldozni a vésztartalékot, vagy sem. Mi beáldoztuk a cél érdekében, de utána értelemszerűen az volt az első, hogy ezt visszagyűjtögettük. Van 8 millió forintod + 10 millió babaváró, az már 18. Eddig ennek kb. 46 ezer forint a havi törlesztője. Kell még 12 millió piaci hitel, ami most úgy hasra 20 éves futamidővel úgy 85 ezer forint lehet. Költöztök a saját lakásotokba. Elkezditek fizetni a 131 ezer forintos törlesztőrészletet, ami ha picit utánagondolsz, kb. éppen annyi, mint amennyit most bérleti díjra fordítotok. Az illetékre kértek részletfizetést, nem vállaltok babát, amíg annak a végére nem értek és a vésztartalékot vissza nem gyűjtögetitek. Ha megszületik a baba, kevesebb lesz valószínű a bevételetek, a babavárót lehet szüneteltetni, ezzel egy picit spórolni. Továbbra sem kell nagy lábon élni, a megtakarításokat ellenben lehet előtörlesztésre fordítani. Ha csak a babaváró törlesztőjének megtakarításával, már azzal is ennyivel előrébb kerültök. Csökken a piaci lakáshiteletek tőketartozása folyamatosan, csökken a törlesztőrészlet, többet tudtok megtakarítani, többet tudtok előtörleszteni. Ha ügyesek vagytok és évente előtörlesztetek 1-2-3 milliót, akkor megkockáztatom, hogy 10 év alatt jócskán kifizetitek a hiteleteket és mégcsak nem is kellett mélyebben a zsebbe nyúlni, mint most, ellenben így a sajátotokat fizetnétek már.

A jelzáloghiteltől 8-10 év alatt megszabadultatok, a lakás kiszolgált benneteket, lehet gondolkozni a következő lépcsőfokban esetleg.

Közel sem annyira borús a helyzetetek ekkora önerővel, mint amekkorának látjátok. Persze nem fér bele valószínű Maldív szigeteki luxus nyaralás 4 milliós lagzival egybekötve, de ez már más kérdés.

2022. febr. 22. 12:16
 54/64 anonim ***** válasza:
56%

53: "ott meglátásom szerint már nem nagyon van mit csökkenteni!"

Én kb. 80 000 Ft-ot költök havonta saját lakásban, és ha muszáj volna, a feléből is kijönnék, nem nagyon spórolok. A bérlőmnek 3000 Ft a havi rezsije, ennyit fogyaszt víz+gáz+villany. Például. Szóval de, lehet.

2022. febr. 22. 16:38
 55/64 anonim ***** válasza:

50: De, tudom csak tudod nem kell a konkurrencia.

Én 5 éve dolgozom számomra mostanra triviális infókért és lehetőségekért, és jelentős számomra, hogy ne más vegye meg az orrom elől.

Kaparja ki mindenki a maga gesztenyéjét!

2022. febr. 22. 16:41
 56/64 anonim ***** válasza:
100%

Felveszitek a babavárót, így lesz 18 önerőtök. Olyan lakást keressetek ami alkalmas zöld hitelre, tehát új építésű, és napelemmel vagy hőszivattyúval van felszerelve!!! Ekkor 2,6% THM teljes futamidőre! Így érdemes kihasználni a 25 évet, majd előtörlesztesz, ha akarsz.

25 millió 25 évre 112000 Ft/hó, 30 M 25 évre pedig 135000 Ft/hó.

Felveszitek 1 gyerekre a csokot az 600000, amitől illeték mentesek lesztek ami az ingatlan 4%-a lenne. A egészségügyi okokból nincs gyerek akkor sem kell kifizetni az illetéket, és 4 évetek van a gyerekre. A zöld hitelnél mint ahogy a csoknál is 10 év a korlátozás az eladásra. 10 év után veszek egy nagyobbat ha akartok, persze ha van megfelelő lehetőség is, mint jelenleg a zöld hitel.

18+25= 43 millió, vagyis kb. 38-39 millióig kellene lakást néznetek fűtéskész állapotba (illeték kb 1,6 millió), a többi a befejezéshez kell.

Ebből nem tudom mi jön ki, de ne várjatok!

A gazdaság romokban, infláció elszabadult, a zöld hitel korlátozott, Választások után valószínűleg a nyertes párt behúzza kéziféket, aztán jönnek a megszorítások...

Én sem akarok 1nél több gyereket, mert csak egynek tudom biztosítani a megfelelő körülményeket, úgy hogy a saját életszínvonalam sem romlik. Lehet önzőnek tűnik, de nem fogok nyomorogni, vagy hónapokig spórolni valamire. Én úgy akarok élni, ha hó végén elromlik a kocsi vagy egyéb váratlan kiadás akkor probléma nélkül ki tudjam fizetni... Én egy magam keres 640 nettót.

2022. febr. 22. 19:29
 57/64 mindentudó99 ***** válasza:
#55 Aha . Ok 😁
2022. febr. 22. 19:31
 58/64 A kérdező kommentje:

56

Koszonom, zold hitelt mi is neztunk, hasonlo arakkal kiszamolva, ahogy leirtad de egy zold hiteles lakas Budapest vonzaskorzeteben 60 millional kezdodik. Igy arra sajnos nem tudunk szamitani, pedig a legjobb konstrukcio lehetne, csak boven 1 millio forint felett van a negyzetmeter ara. 48 negyzetmeres lakas pedig a minimum amit szeretnenk, plane 10 eves eladasi korlattal, es meg igy is keves eletter lenne harom embernek.

2022. febr. 23. 11:47
 59/64 anonim ***** válasza:

56 vagyok:

Akkor bizony vagy lejjebb adtok az igényeitekből és kiköltöztök saját házba/lakásba távolabb Budapesttől, vagy nagyon valószínű hogy még 10 év múlva is albérletben lesztek.

" Az utóbbi egy évben viszont olyan szintű drágulás következett be az ingatlanpiacon, hogy félretevéssel ezt nem tudjuk lekövetni."

Tehát te magad is belátod minél többet vársz annál "kevesebb" önerőd lesz. Lehet várni a csodát az ingatlan piac összeomlásáról, de reálisan nézve, lehet előbb nyered meg az 5-ös lottót, mint hogy ez bekövetkezzen...

Az albérlettel havi min 120000-et dobsz ki az ablakon... ami évi 1,44 millió, 10 évre pedig 14,4 millió!

Nem igen értem ezt a 10 éves kötöttség fóbiádat, addigra 6-7 éves lesz a gyereketek, ha a terveitek alapján érkezik. Ekkor még nincsenek nagy igényei. Utána is lehet nagyobb lakást venni. Mivel spórolni tudtok a 25 éves futamidőt szerintem 15 év alatt letudjátok, utána egy jelenleg 43 milliós lakás igen jó tőkének fog számítani

2022. febr. 23. 12:31
 60/64 anonim ***** válasza:
53-as vagyok. Az én kommentemre nem reagáltál, ellenben én a tiédre reagálva hoznám a saját példám. 52 négyzetméteren élünk (2 pici szoba + amerikai konyha), most érkezik a babánk, akivel még simán el fogunk férni. Ha szükséges, átmenetileg némi átszervezéssel (szoba csere) 2 gyerkőccel is el fogunk férni 1-2 évig. A szomszédaink zöme is 1-2 pici gyerekkel él 46-52 négyzetméteren a társasházban. Ne a négyzetméterek számát nézd, hanem jó elosztású lakást keress. Kellenek kompromisszumok? Igen. Pl. nem lehetne a lakásunkat egy designer magazin címlap fotópályázatára nevezni. De mi úgy terveztünk, ahogy írtam. 1-2 gyerekkel oké, vagyis az akkori céljaink szerint 6-8 évre kiszolgál minket. Most léptünk az 5. évbe, már alig van a hitelünkből, azóta gyarapodtak a megtakarításaink és lassan reális cél továbblépni is egy újabb lépcsőfokkal.
2022. febr. 23. 12:57
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!