Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ingatlan vasarlnal az ügyvédné...

Ingatlan vasarlnal az ügyvédnél amikor a foglalót adjuk oda a vevőnek akkor a vevő már átadja a házról a papírokat?

Figyelt kérdés
2022. jan. 23. 13:09
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

De attól nem “válik meg” a papíroktól, hogy káosz esetleg egy másolatot. Új építésűnél én elvárnám, hogy adjanak már a tárgyalási időszakban alaprajzot, a műszaki tartalom leírását és tulajdoni lapot illetve az energetikai tanúsítványról másolatot. Ettől a tulaj még nem válik meg semmitől,

csak meg tudsz győződni róla, hogy ki a tulajdonos, tehermentes-e az ingatlan, megfelel-e az energetikai előírásoknak, meg úgy egyáltalán megfelel-e az elrendezés, a műszaki tartalom az igényeidnek (pl bútorozhatóság szempontjából vagy megfelel-e olyan konyhabútor, amit ők építenek be).

2022. jan. 23. 20:23
 12/14 A kérdező kommentje:
Hát már maga a ház használt. Tehát nem -rég épült de már laktak benne. Szoval másolatot kaphatok. Eredetit nem. De nem is kell jelenleg eredeti. Szerintem is így a korrekt. Én se adnam oda az eredetit valakinek aki kifizet 30 milliós házból 3at. Aztán vissza lép és minden papírom elveszik
2022. jan. 24. 06:48
 13/14 xswerdy ***** válasza:
100%

teljesen zavaros, amiket írsz. Milyen eredeti papírokat akarsz?

A tervrajzból jellemzően az első tulajdonosok sem kapnak eredetit (amin a tervező sajátkezű aláírása szerepelne). Az energetikai tanúsítvány feltöltésre kerül egy rendszerbe, abból az sem kap aláírtat, aki rendelte a tanúsítást, ő is elektronikusan kapja meg, amit akár hány példányban kinyomtathat. A hivatalos a feltötlött. A tulajdoni lap eredetije a földhivatalban van, arról eleve csak másolatot lehet kérni, hiteles, vagy nem hiteles formában. Társasház esetében van még alapító okirat, meg szervezeti és működési szabályzat. De ezekből sem készül annyi eredeti példány, hogy minden tulajdonosnak jusson (vannak többszáz lakásos társasházak, ott mindenkinek több százat kellene aláírni, hogy mindenkinek eredeti példánya legyen).

És mindezen dokumentumok már az alkufolyamat során érdekesek lehetnek (bár alapítót, meg SZMSZ-t még én sem kértem soha, pedig érdemes), pont a foglalózáskor (szerződés aláírásakor) való átadásuknak semmi jelentősége (kivéve az energetikai tanúsítványt, mert annak a számát be kell írni a szerződésbe).

2022. jan. 24. 15:42
 14/14 anonim ***** válasza:

"Az energetikai tanúsítvány feltöltésre kerül egy rendszerbe, abból az sem kap aláírtat, aki rendelte a tanúsítást,"

Hát mi kaptunk, nekünk egy eredeti példányunk van.

2022. jan. 24. 18:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!