Édesanyám kiadhatja nekem a saját lakását albérletbe?
Édesanyámnak van egy lakása Budapesten, egy ideje ott lakom, egyedül.
A munkahelyem támogatja az albérletben élő dolgozókat, így ha lenne bérleti szerződésem, ebben én is részesülhetnék.
A kérdés, hogy köthetek-e édesanyámmal bérleti szerződést, és ha igen, annak milyen vonzatai lennének (adózás, ügyvéd, stb)?
Mivel nem írja elő a törvény, hogy kitől vehetsz ki lakást, így természetesen az édesanyádtól is kiveheted.
Ügyvéd esetetekben nem kell, de szabályos 2 tanús bérleti szerződés igen.
Az adózás meg édesanyádnak ugyanaz a 15%, mintha egy mezei idegennek adta volna ki.
A munkahelyeddel tisztázd, mert vannak szemellenzős könyvelők, akik érdekesen értelmeznek dolgokat,...ha egyébből nem, hát irigységből.
Mert azt ugye mindnyájan tudjuk, hogy az esetek 99,99%-ában ingyen lakik a szülő lakásában a delikvens.
De te ragaszkodj ahhoz, hogy te a 00,01-be tartozol és a törvény az törvény!
5-ös, a magánlakás bérbeadás nem számlaköteles tevékenység, így a cég sem kérhet számlát.
Lakbértámogatásnál érvényes szerződés kell (magánszerződés is megfelel) és a kifizetést igazoló bizonylat. Ami lehet kp-s nyugta, elismervény, vagy utalás esetén számlakivonat.
Ennyi! (Tudom, mert benne vagyok.)
#7 nem teljesen értem mire írod ezt. Ki és mivel lenne beljebb, ha az édesanyja kiadná a lakást másnak, ő meg bérelne egyet egy idegentől?
Cégnek ugyanannyiba kerülne, az anyja is ugyanannyit kapna, csak mástól. Egyedül az változna, hogy egy idegen lakna az anyja lakásában és ő is egy idegen lakásában lakna.
Az egyedüli "összeférhetetlenség" az, hogy az anyja ismeri a cég által meghatározott keretösszeget, és nyilván annyiért adja ki. Ha ez nem irreális a lakás állapotához, méretéhez és elhelyezkedéséhez képest, akkor itt sincs gond.
"#7 nem teljesen értem mire írod ezt. Ki és mivel lenne beljebb, ha az édesanyja kiadná a lakást másnak, ő meg bérelne egyet egy idegentől?"
Annyival lenne beljebb, hogy nem csalna ki hamis jogcímen a munkáltatójától egy csomó pénzt.
Hát kitaláltam a tuti bizniszt, álljon össze két ingatlannal rendelkező kolléga, aztán kölcsönösen béreljék ki egymás lakását. Mekkora tuti biznisz, nem? Nem szoktam ilyet mondani, de ez aztán Balkán :D Igazi Magyarisztán :D Itt mindenki csal meg ügyeskedik, aztán csodálkozunk, hogy a politikusok is ilyenek :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!