Átnézettétek műszaki, építész szakemberrel a jelenlegi vagy előző lakásotakat, házatokat vétel előtt?
Nem mindegy, hogy önálló házról van-e szó vagy társasházi lakásról.
A házról magad gondoskodsz, de társasházban törvények írnak elő bizonyos állapotokat, amiket a közös képviselet elintéz.
Tehát csak el kell kérni a meglévő dokumentumokat a közös képviselettől, mert a műszaki és építész szakemberek felmérései ott vannak, nincs olyan, hogy nincs.
Szóval én nem, nem nézettem meg a lakásokban, elég kérdezés alapján tájékozódni ott, mert a törvények miatt meg KELL lenniük bizonyos műszaki feltételeknek, anélkül lezárják az épületet, vagy az egyes lakásokat, az pedig szemmel látható. Ha statikailag nem jó, akkor dúcolva van, ha a kémény ne jó, akkor le van zárva a gáz, ha a villanyhálózat nem jó, akkor le van zárva a villany, stb.
Lakáson belül pedig mondják hogy milyen állapotú, felújítandó-e, és a készülékek kora alapján is tudod ellenőrizni a falon belüli vezetékek korát is (biztosítótábla, konvektor kora, burkolat, szaniterek kora...).
Valamint 5 év garanciával tartozik az eladó, tehát a mondott vagy bizonyított állapotra kialkudott és megfizetett vételár keretén belül a javításokat neki kell állnia.
Ha totál felújítandónak mondták, akkor ugye semmit nem lehet garanciában érvényesíteni.
2-es, köszi a választ. Tetőteres társasházi (tégla) lakásról van szó, minimális részen (az is a wc) falszomszéddal. A többi függőleges falrész a lépcsőház. Ezért is tetszik leginkább :) A földszint teljes egészében egy üzlethelyiség, beszéltem az ottaniakkal, tizenéve bérlik és a házzal műszakilag/statikailag nincs semmi gond. Jómagam tetőtérben élek 19 éve, ismerem az adottságait, szerencsére soha nem volt a gipszkartonnal, szigeteléssel, beázással problémánk.
Megpróbálok utánajárni ezeknek a dokumentumoknak.
Nem nézettem át csak elkértem a közös képviselőtől a papírokat.
Ahol nincsenek meg ott általában gondok vannak amit el akarnak hallgatni.
Milyen papírokat lehet/kell elkérni a közös képviselőtől?
Az energiatanúsítványt nem kaptam meg, adhat ez bármi gyanúra okot? Mikor telefonon beszéltem a tulajjal, annyit mondott, hogy azt nem küldené át, csak a kódot (egyébként EE). Miért olyan titkos az energiatanúsítvány?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!