Jövő tavaszig elszaladhatnak az árak a pénzünk mellett? Ami van már nem tudjuk egyelőre növelni.
Apukám örökölt egy fél házat a nagynénjétől, amit eladnak, már 34-ről 30 millióra csökkentették az árat, de nyár óta még nem sikerült eladni. Az a terv, hogy amit kap abból nekem ad 10-12-t, ezen kívül nekem is van 7 millióm félretéve abból belerakok 5 milliót és még veszek fel kb. 5 millió hitelt, így lesz lakásom. Ami félretett pénzem van azt külföldön dolgozással spóroltam pár év alatt, de már itthon vagyok és nem tudok komoly pénzt félretenni, most csak arra játszom hogy ami megvan az már ne fogyjon legalább. Viszont közben nézegetem a lakásokat már néhány hónapja mióta a lakásvásárlás képbe került és csak mennek fel az árak szépen folyamatosan. Pl. amilyen lakás tavasszal 20 millió volt, ugyanazokat úgy tűnik már 22-23-ért hirdetik. Nyilván lehet alkudni meg minden, de akkor is rossz. A félretett pénzem viszont már nem úgy nő, többet nem tudok többet beletenni a lakásba. A hitelkamatok is mennek fel lassan majd úgy tudom.
Mi várható a következő fél-1 évben a lakáspiacon?
Mi 3 éve akartunk először venni, akkor került egy kiválasztott utcában egy 2 szobás jó állapotú lakás a mi városunkban 20-21 millióba. De végül nem jött össze.
2 éve mindenki azt ecsetelte, hogy nehogy vegyünk, mert pukkan a lufi, akkor került ugyanaz a szintű lakás abban az utcában 24 millióba.
1 éve kezdtük el a procedúrát akkor volt 26 millió, mindenki megmondta, hogy nehogy megvegyünk mert a covid miatt mindenki munkanélküli lesz és majd dobják utánunk a lakásokat 2009-es áron.
Végül idén vettük ugyanabban az utcában ugyanazt a tipikus 2 szobásat 28 millióért..... Pedig 3 éve azt hallgatjuk, hogy itt a világ vége :D
(hozzáteszem, nem a károgók miatt halasztottunk végül, hanem személyes és családi nehézségek miatt).
8 milliót spóroltunk volna, ha összejön 3 éve :)
11# Az áremelkedés olyan 4,5 éve indult el elég ütemesen, nekünk már 4 éve is azt mondták, hogy "nehogy most...". Én meg azóta is mindig mindenkinek azt mondom, hogy ha most van pénzed, akkor vedd meg MOST. Teljesen felesleges arra várni, hogy mi lesz HA... lakhatási célból veszi az ember, a piaci értékét mindig tartani fogja, ha benne lakom, nem kell azt figyelgetni, hogy most éppen mennyit ér és akkor nem idegesítem magam. Ha befektetési célból vesz az ember, az persze más. Egyrészt. Másrészt meg SOHA nem szabad ilyen ügyekben másra hallgatni. Senki nem tudja megmondani, hogy mi lesz az ingatlanpiaccal 5-10, vagy netán mégtöbb év múlva. Okoskodni lehet, meg tutira mondani, hogy összeomlik minden, de a tutit is a kisujjából szívta ki az az egyén nagyjából. Komoly gazdasági elemzők is max tippelni tudnak ilyen távlatokban már, hát még a gyakori válaszadók...
Én rövidtávon azt mondanám, hogy valószínű egy darabig még tartani fog az emelkedés. Szóval SZERINTEM igen, tavaszra növekedni fognak az árak tovább. Hogy ez meddig fenntartható így, az jó kérdés.
Én meg eladni nem tudom az örökölt ingatlanomat a folyamatos áremelkedés miatt, pedig jól jönne már a pénz.
De egyenlőre nincsen alternatívája mint befektetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!