Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Vásárlás után egy hónappal...

Vásárlás után egy hónappal derült ki, hogy a háztömb összes lakására elővételi joga van az önkormányzatnak. Mi a várható fejlemény?

Figyelt kérdés

Egy budapesti kislakást vettem készpénzre egy hónapja. Nagyon gyorsan ment az adás-vétel, tiszta volt a tulajdoni viszony, stb.

A tulajdoni lapon nem volt semmilyen terhelés vagy széljegyzet.

Néhány napja az ügyvédünk értesített, hogy olyan dolog történt, amit még ő sem látott soha: A tulajdoni lapon ugyan nem volt semmilyen bejegyzés, de a Földhivataltól kapott egy levelet, miszerint a társasház összes lakására elővételi joga van az Önkormányzatnak.

A Földhivatal felkérte az ügyvédet, hogy 15 napon küldje meg az Önkormányzattól kapott lemondó nyilatkozatot, különben lezárják az ügyet (gőzöm sincs mit jelent ebben az esetben az ügy lezárása).

Azonban az Önkormányzat visszajelzett, hogy xyz törvény alapján nekik 60 napjuk van dönteni és válaszolni, szóval a 15 nap tuti nem teljesíthető a Földhivatal felé.

Mi lehet ennek az egésznek a vége?

Érvényes így egyáltalán az adás-vételi szerződésem?

Az eladó megkapta az x millió forintomat készpénzben, mi lesz a folyamat, ha mégis az önkormányzat vásárolná meg a lakást?

Baromira zavaró, hogy az összes levelezésben, amit ebben az ügyben olvastam, mindenhol az eredeti eladó van tulajdonosként említve, nem pedig én.

Mi fog történni, ha az Önkormányzat megvenné a lakást? Kinek utal ekkor az Önkormányzat? Az eladónak, vagy nekem?

2021. okt. 30. 10:39
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Laikusként: az önkormányzatnak ha elővételi joga van az szerintem azt jelenti, hogy ha min. ugyanannyit adna érte mint te akkor övé a kecó. Te jóhiszeműen vetted meg a lakást, szóval anyagi kár nem érhet, "csak" nem a tiéd lesz. Azt mondjuk én se értem, hogy miért nem lehetett ezt tudni.
2021. okt. 30. 11:33
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Az 1-es tökéletesen leírta, akár laikus, akár nem!

A legrosszabb esetben is a pénzedet vissza fogod kapni, mert az önkormányzatnak ki kell fizetnie az általad fizetett összeget.

Hogy aztán a költözésért és az esetleg megkezdett felújításért ki felel anyagilag, azt nem tudom.

Nem halottam még én sem ilyenről, de úgy gondolom,hogy a társasházban többségi tulajdonos lehet az önkormányzat, akár 80-90%-ban is, így esetleg tervezik a házat bérházzá alakítani, vagy a lebontása szerepel a távlati tervekben.

De még az is lehet, hogy ez csak egy formai dolog és az önkormányzat megküldi a lemondását.

Minden esetre nem irigyellek a hercehurcáért.

2021. okt. 30. 11:51
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha a tulajdonlapon még széljegyzetben sem szerepelt ez a kitétel, akkor minden esetleges anyagi követeléseddel perelheted a Földhivatalt, mert részükről történt mulasztás.

De azért előtte egy másik ügyvéddel belenézetnék....

2021. okt. 30. 11:58
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Egy masik ingatlanra szakosodott ugyvedet keress.

Az eloveteli jog mindig benne van az SZMSZ-ben. Ez a haz szervezeti es mukodesi szabalyzata!! A kozoskepviselo tudta volna neked vasarlas es veteli ajanlati penz fizetese elott atkuldeni olvasasra!!!

Mi is minden szmszt atolvastunk. Ezert nem szabad ugyvedben se bizni .

Olvasd at az szmszt. Utsna az ugyvededen kerd szamon….

2021. okt. 31. 14:37
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

ha a tulajdoni lapon nincs ilyen széljegyzet, és ez a birtokodban van, a földhivatal mulasztott. kitől vetted a lakást? tulajdonostól, tehermentesen?

téged utólag, ha kapkodva is, de meg akar vezetni a mulasztó ügyvéd.

2021. nov. 2. 21:35
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Az eladónak tudnia kellett (volna), hogy van elővételi jog!
2021. nov. 3. 11:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!