Ingatlan vásárolni Németországban tényleg csak milliomosok tudnak?
Egy németországi ismerősöm mondta, hogy ha kiköltözünk akkor felejtsem el a magyarországi "aranyéletemet" ahol gyakorlatilag megoldható a saját lakás, ház vásárlása átlagembereknek is.
Mert Németországban teljesen más világ van, egy lakás állítólag 500.000 eurótól indul, családi ház vásárlása 1-2 millió euró és mondta hogy még havi nettó 5000 eurós fizetéssel is nagyon sokan nem kapnak lakáshitelt.
Ezt én nem akarom elhinni!!! Tudtok valami pontosat?
Mi 2 gyerekkel élünk Észak-Rajna Westfáliában egy közel 600ezres városban. Jelenleg csak a férjem dolgozik, és pillanatnyilag albérletben lakunk. €130e önerőnk van és tavaly a banknál kértünk előzetes hitelbírálatot. Akkor azt mondták, hogy 1,5%-os kamattal, €450e-ig tuti jók vagyunk, ebbe az összegbe már beleszámolta az ingatlan vásárláskor fellépő költségeket is. Lehet ennyiért házat venni a környékünkön, de azok mind már 50-60 évesek és rájuk fér egy alapos felújítás. Sajnos a normális állapotú házak már sokszor fel se kerülnek a netre mert a szomszéd vagy egy rokon stb gyorsan meg is veszi. Használt lakásokat persze olcsóbban is kap az ember, ott a felújítási költségek is alacsonyabbak, de nem könnyű kifogni olyat ami 3 hálószobás, megfelelő helyen van és a felosztása is jó. És a közös költség €300/hó.
Nézünk újépítésű lakásokat is és hát 400e-től kezdődnek.
A havi törlesztő részletre €1200-1400-t számolunk, havi nettó kb €4100 bevétel mellett.
Igazából még ráérünk, a gyerekek még ovisok, elvannak egy szobában, de 5-6 éven belül kell már a külön szoba.
Amúgy egyszer kíváncsiságból megnéztem az ingatlanárakat Kelet-Németországban és kb Berlin és környékét nem számítva sokkal olcsóbbak a házak.

Szeretem az ilyen kérdéseket. Átlagos magyar ember számára mi az elérhető; átlagos ingatlanárak; átlagos német fizetés; átlagos német ingatlanárak, stb.
Azért nem mindegy, hogy a teljes lakosság bérét átlagoljuk pl., illetve az ország összes eladó ingatlanának az árát átlagoljuk-e és ezeket vetjük össze, vagy leragadunk egy-egy környéken, ahogy vélhetően a kérdező ismerőse is tette Németország tekintetében.
A szüleim vidéken élnek. Ott ma egy újépítésű 100 nm-es ház kb. 400-500 nm-es telken 35 millió körül van. Ugyanez mondjuk Budapest legszűkebb agglomerációjában 65-75. Vidéki átlagfizetések mellett a 35 is a kvázi elérhetetlen kategória. Budapest körüli fizetéssel meg az itteniek tűnnek annak, ellenben a vidékit sokan már csípőből kicsengetnék. Annyian vagyunk, annyi élethelyzettel és igénnyel, hogy erre így nem lehet válaszolni.
Szerintem ez a tipikus léleklehúzós duma az ismerősöd részéről, nehogy neked jobb legyen a sorod a németeknél, mint neki... mert hát ott bezzeg. Kit érdekel? Ott sem csak egy város van, vagy nagyváros agglomerációja, teljesen felesleges ebbe belemenni. Lehet hogy teljesen más területre kerülnétek mint ők, más a végzettségetek, jobb munkát találtok, stb.
Ha a család pénzügyi szempontból megfontol egy ilyen döntést és úgy dönt, hogy belevág, akkor menjen, csinálja, dolgozzon, tapasztalja meg és majd meglátja. Ha nincs kolbászból az a bizonyos, akkor még mindig hazajöhet... Nem veszített semmit.

Stuttgart mellett élek..
épp ma voltunk a férjemmel egy ikerház vásárlása miatt ( nem tudom máshogy meg válaszolni itt doppelhaushälfte-nek mondják)
Igényre építik, de tervrajz alapján..
Nos a ház 150m2 kis kerttel 4 (pince, nappali rész, háló rész, és padlás ) ebből 2 szint padló fűtéssel ellátva , ami az árban van illetve csempe a fürdőben vendég wcben és konyhában de ezen kívül sehol kerul 570ezer euróba plusz egyéb kiadásként mint adó stb 630 ezer euró ami lakhatatlan állapotot jelent! Mindenhova parketta tapeta a fent maradó területre plusz költség illetve a garázs ami 30 ezer euró plusz.. tehát mindennel együtt 700 ezer felett jóval lenne meg a ház és a kerttel még nem kezdtünk semmit …
A mai tapasztalat után én is azt mondom, hogy anyagi csőd a ház vásárlás …
Olyannyira fent vannak az árak, hogy a 60-70 éves házak, amikben szinte látszik, hogy szegény tulaj nem rég halt meg mindent ki kene cserélni 500-600 ezer euró , és még nincs benne az adó!
Nagyon nehéz …
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!