Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Az óbudai faluházban ahol...

Az óbudai faluházban ahol napelemek vannak tényleg olyan alacsony a rezsi? Vagy ez csak ámítás?

Figyelt kérdés

2021. szept. 26. 20:33
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
73%

Lehet alacsony a rezsi,

de csak akkor, ha nem számoljuk bele azt a pár milliót amennyiért telepítették + a karbantartást + az öt évente ledöglő 600ezer Ft-os invertert + az amortizációt és azt a nem elhanyagolható apróságot, hogy 2023-tól havi elszámolás lesz.

Vagyis a nyáron megtermelt többletet a hajadra kenheted.

Ez kb olyan, mintha egy autó vételi árát és az amortizációját és egyéb költségeit nem számolnánk csak pl. a tankolást.

2021. szept. 26. 20:45
 2/12 anonim ***** válasza:
74%

Most még olcsó, de egyszercsak kérni fognak klf költséget, majd amortizálódás után komplett csere.

Na az fájni fog.

2021. szept. 26. 22:37
 3/12 anonim ***** válasza:
78%

Tényleg nagyon olcsó de elarulok valamit a faluházról amit sokan nem tudnak.

Mi idén majdnem ott vettünk lakást amikor kiderült hogy az összes ( kb 886 lakás tulajdonosának ) elővásárlási joga van.

Ezt általában úgy oldják meg hogy 14 napig ki függeszti a közös képviselet mind a 15 lépcsőházban amiben benne lesz a neved , a lakás , és a vételi ajánlat. Ha ennél valaki jobbat ad akkor nem tudtok tovább haladni.

3 probléma van:

1. Ez hogy minden nyilvános ekkora számú ember számára.

2. Az ár ezáltal nagyon fixalt hiszen mindenki látja hétről hétre mennyiért kínáltak lakásokat közben azért van különbség ( csendes vs zajos oldal , sötét vs ablakos konyhás ).

3. És ez ami miatt végül buktuk ( de szerencsére lett másik és sokkal jobb egyedül a rezsi drágább );

Hitel. Ezeket a lakásokat kevés bank fogja finanszírozni. Ahonnan én akartam hitelt felvenni komoly önerő mellett is ragaszkodtak az összes tulajdonos lemondó nyilatkozatához és mivel az ekkora lakó mennyiségnel fizikális képtelenség ezért nem adtak hitelt rá.

Ha készpénzes vevő is vagy érdemes meggondolni mert eladáskor ez egy szívás hiszen csak készpénzes vevő jöhet szóba.

Mindenesetre a rezsi tényleg jó 6000 alatt van a fűtés !

2021. szept. 27. 05:01
 4/12 xswerdy ***** válasza:
100%

A faluházon nem napelem van, hanem napkollektor. Nem tudom, hogy van méretezve, de társasházon úgy szokták méretezni, hogy csak a nyári meleg vizet termelje meg (családi háznál a nyári többlettel lehet a medencét fűteni). Távfűtésnél pedig az alapdíjat így is, úgy is kell fizetni nyáron is. Szóval távfűtéses házban nem éri meg ilyen rendszer. Ez egy kísérleti ház volt, brutálisan megtámogatva közpénzből a beruházást.

Nem tudom, a 6000 fűtés hogy jön ki, gondolom az a havi átlag (télen-nyáron) meg nem tudom, hogy a meleg víz is benne van-e (a napkollektor elsődlegesen azt váltja ki), meg hogy ez mekkora lakásra vonatkozik. Mindenesetre egy felújított panel (szigetelés, nyílászáró-csere, fűtéskorszerűsítés) napkollektor nélkül is nagyon kedvező rezsit eredményez.

Az elővásárlási jog egy ekkora házban tényleg durva. És épp a napokban döntött a kúria, hogy nem elegendő a kifüggesztés, személyesen, vagy levélben kell értesíteni a tulajdonosokat.

[link]

(a konkrét esetben mélygarázs beálló volt a kérdés, aminél jellemzőbb az elővásárlási jog). El nem tudom képzelni, hogy ebben a házban hogy működik az adásvétel.

2021. szept. 27. 11:17
 5/12 anonim ***** válasza:

Hát k. nehezen, ezért is van annyi hirdetve a Szőlő utcában.

Konkrétan beállítja az egész árat, piacot és nagyon gáz, hogy mindent ki kell függeszteni és 900 tulajdonos tudja ki vagy mennyiért és milyen lakást veszel.

Átlagban 5000-6000 körül van a fűtés melegvízzel vagy hogy. Nem tudom de tényleg nagyon olcsó. Van a napelemek üzemeltetésének egy költsége azt kell fizetni éves szinten.

Nagyon nagyon nagy marhaság, kevés helyen van már ilyen elővásárlási jog, ahogy írod általában garázsra szokott lenni de nem lakásra.

Szóval ez a se ki se be helyzet. Ezért ott RENGETEG lehet a bérlő. Ami szintén nem biztos hogy annyira jó...

Én örülök, hogy időben kiderült. A tulajdonos állt el az eladástól végül nem mi. De a bank utólag kiderült hitelt erre nem adott volna.

Tehát ezt csak kp-ban lehet megvenni ezzel a '+'-al, hogy lehet kifüggeszteni a neved és hogy mennyiért vettél/veszel lakást.

Gáz.

2021. szept. 27. 11:26
 6/12 xswerdy ***** válasza:

és, mint kiderült, a kifüggesztés nem is elég, mindenkit írásban kell értesíteni. Van valami olyan a törvényben, hogy ha az értesítés nagy nehézségbe ütközik, akkor el lehet tekinteni tőle. De a kúria mostani ítélete szerint az nem számít nagy nehézségnek, hogy egyszerűen sok az érintett (gondolom, ha pl. valakinek az igatlannyilvántartásban szereplő címe nem érvényes, akkor nem kell külön nyomozni a mostani címe után, de az ott fellelhető címen mindenkit meg kell keresni személyesen, vagy levélben).

Nem tudom, hogy lehet egy jogász ilyen szerencsétlen, hogy ilyen alapító okiratot szerkeszt. Úgy látom, a privatizációkor alakult társasházzá az épület, így nem írta alá ezer tulajdonos az alapító okiratot, nekik csak feltűnt volna ez a hülyeség. Megmódosítani is szinte lehetetlen, mert minden tulajdonosnak alá kell írnia az új alapító okiratot.

Írod, hogy rengeteg a bérlő. Valószínű. Még jó, hogy előbérleti jogot nem kötött ki az alapító okirat (nálunk pl. a garázsokra az is van), akkor kiadni is csak 1000 tulajdonostárs engedélyével lehetne.

2021. szept. 27. 13:13
 7/12 anonim ***** válasza:

De mondom ez nagyon ritka szerencsére, bár Óbudán van még egy hasonló korábbi tanácsi ház ahol állítólag van és szintén elég sok lakásos, bár nem tudom, hogy ott tényleg nem e módosítottak az alapító okiraton.

Ez röhejes ami a faluházban van.

2021. szept. 27. 13:24
 8/12 anonim ***** válasza:

Azt hallottam még régebben, hogy az egész tele van vérszívókkal, ágyi poloskákkal.

Bár azóta lehet, már kiirtották, de nehéz ennyi lakást egyszerre kezelni. Ha meg egy is kimarad, a fészek újrafertőzi az egészet.

2021. szept. 28. 02:01
 9/12 A kérdező kommentje:
régebben voltak onnan ismerőseim. Ők szerettek ott lakni! De nagyon el tudom képzelni ezt az ágyipoloskat. Olyan büdösen igénytelenül élnek ott egyesek … 🤢
2021. szept. 28. 07:52
 10/12 anonim ***** válasza:

Jó helyen van a ház és a hegyi oldal csendes és gyönyörű a panoráma.

De egy ekkora lakóközösség már ha nevezhetjük annak nagyon sok negatívumot is rejt magában.

2021. szept. 28. 08:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!