Házunkat el szeretnénk adni és venni egy másikat. Ingatlanossal kezdenéd vagy magánúton, hirdetve?
Ingatlanossal kezdtem de miután láttam 2 hónap után hogy nagyon amatőr, kezembe vettem az ügyet és végül saját magam adtam el 1 hónapon belül ill. vettem egy másikat magán emberől. De, rá kell szánni az időt és utánolvasni hogyan add el, hol hirdess stb... Vannak blogok, videócsatornák ahol a lényeget megérted. Azt sem árt megtanulni hogyan pattintsd le udvariasan
2mp alatt az ingatlanosokat akik folyamatosan hívogatni fognak...
Magyarorszagon en nem vennek fel ingatlanost.
Regen a szuleim ingatlanossal akartak eladni a hazat de egy vevot sem hozott.
Intezd maganuton es megsporolod az ingatlanos jutalekat.
Próbáld meg eleinte magad hirdetni.
Készülj fel rá hogy 99%-ban ingatlanos fog keresni,akkor is ha benne van a hirdetésben,hogy ne keressen.
Pár éve Pesten meghirdettem a lakásom.
Fotó nélkül a hasonló kategóriákhoz viszonyítva egy elfogadható áron,ami nagyjából olcsónak számított.
Senki,de tényleg senki magánszemély nem keresett.
Pár hónap után kötöttem egy kizárólagos szerződést az OTP ingatlanponttal...
Elég bamba voltam és pár nem olyan apróság felett átsiklottam.
Pl...eladhatom én is tőlük függetlenül, de! a jutalék nekik ugyanúgy jár.
A 3,5% az 3,5%+áfa,ami megint nem apró pénz.
Ráadásul ha 1 évre kötöd meg a szerződést velük,letelik az egy év,és utána adod el , plusz egy évig a jutalék nekik ugyanúgy jár.
Akkor is ha semmi köze a vevőhöz,mert mondjuk te találsz rá az ismerőseid közül.
Még egy fontos dolog...ha nem kp-s vevőt hoz,hanem hiteles, ahhoz ugye már a leendő vevővel megkötitek az adásvételit, az ingatlanosnak adásvételi szerződés esetén jár a pénz,akkor is ha a vevőnek visszadobja a bank a hitelét.
Ez nekem akkor esett le,mikor vártam a vevő hitelügyintézésére és kérdeztem,hogy mi van ha nem kapja meg?
Erre annyit mondott,hogy általában megkapják...
Hát gondoltam köszi...
Bele se mertem gondolni mi van ha mégse vagy mi van ha ez a vevő ugrik aztán a következő szerződésnél ezek megint kérik majd a pénzt??
Szóval jól nézd meg,hogy mit írsz alá.
Ettől függetlenül sikerült.
Jó áron vették meg.552ezret fizettem ki az ingatlanosnak.
Nem sajnáltam.Azt viszont nagyon,hogy sokkal korrektebbül kellett volna elmagyaráznia a szerződést (ettől függetlenül én voltam a hülye,ezt nem vitatom) külön minden ilyen dolgot szájba rágósan elmondani,mert ennyit viszont megérdemelne minden ügyfél.Az emberek jelentős része egyrészt felületes másrészt túlságosan is megbízik a magabiztos szolgáltatóban.
Na ezt nem kell!
Létezik olyan szerződés ami nem kizárólagos,gőzöm sincs mit jelent.
Arról nem tudok írni semmit.
Csak azért írtam ezt le,hogy ne ess az én hibámba.
Dehogy adnám ingatlanosnak! Mit vársz tőle? Ugyanazokon a felületeken hirdetnek, mint amin Te is hirdethetsz. Úgy sem adnál neki kulcsot, hogy vihesse akkor is az érdeklődőt, amikor Te nem vagy otthon. Magyarországon úgy sem úgy működnek a dolgok, hogy aki vásárolni szeretne, az besétál egy ingatlanirodába, elmondja az igényeit, a körülbelüli környéket, ahol ingatlant szeretne, majd ajánlanak neki ingatlanokat megtekintésre... Mindenki leül a PC elé, és ott keresgél és talál. Magyarok szokásai mellett semmi értelme az ingatlanosnak! Továbbá magyar ingatlanosok mellett sincs semmi értelme. Egy ingatlanosnak tisztában kellene lennie az ép.ipari anyagokkal, megvalósításokkal, minőség, elvárás, annak mi felel meg, stb. Tisztában kellene lennie a környékkel, annak előnyeivel elsősorban, és nem azzal, hogy körpanorámás körpanoráma, kilátás arra a hegyre, ami gyerekkorod óta ott van előtted, hanem mik a lehetőségek, iskola, óvoda, éttermek, szórakozási lehetőségek, posta, bank stb...
Az egész egy humbug! Vásároltam már ingatlant ingatlanostól, ott toporgott a tulaj is, mert hát kulcsot azt aztán nem ad az ingatlanosnak, pedig nyaraló volt, nem lakott benne! Kérdem az ingatlanost, a fal miből van, hát azt Ő nem tudja... Egy helyen le volt potyogva a vakolat, mondom akkor itt a válasz, B30.
- Ja...?
- Hát ja!
- Hány amper van?
- Nem tudom, nézzük meg, hogy tudjuk megnézni ezt?
- Víz milyen messze van?
- Szerintem a szomszédnál van, nem?
:D
Odajött cicanaciban, tök jól nézett ki, a seggét bámultam és bámulhattam, erre volt jó! Köszönöm a lehetőséget!
Nem semmi történetek, hát döntöttünk magánúton hirdetünk. Ingatlanosokat hogyan lehet lerázni, tippeket írnátok? Akár üzenetben is.
Értékbecslőt honnan fogadtatok?
Sajátot kell előbb hirdetni vagy kinézni jobb előbb?
Sajátot kell előbb hirdetni vagy kinézni jobb előbb?
Szerintem előbb hírdesd meg a sajátod, és meglátod mennyi érdeklődő lesz. Akkor már látod mennyire jönnek, ha van esetleg komoly vevő, akkor elkezdhetsz nézelődni te is. Fordítva én nem csinálnám, mert ha lesz olyan ház ami tetszik, aztán lefoglalózod, de közben a tiedet meg nem sikerül időben eladni, akkor bukod az előleget, és azon felül persze érzelmileg sem jó érzés.
Szerintem nézelődni érdemes minél előbb.
Én előtte két évvel már a környéken minden hirdetést ismertem.
Egy noteszban kigyűjtöttem a lényeges infókat.
Ami nem ment el gyorsan,annak láttam hogy mikor mennyit engedtek lejjebb az árából vagy épp emelték.
Mikor vevőként nézelődsz nem árt ha tisztában vagy ezekkel.
Ha beszélsz egy eladóval és azt mondja két hete hirdeti,mennyien érdeklődtek stb..akkor kb ennyire kell elhinni minden egyéb információt is.
Apróság, de lehet vele kicsit"vizsgáztatni" igazmondásból vagy emberségből az eladót.
Alkudozásnál is előny és ha sokáig nem veszik meg,de akár ez is lehet egy információ arról hogy talán valami nincs rendben az ingatlannal.
Javaslom hogy a környéket ahol újat szeretnétek minden napszakban nézd meg, közben látod kik milyen életet élnek arra.
A Google utcakép is sokat elárul ha esetleg nem friss kép van fent,hogy milyen volt egy esetleges felújítás előtt a ház.
Szóval millió apróság van ami miatt érdemes minél előbb keresgélni. Rengeteg tapasztalatot lehet szerezni nézelődés közben.
.
Köszönöm nektek a tanácsokat. Nem vagyunk újgazdagok, nem új házat nézünk, használtat.
Csendes hely volt ahol lakunk, de nagyon zajos lett, csendesebb részre vágyunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!