Eladtam a házam 19.500.000 ft-ért és veszek másikat 10.000.000 ft-ért mennyi illetéket kell fizetnem? Csak én vagyok a tulajdonos.
Figyelt kérdés
2021. márc. 1. 18:41
1/8 A kérdező kommentje:
Azt elfelejtettem,hogy már 5 éven túl vagyok.
2021. márc. 1. 18:46
2/8 anonim válasza:
Mivel az újonnan vásárolt ház/lakás értéke kevesebb, mint az eladott házé, így nem kell fizetni vagyonszerzési illetéket.
3/8 anonim válasza:
Nem tudom melyikre gondolsz, de ha az adóra akkor eladásra semmit, mert írtad hogy 5 éven túl vagy. Viszont ha veszel ingatlant azért kell mindig illetéket fizetni (vagyonszerzési illeték).
4/8 anonim válasza:
Az 5 évnek csak az SZJA, vagyis adózási szempontból lenne jelentősége, de neked most illeték szempontból lényeges a történet. Ahogy fentebb írták, nincs illetékfizetési kötelezettséged jelen esetben.
5/8 anonim válasza:
Ha az eladás után 3 éven belül vetted a másik ingatlant, akkor nem kell.
"A visszterhes vagyonátruházási illeték csökkentésében a leggyakoribb eset az úgynevezett cserepótló vétel. Vagyis ha eladjuk a lakásunkat, és három éven belül vásárolunk egy másikat, akkor az illetéket csak a két lakás értékének különbsége után kell megfizetni - ha az újabb lakás drágább volt. Tehát például ha eladtunk egy lakást 15 millióért, és vettünk egyet 25-ért, 10 millió forint után kell 4% vagyonszerzési illetéket fizetni, összesen 400 000 forintot. Ha olcsóbb az új lakás, értelemszerűen nem kell illetéket fizetni" Mivel az ingatlan vagyonod értéke nem növekedett, hanem csökkent.
6/8 A kérdező kommentje:
Ez akkor is úgy van ha azt a házat amit most eladtam 19,5-ért csak 6 millióért vettem?
2021. márc. 1. 20:34
7/8 anonim válasza:
Nem kell, de csak akkor, ha az is lakóingatlan besorolású, amit veszel. Gazdasági épület, nyaraló nem játszik
8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen
2021. márc. 2. 19:09
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!