Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogy működik a termőföld...

Hogy működik a termőföld elbirtoklása?

Figyelt kérdés
Van egy szántónk, nem nagy, csak kb. 2000 nm. Apám már 20 éve műveli. Most jött egy rokon, akit eddig ott nem is láttunk és ki akarja sajátítani magának. Beleavatkozik mindenbe.

2021. febr. 26. 12:21
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
91%

Nem tudom most mennyi az elbirtoklás (10-15 év?) de a 20 évvel már biztos a tiétek, ha eddig ez a rokon felé sem nézett!

Azt pedig, hogy ezalatt ti műveltétek és ha kellett valamit fizetni, akkor ti fizettétek, azt tudjátok bizonyítani.

Neki viszont azt kell bizonyítania, hogy ebben részt vett, látogatta, fizette, vagy nektek fizetett, hogy csináljátok.

2021. febr. 26. 12:44
 2/13 anonim ***** válasza:
24%
Az nem így megy. Elbirtokláshoz 10 évig kell úgy tenni, mintha a tulajdonosa lenne - gondozni, adókat fizetni, stb. A rokonnak van tulajdoni hányada?
2021. febr. 26. 12:45
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
#1 igen, de megszakad ez a 10-15, ha felbukkan a tulajdonos az elbirtoklás megindítása előtt..
2021. febr. 26. 12:45
 4/13 anonim ***** válasza:
87%

nem tudja megtenni, de próbálkozik, mert az aranyéval vetekszik az ára. Az elbirtoklás feltétele, hogy bizonyítottan 15 éve nem művelte senki. Akkor elindítható az elbirtoklási folyamat...(persze ez még nem jelent semmit)

Kisajátítani nem tudja, mindenesetre kezdj el egy kockás füzetbe mindent vezetni..

Mikor járt ott először a rokon, miket mondott..

De főleg ti mit csináltatok a földön, mennyibe került, stb

Ez perdöntő lehet...nem árt, ha valaki lát is titeket a földön szöszmötölni..(tanu)

2021. febr. 26. 12:47
 5/13 anonim ***** válasza:
81%
Csak szólok, hogy az elbirtoklás már 15 év..ha ez alatt senki nem dolgozott rajta a családból, akkor perelhet a rokony..
2021. febr. 26. 12:49
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

1-es vagyok

Én arra válaszoltam, amit a Kérdező írt, hogy egy soha nem látott rokon 20 év után felbukkan.

Tehát nem 5-8-10 és nem 13-15, hanem 20 év után!

Nem tudom ki a rokon, nem tudom kié a föld, a kérdésből csak az derül ki, hogy a Kérdező apját leszámítva 20 éve oda sem bagózik senki.

Ha nem a Kérdező apjáé telekkönyvileg, akkor ideje, hogy megkezdjék az elbirtoklást és a jelentkezőknek kell bizonyítaniuk, hogy de igenis, ők jogosultak rá, mert megfelelnek a feltételeknek.

Egyelőre a Kérdező apja tűnik nyerőnek, ha úgy van, ahogy a Kérdező leírta.

2021. febr. 26. 12:57
 7/13 anonim ***** válasza:
36%
A rokon nem lehet hogy társtulajdonos? Lehet régi örökségből is, csak nem lettek anno rendezve a jogviszonyok.
2021. febr. 26. 12:59
 8/13 anonim ***** válasza:

Itt tudod meg legpontosabban a folyamatot:

[link]

2021. febr. 26. 13:13
 9/13 anonim válasza:
0%
Hadsereget toborzol és elfoglalod az adott földet!
2021. febr. 26. 13:16
 10/13 mindentudó99 ***** válasza:
Egyszer elkezdtem én is. Vagy 25 éve használunk egy darab földet. A tsz-é de okyan kicsi hogy nem érte meg nekik idejárni művelni. Azóta beültettüknakáccal. Már vágni kehetne akkoràk. Olyan bonyolultnak tünt a folyamat hogy felhagytunk vele. Nem ér annyit. Ügyvédet fogadni stb.
2021. febr. 26. 16:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!