Van típusneve ezen házaknak?
A 80-as évek végén, 90-es évek elején voltak ezek a házak divatosak. A típustervet meg lehetett venni, így van az, hogy pl. a szüleim környékén sok egymáshoz nagyon hasonló ház van, ha az ember kicsit nyitottabb szemmel jár.
Nemtudom fellelhető-e bárhol is még az egykori típusok fantázia neve és szerintem sokan az ilyen házban élők sem tudják már.
Ha ilyet vennél, azért vigyázz. Ha nem korszerűsítették folyamatosan, akkor hatalmas pénznyelők tudnak lenni!
Szerintem is sokkal szebbek, mint a modernek.
Ráadásul olcsóbbak is, még akkor is, ha kell külső szigetelés, műanyag ablakok, tető csere, födém szigetelés.
Nekem is ilyen van.
6 ez teljesen igaz. Én ilyen korúban nőttem fel és szívesen is élnék ilyenben. Jó az elosztása, jól kihasználható, energiahatékonyra megcsinálható.
Csak annyi a baj, hogyha egy teljesen elhanyagolt ilyen jellegű házat vesz az ember, akkor a normális külső-belső korszerűsítés akkora összeget elvisz, hogy egy újépítésűt is vehetne az ember, sőt... Nagyon sokat számolgatunk és általában az az olcsóbb a környékünkön. Nyilván nem véletlen, de sajnálatos.
Egy jól korszerűsített 90-es évekbeli házat pedig annyira ritkán dobnak piacra...
Ami jó bennük
- beton alap
- vízszigetelés
- külső/belső falak téglából
Az elrendezést nem sorolnám ide, mert ez nagyon egyedi. Egy alaprajz hiába jó, de már ugyan abban az utcában a szemközti szomszédnál nem lesz pont olyan értéke hiszen a ház az ellenkező oldalról kapja a fényt.
Ami rossz bennük:
- régi nyílászárók
- elavult gépészet (víz, villany, fűtés)
- nehézkes szigetelni őket, sok lesz a hőhíd
eresz alatti dúcok
előtető lent és fent.
A sok kis ablak nyáron hőcsapda, télen hűtőtorony.
- tetőfólia nincs (keresd a zuzmót), tetőtéri szobák nyáron dög melegek (ott figyel a klíma), télen jégverem,
belül tuti lambéria, ami mögött ugyancsak nem szokott lenni fólia. Ezt a jellegzetes gyapotpor-szagról lehet felismerni. Felnőttként neked már nem biztos, de a gyereked kis tüdejének tuti allergiája lesz tőle.
Alapvetően jó vétel lehet, de bőséggel kell rá költeni, hogy hozza a mai elvárásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!