Mekkora megtakarítás szükséges egy BP belvárosi garzon megvásárlásához?
Szerintetek mennyi spórolt pénzre lenne szükség, hogy lakáshitellel finanszírozható legyen egy nagykörút közeli, kb. 20 milliós belvárosi garzon (ilyenek léteznek)?
A törvény által előírt 20%-os minimum önerővel tisztában vagyok, és a járulékos költségekkel is (illeték, ügyvéd, stb.). Ugye így az elméleti minimum egy 4 milliós önerő, plusz 200-300e Ft az egyéb dolgokra, ha élek a részletfizetési lehetőséggel az illetéket illetően, amelyre jogosult vagyok abból fakadóan, hogy első tulajdonjogom lenne.
Ami engem illet: huszonéves mérnök vagyok, kb. 2,5 misi megtakarítással jelenleg, havi 450e Ft nettó fizetéssel. Eltartott, vagy egyéb hitel nincs. Az ingatlan ugye BP belváros lenne. A munkahely stabilnak mondható (nem veszélyezteti a vírus az iparágat).
Ami rizikókat látok a dologban:
1. Ha kicentizem 4 misi önerővel, plusz költségekre félrerakott pénzzel a sztorit, akkor a jelenlegi gazdasági kilátásokat figyelembe véve a bank nem engedi majd a 20% önerőt, hanem kér 25-30-at (akár a belvárosban is);
2. Ha engedi is a 20%-ot, utána az értékbecslő leszívat, és kevesebbre taksálja majd a lakást, mint az adásvételi ár (szintén amiatt, mert ingatlanpiaci áresésre számít). Ekkor ugye a foglaló bebukható csúnyán.
3. A lakáshitel, és az illeték együtt elviszi a költségeimet, és emiatt szívom be a hitelt, ha már egyáltalán megadják (az a durva, hogy még így is ezt a 3. pontot látom a legkisebb rizikónak).
Mindezek fényében szerintetek mekkora félretett pénzzel érdemes elgondolkodni ezen? Szerintem 6-7 misi alatt elég kockázatos.
#19 Köszi szépen a jó kívánságokat. :)
Az benzint téríti a cég, bejárni meg máshogy nem tudnék (agglomerációban van a munkahely), így az autóval kapcsolatban felmerülő egyéb költségeket benyelem.
Köszi a tippeket is, valahogy így látom én is logikusnak. Ha úgy látom a nyártól, hogy van értelme jobban kuporgatni (mert minimum stagnáló árak vannak), akkor a nem életbevágó dolgokat elhagyom, aztán a legkésőbb 1,5 év múlva már erősen fogom nézegetni az opciókat.
21: akkor úgy tudnál spórolni, ha nem a belvárosban bérelnél lakást.
Mert ugye fele annyi is lehet a lakás, mint amennyit most fizetsz.
Ha 1 éven belül sikerül vásárolnod, nem érdemes költöznöd, mert annak is van költsége, de ha mondjuk 2 év... érdemes meggondolni, 1-1,5 millió is megmaradhat belőle 2 év alatt.
#10 Ezt csak neked! :)
"Az ingatlan.com adatai szerint idén majdnem minden településméretre jellemző volt az árcsökkenés. Átlagosan 6 százalékkal csökkent a magánszemélyek által eladott lakások négyzetméterára egy év alatt.
Akik idén adták el a fővárosi lakásukat, a járvány magyarországi megjelenése előtt, februárban még négyzetméterenként átlagosan 722 ezer forintot kaptak érte, decemberben már csak 681 ezer forintért lehetett értékesíteni."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!