Kötelezhető az épiítető az épület használatbavételi eljárásának a megindítására?
Többlakásos társasház. A kivitelező levonult az épikezési területről, a birtokbavétel megtörtént, ezután a beruházó-építtető a jogkörénél fogva köteles a használtbavételi eljárást megindítani? A szerződésben csak annyi utalás van erre, hogy az építtető "segít" a használatbavételi engedély megszerzésében.
Immáron két év telt el a birtokbaadástól és még mindig nem adta be a kérelmet a helyi építési osztályra.
Van olyan építési törvény, amely kötelezhetné a beruházót az eljárás megindítására?
Az épületben saját lakásai is vannak, amiket megpróbal értékesíteni. Eddig sikertelenül. Van valami összefüggés (esetleg adózás szempontjábol), amiért húzza-halasztja a használatbavételi eljárás megindítását?
Egy több lakásos társasház csak akkor kapja meg a használatba vételi engedélyt, ha minden egyes lakása kulcsra kész állapotban.
Ha a kivitelező által árult lakások fütéskészek akkor ez kizárt!
Ezenkívűl, ha egy építési telekre több társasházi tömböt is építenek, akkor minden tömbnek, minden lakásának kulcsra késznek kell lennie.
Ha a kivitelező készre jelentette és úgy vonult le akkor gondolom teljesen elkészült az épület.
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 44. § (1) és (4) bekezdései alapján:
"(1) Az építtetőnek minden olyan építményről, építményrészről, amelyre építési engedélyt kellett kérnie annak használatbavétele előtt – az e törvény végrehajtására kiadott jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – használatbavételi engedélyt kell kérnie, vagy az építmény elkészültét be kell jelentenie.
(4) Az (1) bekezdésben előírt használatbavételi engedély hiányában az építményt nem szabad használni."
A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 39. § (4) bekezdése szerint: "A használatbavételi engedély iránti kérelmet az építtető az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassá válásakor, az építési engedély hatályossága alatt – a használatbavétel előtt – nyújtja be az építésügyi hatósághoz."
Tehát amíg hatályos addig bármikor benyújthatja, de amíg a használatbavételi engedély nem kerül kiadásra nem lehet használni.
Az Étv. alapján nem értem ezt az építtető segít a használatbavételi engedély megszerzésében, azt neki KELL megkérnie és fizetnie a költségeit max. belekalkulálja az eladási árba.
Ráadásul mivel még nincs használatba véve, a földhivatalnál is üres ingatlanként van bejegyezve, így a társasházasítás/albetétesítés sincs elkészítve, így lakást nem is tud eladni csak a teljes ingatlant, de azt is mint üres telek. Persze egy ügyvéd az adásvételibe bármit le tud írni, de én biztos nem vennék ilyen lakást ami nincs teljesen rendben.
Nagyon szépen köszönöm a kompetens válaszod. El sem tudod képzelni, hogy mennyit segített. <3
A lakások albetétesítése megtörtént. Már két éve hasznalja mindenki, beköltöztünk. (tudom, hogy nem lehet) Söt, az építtetö bérbe adta a saját lakását. A havi brutto lakbér hatjegyü szám es 4-sel kezdödik. (Euroban 4 jegyü)
Nekem azert fontos a használatbaveteli, mert a NAV 4 evre felfüggesztette az illetéket, azzal a feltetellel, hogy addig felepül az epület es meglesz a hasznalatbavetelei engedely. Ez a hataridö a nyaron lejar. Mar ketyeg az ora.
A hasznalatbaveteli eljarast elinditottam, en sajat magam, s csak a lakasomra kervenyeztem meg. Eddig nem lehetett még így sem, mert nem voltak lezarva az e-naplok (ugye, nem fizetett) es nem voltak meg a szakhatosagok velemenyezese sem. Igy sem biztos, hogy meg fogom kapni, mert még hiányoznak dokumentumok, amiket en nem fogok tudni beszerezni mert az epittetö nem adja oda. A szakhatosagok nem kerhetik meg? Nekik oda kell adnia. Allitolag mindent beadott, ami nincs meg a szakhatosagoknak, az neki sincs. Tavaly összel gondolom meg akarta kerni a hasznalatbavetelit elektronikus uton. Olyan Béla volt hozza, hogy a hasznalatbaveteli helyett epitesi engedelyt kert. A müszaki hatosagok vartak, hatha még utanküldi a terveket. Epitesi terveket nem kaptak, igy 1 honap utan elutasitottak a kerelmet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!