Miért mondja sok nagyokos, hogy a panelek túlárazottak, holott egy azonos helyen lévő tégla 1.5x annyiba kerül?
Pl, XI. kerület, panellakás 30-35 millió (50nm), egy 50nm-es tégla (régi építésű, 6-os válaszfalak, régi minden) 40-50m (felújítandó).
ugyan úgy áthallani mindent, sokszor a lépcsőház is retkesebb, mint egy panelé.
Azt olvasom itt a sok hozzáértő kommentlőtől, hogy "panelt most nem szabad venni mert nagyon túlárazott, hamarosan 1/3-ára zuhan az ára" akkor a téglának 1.5x annyiért jó ára van, és megtartja majd az árát? :D
Ez új építésűekre szól..
Azt el is hiszem, hogy nem veszik
#4 te szerencsétlen.
Egy teszkós árufeltöltő a nettó 150 ezres fizetésével ne sírjon ha nem hitelképes egy 20-30 milliós ingatlanra.
Ugyanis a kategóriában mindig ezen megy a vergődés, hogy egy tanulatlan szakmátlan emberke miért nem tud saját ingatlanhoz jutni Magyarországon.
Aztán jönnek a proli cimborái, és nagy egyetértésben megbeszélik hogy milyen szar putri ez az ország. Bezzeg ugye kolbász-kerítés külföldön mindenki segge alá rakják a házat! Ebből is látszik milyen ostoba és irigy emberek töltik itt az idejüket.
Ha egy csöppnyit is tisztában lennének azzal, hogy a nyugati ingatlanárak köszönőviszonyban sincsenek a magyar ingatlanpiaci árakkal, akkor nem bégetnék állandóan ezt a baromságot.
Angliában vagy a németeknél egy városszéli szaros garzon annyiba kerül mint itt nálunk egy városközponti ingatlan.
Ezt az irodista dumát meg nem tudom honnan vetted pubika. Építőpari szakember vagyok. Mezei érettségivel és egy piacképes szakmával. No meg jó néhány képzéssel a hátam mögött. Tudod én nem az a fajta vagyok akik megelégszik az árufeltöltős fizuval. Tettem érte hogy megalapozzam a jövőm, és bármilyen hihetetlen nem kellett hozzá se iroda se diploma.
Most is ha nem lennék influenzás akkor napi 10 órában nyomnám az ipart. Még ti anyátok házában, frusztráltan, egész nap a neten lógtok. Inkább tennétek azért hogy jobb életetek legyen, mert az irigykedés és a köpködés nem vezet sehova.
Jó, de azért ott mások a fizetés - lakbér arányok.
Ingatlanárak tény, hogy horror kategória, de a lakbér pl kikalkulálható egy átlagosabb városban.
Kecskeméten egy panel 70k+ rezsi = 110k, keres a tacskós feltöltő ott 150k-t, marad 40ezer forintja megélni. Pestről már ne is beszéljünk :D
Kaja, ruházat stb minden annyiba kerül mint itt..
Nem fog esni a panel ára? Megsúgom, hogy már esik is.
"Beszakadt a panel lakások ára" (de kiadta az év eleji elemzését több ingatlanos portál is, máshol is fent van ez)
És még ide sem ért a recesszió/válság.
Nagyon-nagyon nem lesz értékálló ez az emelkedés. De ne legyen igazam.
Nem tudom, hogy tudsz-e különbséget tenni aközött,
hogy valaminek az értéke nőtt-e, avagy csupán -a lakásvásárlási hiszti miatt- az ára???!
Ha elmúlik a hiszti, megfordul majd a trend.
Azt minden normális ember belátja, hogy 40 évre épített -mára elavult- betonkockák ára,
hozzáadott érték nélkül nőtt pár év alatt (tízmillió környékéről) a három-négyszeresére.
Előbb-utóbb kiderül majd, hogy ki is volt itt a "nagyokos" !
16: Mit szeretnél hallani? Mindenhol megírták, hogy visszaesett a kereslet (nagyon), a panellakásoknál főleg.
Elég böngészni a hirdetéseket napi szinten, jól látszódik az árcsökkenés.
Árnövekedés mellett nem szól semmiféle szakmai érv, max. remény, meg hit. Legalábbis én ilyet nem találtam.
Mindenhol visszaesésekről szólnak a hírek, aminek biztosan van valóságalapja is, a szokásos téli pangáson felül is. Szerintem reálisan belegondolva egyszerűen csak elérte a piac azt a csúcsot, amikor már nincs fizetőképes réteg. Őszintén... aki 30-50 milliót kitud csengetni egy lakásért, az már nem biztos, hogy lakást vesz. A legnagyobb lakásvásárló réteg a fiatalok köre lenne, de egy fiatal párnak ez már az elérhetetlen kategória és bár ott van a "csinálj gyereket pénzért" opció, de értelmes fiatalok gyermektelenül, bizonytalan talajjal a lábuk alatt ebbe sem mennek bele pláne úgy, hogy közel ugyanannyit kell beletenniük még pluszba a lakásba, mint 3 éve.
Szóval várható volt, hogy a növekedés szépen lassan megáll, sőt akár némi árcsökkenés is várható a pangó időszakban. De lufi pukkanásokra, árzuhanásokra én nem látok jelet. Bár kinek mit jelent ez. Számomra azt jelentené, ha visszazuhannának az árak oda, ahonnan indultak. Én ennek semmilyen realitását nem látom a következő pár éven belül. Talán majd ha a beruházások megtorpannak, ha globális válság lesz, ha emelik a jegybanki alapkamatot. Talán.
18: Alapvetően egyetértenék ezzel, viszont tíz éve elsősorban a devizahitelezés megszűnése és a válság miatt estek vissza az árak, most erről szó sincs. Az egy külön történet lesz, jelenleg olyan mértékben esett vissza a kereslet, hogy pusztán ennek a hatására várható egy komolyabb árkorrekció. Azért komolyabb, mert az elmúlt két évben jóval nagyobb ütemben emelkedtek az árak, mint ami azt indokolta volna.
(1. ábra)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!