Be kell jelenteni az ingatlanvásárlást az adóhivatalhoz (vagyonszerzési illeték miatt)?
Olvastam egy cikket itt:
Azt írja, "Ha valaki ingatlant vásárol, akkor az adás-vételt követően 30 napon belül köteles a vagyonszerzés tényét bejelenteni az ingatlanügyi hatósághoz (vagyis adóhivatalhoz), mindezt pedig az adásvételi szerződés benyújtásával lehet igazolni."
Ezt követően bejegyzik a tulajdonjogot és értesítik az adóhatóságot, akik kiszabják az illetéket. Ekkor lehet élni a kedvezmény igénylésével a megfelelő nyomtatvány mellékelésével.
Tehát nem kapok automatikusan csekket, ha nem jelentem be a vásárlást az ingatlanügyi hatósághoz? Vagy ezt az ügyvéd csinálja?
Az adásvétel akkor lesz érvényes amikor a teljes vételár megérkezik az eladóhoz?
A bejelentést csak személyesen lehet megtenni, vagy online is?
Fontos lenne, ha valaki mostanában végigcsinálta, légyszi írja le hogy zajlik!
Most hogy kb hatodjára végigolvastam az adásvételit, ez az idevágó rész? -> "Az eladók kötelezettséget vállalnak arra, hogy a vevők javára szóló bejegyzési engedélyüket legfeljebb az adásvételi szerződés földhivatali benyújtásától számított 6 hónapon belül - meghatalmazott ügyvéd által - benyújtják a földhivatalhoz az lnyvt. (...) pontja alapján.
Szerződő felek kérik a földhivatalt, hogy a tulajdonjog bejegyzését engedélyező nyilatkozat földhivatali beadásáig, de legfeljebb 6 hónapos határidőig tartsa függőben az adásvételi szerződéssel kapcsolatos ügy intézését."
Az átadás határideje április, ezért a 6 hónap gondolom. Bocs, de már jojózik a szemem a sok hivatalos szövegtől, és teljesen belezavarodtam a dologba. A lényeg az, hogy a kifizetést követő 30 napon belül (sem még 3 hónapig) nem fogunk Magyarországon tartózkodni, így a személyes benyújtás nem lehetséges az adóhivatal felé.
"az ingatlanügyi hatósághoz (vagyis adóhivatalhoz)"
Nem, az a Földhivatal. Az ügyvéd az adásvétel másnapján bejelenti, és az a nap számít a szerzés napjának. A többit ők csinálják, ahogy írod is, és fogod kapni postán a levelet arról, hogyan kell befizetni.
Köszi a választ!
Szóval nem kell tenni semmit csak várni a csekket?
Ráadásul holnap ünnepnap, még az ügyvédet sem tudom felhívni hogy megkérdezzem a tutit :(
MI ügyfélkapum keresztül kaptuk a NAV határozatát, számlaszámot közölve ahová át kell utalnunk az összeget.
Az ügyvéd intézte a Földhivatal felé, egyúttal a NAV felé. Innentől kezdve viszonylag rövid időn belül megkaptuk a fizetési felszólítást.
Köszi mindenkinek!
Még annyit meg tudtok mondani hogy ugye a levél nem a vásárolt ingatlanhoz, hanem a bejelentett lakcímemre (ami a szerződésben is szerepel) érkezik majd?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!