Hülye ötlet lenne? (Ingatlan eladásának eltolása az szja elkerülése érdekében. )
Jövőre lesz 5 éve, hogy a mostani ingatlanomat vásároltam. Szeretném eladni, van is rá vevő, aki nagyobb vételáron venné meg, mint amennyiért én vettem annó.
Hülyeség lenne, ha az év utolsó két hónapjára (mert csak novemberben költözne) csak kiadnám neki a lakást és az adásvételit csak jövőre írnánk alá, hogy ne kelljen szja-t fizetnem?
Van ennek bármiféle hátulütője?
És a vevő is belemenne? Nekem ebből nem származna bajom?
Az albérletet is lepapíroznánk, fizetne két havit, amit majd levonnék az ingatlan vételárából.
Nem biztos, hogy érdemes.
Számold ki a különbséget!
Az adó regresszív, ha jövőre nulla, akkor idén 30% az adóalap. Milyen értékű ingatlanról van szó? Mert ez egy 40 millió körüli ingatlannál, aminek az adóalapja ugye kb. 10 millió Ft, pár százezer Ft az adó, ami miatt nem feltétlenül érdemes erőlködni.
5: Az adó regresszív. A vásárlás utáni 4. naptári évben az adóalap 30%-a után kell fizetni a 15%-os SZJA-t.
Tehát ha 2015-ben vette a lakást, akkor 2019-ben 10 000 000 x 0,3 x 0,15 = 450 000 Ft.
Tehát az első évben az értéknövekmény 100%-a az adóalap, a negyedik évben már csak annak 30%-a.
Nem használtam egyértelműen a fogalmakat.
7: Igen, a 10 milliót a vétel és eladás közti nettó árkülönbségnek (költségekkel csökkentett árkülönbségnek) vettem, hogy konkrét számpélda legyen, amivel számolunk.
Mondjuk 28-ért vette, ráköltött 2 milliót, 40-ért eladta, akkor 10 millió a nettó árbevétel, azaz az adóalap az első évben, ennek 30%-a az adóalap a 4. évben, tehát 450 000 Ft lenne idén az adó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!