Mivel jön le a rozsda evőeszközökről, konzervnyitó, fém evőeszköztartó?
Vágj ketté egy jó nagy fej siratós vöröshagymát és azzal dörzsöld be. Várj pár percet, majd ismételd a műveletet. Nemcsak passziváló réteget képez rajta, hanem a felületi rozsdát is prímán leszedi. Sok rozsda esetén savas anyagok, mint citromsav, citromlé, ecetsav, stb. és fémszivacs lehet jó, aminek végén az enyhén lúgos szódabikarbonáttal és bő vízzel semlegesíteni kell a savat. A végén szárazra törlöd és vereshagymával passziválhatod visszarozsdásodás ellen. (A passzivált vasat nem szabad utána lemosni. A passzivált réteg fényesen áttetsző.)
Mechanikus súroló anyagok is segíthetnek, mint száraz krétapor, szódabikarbonát por, kristályos bórax, konyhasó, finomszemcsés kvarchomok, üvegpor, stb, de ezek szárazon használandók...
Nedves súrolószer is van, pl. a a VIM-por, ultra krém, stb. Ezek után gondos lemosás és öblögetés szükséges és kezdetben itt is szárazon érdemes indulni.
Írtátok a kólát - az is jó, csak a cukor és pár összetevője miatt elég ragacsos. A kólában a citromsav szedi le a rozsdát és a foszforsav pedig passziválja a felületet. (ez egy vékony, fehér matt réteg)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!