Az 5%-os ecet mennyire fertőtlenít? Vagy használjak erőssebbet?
Szinte semennyire.
Használj hipót vagy sósavat.
De ezeket soha ne öntsd össze!
Fertőtlenítő! Még akkor is, ha kétszeres mennyiségű vizet öntesz hozzá.
Ne használd MÉSZKŐ ÉS MÁRVÁNY felületen, mert megmarja.
Használhatod csempén, üvegen, műanyagon.
"Az ecet vízkőoldásra jó"
Sajnos arra sem.Maradjon a konyhában az ételbe.
A 20% étkezési ecet semmit nem csinál a vízkővel,függetlenül attól,hogy hosszú évek óta kering
a neten ez a butaság..
20 éve nem használok semmilyen bolti tisztítószert, vizkőoldót, klóros fertőtlenítőt meg hasonló anyagokat.
Egyrészt azért, mert klór allergiám van , másrészt mert nagyon károsnak tartom, nem mérgezés ilyesmikkel a környezetemet.
Az ecet fertőtlenítő hatása már a régi időkben is közismert volt . Nagy járványok idején még a levegőt is ecettel fertőtlenítették, úgy hogy forró vasedénybe öntötték, hirtelen elpárologtatták.
Igenis oldja a vízkövet, pl.ha a vízforraló nagyon vízköves, (kedves kételkedő) önts bele egy kevés hígított ecetet (1 rész víz + 1 rész ecet),forrald fel, és a vízkő eltűnik.
Valahol olvastam,de most nem találom,hogy már a fél százalékos ecet oldat is elpusztítja a baktériumok 90%-át.
Minden esetre én rendszeresen tisztítok ecettel.
A fürdőszobában a csempét, szanitert, tükröt, ablakot, csapot,zuhanykabin üveg anyját, stb.
A konyhában a pultot, a mosogatót, a tűzhelyet.
A bútor ápolószerem : 1 rész 5%-os almaecet + 1 rész olívaolaj + 5 csepp levendula olaj.
Ablaktisztításhoz is csak 1-1 ecet-víz keveréket használok.
Befőzés előtt az edényeket tömény ecettel öblítem át, mert nemcsak fertőtlenít, hanem kitűnő zsíroldó is. Ezt egyébként kb. 40 éve egy 1820-ban kiadott háztartási könyvben olvastam és azóta is alkalmazom.
Szóval az ecet felhasználási lehetősége szinte kimeríthetetlen.
Aki nem hisz benne használjon mást, de egy próbát megér.
"Igenis oldja a vízkövet, pl.ha a vízforraló nagyon vízköves, (kedves kételkedő)"
Nem vagyok kételkedő,ipari berendezések vízkőtelenítésével és tisztításával foglalkozó cégnél dolgozom 10+ éve.Nem,nem oldja a vízkövet a bolti 20% ecet.Amiről te beszélsz az egyszerű elszineződés vagy a fürdőben "mészfoltok" .A valódi vízkő kialakulásához hosszú évek kellenek még 20-30nk-s vízkeménység mellet is.Ezzel az ecet semmit nem tud kezdeni.Ciromsavat használunk élelmiszeriparban,extrémebb esetben 30% sósav.A klórtartalmú fertőtlenítőkhöz képest ez a hatása gyakorlatilag minimális,sav lévén (CH3COOH)pedig a zsíroldó hatás is elhanyagolható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!