Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Mennyi áramot takarít meg egy...

Mennyi áramot takarít meg egy indukciós főzőlap?

Figyelt kérdés
A kérdésem arra irányul, mennyire energiatakarékos egy ilyen szerkezet egy hagyományos villanytűzhelyhez, esetleg egy gáztűzhelyhez képest.

2017. máj. 15. 07:50
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

2014-es cikkből:

A kerámia főzőlapok sokkal gyorsabban reagálnak mind a bekapcsolásra, mind a kikapcsolásra. Bekapcsoláskor szinte a gázkészülékekkel versenyeznek, inkább a kikapcsolás után van még 1-2 perces hőmaradványuk, de sokkal kisebb, mint a régi főzőlapoké. Leggyorsabb reakció a legkorszerűbb indukciós főzőlapoktól várható. Miután itt nincs is hagyományos értelembe vett felmelegedés és lehűlés, így a hőtehetetlensége gyakorlatilag nulla. A szakirodalom szerint a hagyományos elektromos főzőlapok hatékonysága 50% körül alakul, ehhez képest az indukciós főzőlapok elérhetik a 80%-os hatásfokot is. Még az előbbi 50% is sokkal jobb a gáz főzőlapok kb. 30%-os értékénél. De tény, hogy egy adott étel elkészítéséhez az indukciós főzőlappal kb. 40%-kal kevesebb energiát kell elhasználnunk, mint a hagyományos kerámiával. Úgy is számolhatunk, hogy az az étel, ami a kerámia lapon 10 perc alatt forr fel, az az indukciós főzőlapon kb. 6 perc alatt már forr. A kérdés tehát nem az, hogy az indukciós főzőlap élettartama során megtérül-e a magasabb ára, hanem csupán az, hogy 1-2, vagy 3 év múlva hoztuk már be a többletköltséget. Aki hosszútávon gondolkodik, annak mindenképp érdemes ezt a korszerű megoldást választania.

2017. máj. 15. 09:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a korrekt választ.
2017. máj. 15. 10:31
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
A kimerítő tudományos magyarázathoz én csak gyakorlati tapasztalatot tudok hozzátenni. Egy hagyományos izzószálas villany főzőlap felmelegedése percekig tart, hogy serpenyőben rántottát lehessen készíteni rajta, ami önmagában legfeljebb 2 perc és kikapcsolás után a lap még vagy fél órán át meleg marad. Indukciós főzőlapon az egész rántotta készítés csak 2 percig tart és utána a lap maga csak azért langyos, mert átvette a hő egy részét a serpenyő fenekétől.
2017. máj. 15. 10:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!