Mosásnál ugye van több funkció a mosógépen és csak ha a pamut funkciót használom a baj?
van intenzív, szintetikus is
tényleg csak a hőfok számít? mindegy a funkció?
Nem mindegy a funkció.
Nekem az intenzív mosás közben tovább mos és időnként erősebben felpörgeti a dobot, sima mosási fázisban (viszont szennyezettebb ruhákat is kitisztít).
Pl. a pamut intenzív, extra öblítéssel, már 4 óra hosszú!
Intenzív mosást nem sűrűn kell használni (olajos ruhák, földes ruhák, erősen foltos ruhákon segít), ugye ott dupla mennyiségű a mosópor is (a mosóporos doboz oldalán intenzív mosásra ezt szokták írni). Mosás előtt minden ruhát ki kell rázni!
Az Eco programot sem használom, mert jellemzően ezek a leghosszabb 4 órás programok, lassú és hosszú mosással, 20-30 fokon...
Nálam a pamut program majd 3 órás, de van időfelező, így 1,5 órás mosásokat szoktam csinálni 40 Celsius fokon (felültöltős kis Zanussi).
A legtöbb ruhaneműmet 40 fok fölött nem is szabad mosni.
Pamutot a pamut programmal érdemes.
A legnagyobb "gond" általában az, hogy nincs az embernek annyi olyan anyagú ruhája, amiért érdemes lenne külön programon mosni, így általában marad a pamut, időfelezővel.
Műszálas ruhát nem szeretem, de sajnos a legtöbb cuccom így is kevert szálas. A műszálas programot nem szoktam használni. Van 30 perc 30 fokon programom is, ezt se használom, mert nem lesz jó illatú a ruha (kevés ez az idő).
A kézimosás címkés cuccok, nálam "megszívták", ők is a pamutba mennek, mivel 1 db pulóverrel nem fogok "handwash" funkciót indítani...
Farmert mással ne mossál, mert a farmer kiszakítja az ingeidet, pólóidat!
Táskát, merevített melltartót, baseball sapkát mosógépben nem mosunk.
Amin érdemes elgondolkodni, hogy pl. a Zanussi/Electrolux gépeken általában nincs mix mosás program állítható hőmérséklettel (csak 20 fokos mix mosás van, aminek nem látom értelmét), a Whirlpool és Bosch gépeken szokott lenni mix, azaz vegyes program állítható hőmérséklettel.
Minél magasabb a hőmérséklet, a színezett (főleg kék, vagy fekete) ruhák annál nagyobb valószínűséggel fogják megfesteni a világos / fehér ruhákat!
Jellemzően kék festett törölközőket, ágyneműket nem szabad fehér/világos színű holmi mellé rakni, de sokat segít az is, ha bepakolásnál távol kerülnek egymástól.
A Zanussi 20 fokos mix mosásában az lehet a ráció, hogy 20 fokon együtt lehet mosni a fehéret a színesekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!