Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Hogyan tehetném újra puhává a...

Hogyan tehetném újra puhává a köntösöm? A kemény víz az oka?

Figyelt kérdés

Nemrég kaptam egy köntöst, franciaországi rokonoktól. A lehető legpuhább darab, amivel valaha találkoztam, imádtam. Aztán kimostam...

Hiába mostam (géppel) 30°C-on, most olyan érdes, csapzott az anyaga, egyszerűen durva és kényelmetlen felvenni. Előtte selymes volt... Persze, idővel nyilván ebbe az állapotba kerülne, de EGY mosás után?

A cimkéje szerint 100% poliészter, 30°C-os mosás javasolt, minden más áthúzva. Hiába használok öblítőt, használok vízlágyító tablettát a mosógéphez, errefelé (Csongrád megye) ez a rettenetesen kemény víz tönkretesz mindent... Már több puha ruhadarabom tönkrement, pedig nem csinálok semmi különöset velük.

Van rá valami módszer, hogy újra olyan selymesen puhává varázsoljam? Vagy veszett ügy, és mondjak le róla, hogy ezen a környéken a kemény víz miatt valaha lesz egy puha tapintású köntösöm/törölközőm?

2016. febr. 1. 06:41
 1/6 A kérdező kommentje:
Mellesleg, a mosószer is folyékony, amit használok.
2016. febr. 1. 06:42
 2/6 anonim ***** válasza:
87%

Áztasd le ecetes vízben (10 l víz 21 dl ecet), az kioldja a meszet.

Emellett ne használj öblítöt, hanem helyette ecetet ( 1 evökanállal az öblítö helyére), és fele annyi mosószert, mint amennyit ajánlanak.

textilmérnök vagyok, szóval valamennyi fogalmam van :)

2016. febr. 1. 08:06
 3/6 anonim ***** válasza:
Egyetértek a másodikkal. A ruhák az öblítőtől lesznek merevek. Hosszú évek óta csak ecetet használok öblítő helyett, és puhák maradnak a holmik (törülköző stb)
2016. febr. 1. 18:03
 4/6 A kérdező kommentje:

Hm, köszönöm a tippeket.

Ezzel már találkoztam máshol is, bár bevallom, kissé ódzkodtam a kipróbálásától.

2016. febr. 1. 19:09
 5/6 anonim ***** válasza:
78%

8%-os ecettel próbáld, attól biztos, hogy nem lesz büdös, esetleg 1:1 arányban higítsd fel vízzel, ha félsz a szagoktól.

Én is ecettel öblítek, némi mosóparfümöt adok Hozzá, és minden ruhám puha és illatos.

Az ecet ráadásul a színeket is fixálja, úgyhoy nem kell tartanod a fakulástól sem!

Egy másik alternatíva a citromsav.

2016. febr. 4. 23:02
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Ki fogom próbálni.

2016. febr. 5. 02:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!