Milyen arányban kell megoszlania a házimunkának egy együttélő pár esetében?
Talán valamennyit számít az is, hogy egyébként mennyit dolgoznak, nem? Ha a fickó naponta 11 órát dolgozik, a párja meg a rendes 8-at...
Egyébként az új szokás az, hogy a fiatal nők nem tartják rendben a lakást és nem végzik el a házi munkát, csak kicsit belőle. A férjük végez el szinte mindent, a 11 óra munkája után - ha van olyan rendes.
De ahogy idősödnek, azért a rendes arány felé billen a megosztás, szerencsére... már, ha együtt maradnak.
Én most itthon vagyok és így a háztartásban mindent én csinálok meg.De viszont a kert az ővé.Azért van ott is tenni való:este locsólni,teraszt össze sepregetni(járdát is),fűvágás,gyomlálás stb.
De volt amikor 17 órát dolgoztam minden másnap és akkor természetesen a lakást rendben hagytam ott így csak maga útán kellett elpakolni.
Bevalom öszintén én nem nagyon szerettem ha a férjem sürög-forog a konyhába vagy ilyesmi.Ha elvagyok maradva akkor arra kérem meg inkább foglalkozon a gyerekkel és így nem kell több felé koncentrálnom és gyors megcsinálok mindent.De azért néha rábízom a porszívozást.
Véleményem szerint ember függő. Ha van egy kis jó érzés a férfiban akkor kérés és szó nélkül megcsinál dolgokat. Ez egyébként nem annak a függvénye, hogy az most milyen házimunka vagy, hogy tradicionálisan női munka-e. Ez csak attól függ, hogy ki, mennyire igényli a rendet, tisztaságot maga körül.
Másrészről a mai fiatalok körében - értem ezalatt a huszonéves korosztályt - egyre nagyobb mértékben terjed az a felfogás, hogy a nők nem szeretik és akarják megcsinálni a házimunkát. A férfi főz, bevásárol, mos, takarít és a ház körüli munkát is a férfi végzi. Egyre több fiatal nő várja ezt el a párjától. Ezzel nincs is semmi gond mindaddig, amig el nem jut a fiatal pár arra a szintre, hogy a nő már nem csinál otthon semmit, csak folyamatosan azt mondja a férfinak, hogy "Ó kicsim, elmosogattál?! Nem kellett volna, majd megcsinálom." (holott már 5 napja rohad a mosatlan és eltelt egy hétvége is közben amikor nem csinált semmit) vagy "Kicsim! Hazaértem. Valami finom illatot érzek?!" vagy "Rendelünk ma valamit vagy hozol inkább kaját a szüleidtől?" vagy "Most nincs kedvem kivasalni az ingeket. Ráér holnap?", holott honapra kéne egy üzleti megbeszélésre.
Lényeg a lényeg, hogy 50-50 százalék. Vannak napok amikor a nők jobban ki vannak készülve és vannak napok amikor a férfiak vannak kikészülve. Viszont egyik fél se várja el a másiktól, hogy a másik csináljon mindent. A házimunkát akkor is meg kell csinálni ha nincs hozzá kedvünk. Hogy miért? Mert nem szeretünk mosatlan edényből enni, és nem szeretünk koszos ágyba feküdni.
Az előző hozzászóláshoz:
Tisztelet a kivételnek, mert még mindig a rendes emberek vannak többségben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!