Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Miért forr fel mindig a saját...

Miért forr fel mindig a saját készítésű bodzaszörpöm?

Figyelt kérdés

Tavaly csavaros tetejű üvegekbe tettem, megromlott...

Idén csatos tetejű üvegeket vettem, hogy jobban zàrjon, hátha az volt a gond tavaly. Erre most felrobbantak 1 nap után...

Még a falat is festhetem újra, minden áll a bodzalében. Az eltevésről miért nem írnak a receptek??? Azt hiszem az életben többet nem állok neki:(



2014. máj. 24. 09:43
 1/5 A kérdező kommentje:
Citromsav meg borkősav is van benne, mégis rögtön felforr...
2014. máj. 24. 09:48
 2/5 anonim ***** válasza:
Mi hűtőbe tesszük. Ott citromsav nélkül se romlik meg/forr fel. És a festést ne sajnáld. Nálunk a kávéfőző robbant fel, mégis újra hófehér a fal. Ajánlom neked az ilyen "dörzsiálló" festékeket, azokról le tudod törölni az ilyen foltokat.
2014. máj. 24. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

A télire eltevésnek, (akár befőtt, akár szörp) több trükkje van. Egyrészt az eszközöket amit használunk (befőttes üveg, fakanál, tölcsér) tisztának és kiforrázottnak (csíramentesnek) kell lennie.

Másrészt biztosítani kell, hogy a beltartalomban ne szaporodhassanak a baktériumok, gombák. Ez több úton biztosítható:

1. hőkezeléssel csíramentesítünk (dunsztolás, 90 fokon 30 perc, esetleg szárazdunszt) [és a végén légmentes zárás]

2. tartósítószer adagolással (nátrium benzoát, szalicilsav stb.)

3. alkohol adagolása (eltevés rumba, konyakba)

4. magas cukortartalom (ha a készítmény tömegének a fele cukor, olyan magas lesz az ozmózisnyomás, hogy az erjedést okozó gombák és baktériumok nem szaporodnak benne - lásd szörpök, lekvárok)

5 magas sótartalom (pl. pritaminpaprika)


A bodzaszörpöd valószínűleg amiatt erjedt meg, mert a fenti számozott felsorolás egyike sem teljesült megfelelő módon. (Mondjuk azok közül, ami szörpre vonatkozik, nyilván a só természetesen kiesik.) Tehát vagy nem lett rendesen hőkezelve üvegbe töltés előtt, vagy az üveg nem volt hőkezelve, vagy tartósítószer nem volt előrás szerinti mennyiség benne, vagy nem volt a vízzel megegyező súlyú cukor benne [minden liter vízre 1 kg cukor]...

2014. máj. 26. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:

Tök ùj üvegeket vettem, csatos tetejür, kiforráztam. Csak citromsav meg borkősavat tettem, lehet ez kevés, vagy nem tartósít úgy mint a natrium benziát?

Cukrot meg nem teszek bele literenként 1 kg-t, bodzaszörpöt szerettem volna csinálni nem pedig cukorszirupot. Még így is túl édes lett...

De ha meg telepumpálom tartósítókkal, mitől lesz különb a bolti szörpöknél???

2014. máj. 27. 08:46
 5/5 anonim ***** válasza:

A citromsav és a borkősav "csak" savanyít, és nem tartósítószer. Tartósítószer a nátrium-benzoát, a szalicil és a szorbinsav!

A felsorolásban szereplő technikák vagylagosak, nem kell mindnek teljesülni. Tehát vagy tenni kell bele tartósítószert (pl. nátrium-benzoátot). Vagy a tömeg fele cukor kell legyen, akkor a cukor tartósít. Vagy, ha sem tartósítószert, sem sok cukrot nem akarsz beletenni, akkor hőkezelni kell, fel kell forralni és ki kell dunsztolni. [Ez esetben a légmentes zárás is feltétel, míg a cukros, vagy tartósítószeres megoldásnál nem...]

Tehát az erjedést okozó mikróbákat vagy el kell pusztítani hőkezelésssel (és utána a bejutásukat is megakadályozni légmentes zárással), vagy ezen mikróbák bár életben maradhatnak, de elszaporodásukat a magas cukorkoncentrációval vagy a tartósítószerrel meg kell akadályozni.

2014. máj. 28. 10:39
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!