Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Miért forr fel mindig a saját...

Miért forr fel mindig a saját készítésű bodzaszörpöm?

Figyelt kérdés

Tavaly csavaros tetejű üvegekbe tettem, megromlott...

Idén csatos tetejű üvegeket vettem, hogy jobban zàrjon, hátha az volt a gond tavaly. Erre most felrobbantak 1 nap után...

Még a falat is festhetem újra, minden áll a bodzalében. Az eltevésről miért nem írnak a receptek??? Azt hiszem az életben többet nem állok neki:(

2014. máj. 24. 09:43
 1/6 A kérdező kommentje:
Citromsav meg borkősav is van benne, mégis rögtön felforr...
2014. máj. 24. 09:48
 2/6 anonim ***** válasza:
Mi hűtőbe tesszük. Ott citromsav nélkül se romlik meg/forr fel. És a festést ne sajnáld. Nálunk a kávéfőző robbant fel, mégis újra hófehér a fal. Ajánlom neked az ilyen "dörzsiálló" festékeket, azokról le tudod törölni az ilyen foltokat.
2014. máj. 24. 11:02
 3/6 anonim ***** válasza:

A télire eltevésnek, (akár befőtt, akár szörp) több trükkje van. Egyrészt az eszközöket amit használunk (befőttes üveg, fakanál, tölcsér) tisztának és kiforrázottnak (csíramentesnek) kell lennie.

Másrészt biztosítani kell, hogy a beltartalomban ne szaporodhassanak a baktériumok, gombák. Ez több úton biztosítható:

1. hőkezeléssel csíramentesítünk (dunsztolás, 90 fokon 30 perc, esetleg szárazdunszt) [és a végén légmentes zárás]

2. tartósítószer adagolással (nátrium benzoát, szalicilsav stb.)

3. alkohol adagolása (eltevés rumba, konyakba)

4. magas cukortartalom (ha a készítmény tömegének a fele cukor, olyan magas lesz az ozmózisnyomás, hogy az erjedést okozó gombák és baktériumok nem szaporodnak benne - lásd szörpök, lekvárok)

5 magas sótartalom (pl. pritaminpaprika)

A bodzaszörpöd valószínűleg amiatt erjedt meg, mert a fenti számozott felsorolás egyike sem teljesült megfelelő módon. (Mondjuk azok közül, ami szörpre vonatkozik, nyilván a só természetesen kiesik.) Tehát vagy nem lett rendesen hőkezelve üvegbe töltés előtt, vagy az üveg nem volt hőkezelve, vagy tartósítószer nem volt előrás szerinti mennyiség benne, vagy nem volt a vízzel megegyező súlyú cukor benne [minden liter vízre 1 kg cukor]...

2014. máj. 26. 12:14
 4/6 A kérdező kommentje:

Tök ùj üvegeket vettem, csatos tetejür, kiforráztam. Csak citromsav meg borkősavat tettem, lehet ez kevés, vagy nem tartósít úgy mint a natrium benziát?

Cukrot meg nem teszek bele literenként 1 kg-t, bodzaszörpöt szerettem volna csinálni nem pedig cukorszirupot. Még így is túl édes lett...

De ha meg telepumpálom tartósítókkal, mitől lesz különb a bolti szörpöknél???

2014. máj. 27. 08:46
 5/6 anonim ***** válasza:

A citromsav és a borkősav "csak" savanyít, és nem tartósítószer. Tartósítószer a nátrium-benzoát, a szalicil és a szorbinsav!

A felsorolásban szereplő technikák vagylagosak, nem kell mindnek teljesülni. Tehát vagy tenni kell bele tartósítószert (pl. nátrium-benzoátot). Vagy a tömeg fele cukor kell legyen, akkor a cukor tartósít. Vagy, ha sem tartósítószert, sem sok cukrot nem akarsz beletenni, akkor hőkezelni kell, fel kell forralni és ki kell dunsztolni. [Ez esetben a légmentes zárás is feltétel, míg a cukros, vagy tartósítószeres megoldásnál nem...]

Tehát az erjedést okozó mikróbákat vagy el kell pusztítani hőkezelésssel (és utána a bejutásukat is megakadályozni légmentes zárással), vagy ezen mikróbák bár életben maradhatnak, de elszaporodásukat a magas cukorkoncentrációval vagy a tartósítószerrel meg kell akadályozni.

2014. máj. 28. 10:39
 6/6 anonim ***** válasza:

A szalicilsavat vegyük ki a listából mert az EU ban az idegkárosító hatása miatt betiltották. Borászatban még használható így gazdaboltban árulják de ha lekvárba vagy szörpbe kevered akkor rossz ízt ad. Én nem dunsztoltam mert nem akartam megfőzni a gyümölcsöket. Azt akartam hogy relatíve nyersek legyenek mint a konzervekben. Tartósítószert tettem bele. Lehet hogy kevés volt mert az összes megfort. A megforrtaknak büdös élesztőgomba szaguk volt.

Vajon ha ezüstöt teszek a befőttbe vagy rezet, esetleg ezüstözött tárolóban teszem el az megoldaná a dolgot?...

dec. 15. 12:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!