Igaz, hogy a mosogatószer oldja a vízkövet?
Kémiailag nem oldja, de ha csak vékonyan van rajta a vízkő, a mosogatószeres szivaccsal történő súrolás mechanikailag eltávolíthatja.
Valaki írta a kólás vízkőoldást. Ezzel van egy pár bökkenő:
1. A kóla csak kis mértékben tartalmaz foszforsavat. Egyszer poénból lemértem laborban a pH-ját, kb. 5-ös volt. (A foszforsav disszociációs állandójából ki lehet számolni a pontos koncentrációját, ha érdekel valakit.)
2. Nem elég hogy csak kis koncentrációban van jelen a foszforsav, de ráadásul nagyon gyenge sav. Ezért nem fogja túl intenzíven oldani a vízkövet.
3. Ha tegyük fel, elkezdené oldani a vízkövet, a keletkező Ca- és Mg-foszfát megint csak vízoldhatatlan vegyületek, tehát kicsapódnak ugyan úgy mint a vízkő. Igaz, szerencsés esetben ez nem a felületre rakódik, hanem a mosóvízben fog lebegni szemcsék formájában.
Én voltam a "kólás-ember" :D
Köszönöm a helyreigazítást! :)
A lényeg hogy a vízkőnek savat kell adni, csak keményebbet mint az 5 ös foszforsav..:D Ecetet olvastam itt többször, de ahogy tudom az is gyenge sav.
Szóval akkor az ideális vízkőoldó a háztartási sósav?
Ige, az ecetsav is a viszonylag gyenge sav, de már erősebb, mint a foszforsav.
Ez már oldja a vízkövet. (Réz felületen jó alaposan le kell öblíteni, mert a levegő oxigénjének jelenlétében képes lassan azt is oldani és kékeszölddé színezni azt.)
A sósav biztos, hogy leoldja a vízkövet, de ott is vigyázni kell, hogy milyen felületen használja az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!