Miert marad feher por a vizforralomban? A viz miatt lehet?

Vízforralás az majdnem desztillálás. A vízkő lerakódik a fémszálra. Végy egy liter ecetet, és időnként, esetleg havonta öntsd bele a forralóba, tartsd benne egy éjszaka. majd öntsd ki az ecetet egy befőttes, vagy valamilyen üvegbe, és tedd félre, agy másik alkalomra. Mosd ki a forralót és szép tiszta vízkőmentes lesz a forralód.
Minden vízben vannak oldott ásványi anyagok. Azok rakódnak le az edényben. Az ecet jó vízkőoldó.

Csak annyit tennék hozzá hogy valamennyire hígítsd az ecetet, mert bizonyos fémeket megmarhat. Én is a 1,5 literes vízforralóban ... hát talán egy két havonta ecetezek. Elég bele kb 2 dl ecet és felöntöm vízzel másnap reggel átöblítem és még egy forralást is kiöntök belőle. Simán jó csak nehogy megmarja a fűtőszálat.
Kémiai reakciók
"Az ecetsav számos fémet megtámad, többek között a vasat, magnéziumot és cinket"
Köszi a valaszokat!
Ecet meg nincs itthon, de van szodabirkabonat. Azzal is megprobalhatom?

A szódabikarbóna lényegileg savközömbösítő hatású így savas közegek semlegesítésére megfelelő. Még a különféle szagokat is képes felszívni, de azokat nem közömbösíti, csak magába szívja, de így végül is eltávolítja. Enyhe súrolóporként is használható, de kényes felületeket ugyanúgy bemattíthat.
Nátrium-hidrogénkarbonát
köznapi nevén szódabikarbóna
Szerintem igazán nem alkalmas vízkőoldásra, mert fő hatása a savközömbösítés és szerintem a vízkő nem éppen egy savas közeg. Azért lehetnek lerakódva talán a vízkőben savas dolgok másodlagosan, de ezt egy vegyész tudná megmondani pontosan. Én a helyedben leszaladnék egy üveg ecetért, úgyse túl drága és könnyen beszerezheteő.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!