Mi alapján válasszak mosóport és öblítőt? Mi alapján válogassak a ruhát a mosógépbe?
Anyukám mos, de valami iszonyat, csak azt nézi, fog-e vagy sem, mindent egy helyre dob, és tönkre mennek a ruháim, kifakulnak,stb.
Szeretném tudni, ki milyen rendszer alapján mossa a ruháit átvenném ezt a munkát tőle, úgyis itt a nyári szünet...
Előre is köszönöm a választ
Ruhák szétválogatása: alapvetően sötét, színes és világos, illetve törülköző-ágynemű. Ha többféle színű ruhád van, és abból megtöltöd a mosógépet, akkor mehet külön piros, külön kékmosás, stb. A sötétbe mehet a fekete, kék és sötétbordó, ilyesmi. A színesbe az élénk színűek, ezekkel kell vigyázni, hogy melyik fog általában. A világosba szoktam én beledobni a fehérneműt, törülközőt, ágyneműt, és külön azokat a fehér és világos ruhákat, amik érzékenyebbek. Így nem fog a ruhák színe károsodni.
Mosópor és öblítő: Általában van külön sötét ruhákhoz és külön fehérekhez való mosópor. De én sokáig a fehérekhez is a Tomi színesekhez való mosóporát használtam. Mostanában tértem át a dm Denk mit nevű mosótermékeire. Ezek közt is van külön sötéthez, világoshoz, de én csak a finommosószerét használom, ez merő sprórolás, nem veszek kétféle mosószert. Aki több sötét cuccot használ, talán megéri sötét ruhákhoz valót is vennie.
Öblítő: Ez nálam illat alapján megy, ez már nem sokat dob a mosásban, de úgy tapasztaltam, hogy kihagyni sem lehet, mert akkor durva lesz a ruha.
Hát röviden ennyi, ha kétdésed van még, írj nyugodtan, privátban is akár, nagyon szívesen segítek. Én is fiatal vagyok még, de azért van pár éves tapasztalatom, és megértem a kezdeti nehézségeket. :)
Remélem tudtam segíteni.
Szia! Én úgy válogatok, hogy fehér, tarka, sötét.
Öblítő csal lenor, vagy silan, de nem hígitom fel vízzel, mosópor pl biopon, vagy ami azért nem túl drága.
Nagyon szépek+illatosak lesznek a ruhák tőle.
Szia! Mosópor amit anyukámtól megszoktam Tomi. Öblítő ami illat alppján tetszik és árban sem a legdrágább. Tapasztalat a nagyon olcsó öblítő után 2 héttel a ruháimnak aloot szaga lett. moshattam újra.
Válogatni ahogy anyukámtól tanultam. ágynemű, fehétnemű zoknik, aztán fehérek , szinesek ha van egy gépre való szinek szírint. A pirosaim ált fognak
ezért összemosom a feketékkel. De az erősen szenyezettnek külön mossá. Erősen szennyezett pl munkásruha ilyesmi. Ha nincs egy géprevaló akkor kékek,zöldek feketék egy gép. szürke,barna egy gép és vannak az egyéb szinesek kivévée a pirosat és bordót. Ezek ált tuti sokáig fognak. S mivel nálunk van két gyerekek az övékét is külön moson. A nagynak van fehér mosás, szines és ágynamű. A csecsemőnek fehér és szines külön és neki nem használok öblítőt.
szia!
én még annyit tennék hozzá, ha esetleg jön az orkános (kabátos) időszak, akkor jobban jársz, ha az ilyen anyagú holmikat folyékony mosószerrel mosod, ugyanis sokszor nem öblíti ki a gép rendesen a mosóport belőlük és amikor megszárad fehér mosószer okozta foltokat találsz rajta. ha nem szeretnél külön mosószert vásárolni akkor öblítsd át legalább 2* a ruhát a mosás befelyeztével és úgy centrizd ki.
Egyetértés.
De azt még hozzáfűzöm:
- ha kényesebb fehérneműt mosol, persze csak 30 fokon, akkor azt tedd bele egy kispárna-huzatba, gondosan gombold össze és úgy mosd, mert a sok tekergés is roncsolja az anyagot.
- ha van lelki erőd, a ruhákat kifordítva mosd, az is hosszítja az anyag életét.
- kicsit drágább, de ajánlatos folyékony mosószerrel mosni ( bár van az Dosiából is és teljesen jól müködik) - mert akkor afehér szemcsék nem keményítik az anyagot.
- A foltokra igenis érdemes mosás előtt helyi kezelést használni Vanish -t ( mongyuk, nem túl olcsó), vagy egyéb folttisztító adalékot. Megéri, mert alacsonyabb hőfokon moshatsz és tényleg nem roncsolja a ruhát...
én a fehéreket 95 fokon mosom,a törölközöket 60 fokon,a kényeseket 30 fokon.
persze fehéret csak fehérrel,fekete mehet sötétkékkel.,a törölközöket csak törölközövel,àgynemüt szintén külön mosok,a szinesek/(sàrga,zöld,rozsaszin mehet egybe ha nem fog,ami fog azt kéz alatt vagy magàba mosm.
én mosok Ariellel,ezelött Persillel az is bevàlt.
öblitö csakis lenor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!