A fából készült konyhai eszközöket (pl. fakanál, fa vágódeszka, gyúródeszka, nyújtófa) hogyan tartjátok tisztán, mivel mosogatjátok? Szabad-e, kell-e, ajánlott-e néha kifőzni vagy áztatni ezeket a konyhai fa eszközöket vagy kifejezetten tilos?
1. ahogy hazaviszem, tiszta étolajjal vastagon bekenem, egy napig hagyom, hogy megszívja magát, utána nem szív magába semmit;
2. ugyanúgy mosogatom, mint a többi edényt;
3. áztatni nagyon nem kéne, ha nincs leolajozva, akkor megszívja magát, olajozva nincs értelme;
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszokat, tanácsokat, magyarázatokat!
A neten olvastam ezeket a praktikákat is:
„Az erős hagymaszagot ecetes, sós vízzel távolíthatjuk el a deszkáról, a fakanálról és a késről.”
Forrás: [link]
„A tegnap sütött kínai finomság ízét érzi a ma estére készített csokiskockában? A Cook’s Illustrated tesztjében konyhai faeszközök tisztítási módszereit hasonlították össze, és arra jutottak, hogy a leghatékonyabban a szódabikarbóna tünteti el a szagokat, többet ér, mint a mosogatószerek, a víz, az ecet, a hipó és a sóba mártott citrom. A szódabikarbóna egyébként a takarítás, a mosás, sőt a bőrápolás területén is remek választás. Magyarázat: a szódabikarbóna vízben oldódik, és könnyebben szívódik be a fába, ez lehetővé teszi, hogy közömbösítse a konyhai eszközökbe került szerves savakat.”
Forrás: [link]
Van egy nagyon jó főzőkanalam (inkább amolyan lapát forma), olajfából. Ahhoz mellékeltek használati utasítást is: be kell kenni vékonyan olívaolajjal, ha jól emlékszem, minden mosogatás után. Nem szoktam minden mosogatás után bekenni, de tényleg más anyaga/állaga van annak az olajfából készült fakanálnak, mint a többi itthoninak.
Mi egy évben kb. egyszer eszünk húst, de arra is kíváncsi voltam, hogy aki a vágódeszkát gyakran használja húsok szeleteléséhez, ő azután hogyan tudja hatékonyan kitisztítani az eszközt. Azt hiszem, hogy az fentebb idézett szódabikarbónás mosogatás is jó lehet ehhez, az általatok javasolt mosogatószeres mosogatáson+olajjal kenésen kívül.
Amihez én használom a vágódeszkát – például a citromfacsaró alá teszem citruspréseléskor – a deszkára folyó citrom leve is tisztítja a deszkát (látványosan), ezek után jó meleg vízben elég megdörzsölni – remélem. :-)
Egyszer csináltam egy ecetes vízben áztatást egy fakanállal, mert használat közben nagyon magába vett szagokat, ízeket, anyagokat, amelyek normál mosogatás során nem távoztak el és végül is jót tett a fakanálnak az áztatás, kijött az anyagából, aminek ki kellett jönnie, nem lett baja az eszköznek, de biztosan főzés vagy használatbavétel előtt nem volt bekenve olajjal és eleve azért tudta magába szívni az olajat, szagokat.
Legközelebb alkalmazom az olajos bekenést használat előtt!
Nagyon szeretem a fa konyhai eszközöket és jó tudni, hogy milyen ápolást igényelnek.
Köszönöm a segítségeteket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!