Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » A fából készült konyhai...

A fából készült konyhai eszközöket (pl. fakanál, fa vágódeszka, gyúródeszka, nyújtófa) hogyan tartjátok tisztán, mivel mosogatjátok? Szabad-e, kell-e, ajánlott-e néha kifőzni vagy áztatni ezeket a konyhai fa eszközöket vagy kifejezetten tilos?

Figyelt kérdés
Minden praktika, tanács érdekel a kérdéssel kapcsolatban, ezeket köszönöm előre is!

2012. okt. 26. 09:45
 1/4 anonim ***** válasza:
62%

1. ahogy hazaviszem, tiszta étolajjal vastagon bekenem, egy napig hagyom, hogy megszívja magát, utána nem szív magába semmit;

2. ugyanúgy mosogatom, mint a többi edényt;

3. áztatni nagyon nem kéne, ha nincs leolajozva, akkor megszívja magát, olajozva nincs értelme;

2012. okt. 26. 10:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 kalmj ***** válasza:
71%
Csilla válasza tökéletes. Áztatni, főzni nem. Mosogatószer és súrolás igen.
2012. okt. 26. 10:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
86%
Ha áztatod (feleslegesen) vagy főzöd, utána ha lassan szárítod = vetemedhet, ha gyorsan szárítod = könnyen megrepedhet. Teljesen felesleges. Elég a normál mosogatás, ugyanúgy mint bármi másnál.
2012. okt. 26. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:

Sziasztok!


Köszönöm szépen a válaszokat, tanácsokat, magyarázatokat!


A neten olvastam ezeket a praktikákat is:


„Az erős hagymaszagot ecetes, sós vízzel távolíthatjuk el a deszkáról, a fakanálról és a késről.”

Forrás: [link]


„A tegnap sütött kínai finomság ízét érzi a ma estére készített csokiskockában? A Cook’s Illustrated tesztjében konyhai faeszközök tisztítási módszereit hasonlították össze, és arra jutottak, hogy a leghatékonyabban a szódabikarbóna tünteti el a szagokat, többet ér, mint a mosogatószerek, a víz, az ecet, a hipó és a sóba mártott citrom. A szódabikarbóna egyébként a takarítás, a mosás, sőt a bőrápolás területén is remek választás. Magyarázat: a szódabikarbóna vízben oldódik, és könnyebben szívódik be a fába, ez lehetővé teszi, hogy közömbösítse a konyhai eszközökbe került szerves savakat.”

Forrás: [link]


Van egy nagyon jó főzőkanalam (inkább amolyan lapát forma), olajfából. Ahhoz mellékeltek használati utasítást is: be kell kenni vékonyan olívaolajjal, ha jól emlékszem, minden mosogatás után. Nem szoktam minden mosogatás után bekenni, de tényleg más anyaga/állaga van annak az olajfából készült fakanálnak, mint a többi itthoninak.


Mi egy évben kb. egyszer eszünk húst, de arra is kíváncsi voltam, hogy aki a vágódeszkát gyakran használja húsok szeleteléséhez, ő azután hogyan tudja hatékonyan kitisztítani az eszközt. Azt hiszem, hogy az fentebb idézett szódabikarbónás mosogatás is jó lehet ehhez, az általatok javasolt mosogatószeres mosogatáson+olajjal kenésen kívül.


Amihez én használom a vágódeszkát – például a citromfacsaró alá teszem citruspréseléskor – a deszkára folyó citrom leve is tisztítja a deszkát (látványosan), ezek után jó meleg vízben elég megdörzsölni – remélem. :-)


Egyszer csináltam egy ecetes vízben áztatást egy fakanállal, mert használat közben nagyon magába vett szagokat, ízeket, anyagokat, amelyek normál mosogatás során nem távoztak el és végül is jót tett a fakanálnak az áztatás, kijött az anyagából, aminek ki kellett jönnie, nem lett baja az eszköznek, de biztosan főzés vagy használatbavétel előtt nem volt bekenve olajjal és eleve azért tudta magába szívni az olajat, szagokat.


Legközelebb alkalmazom az olajos bekenést használat előtt!


Nagyon szeretem a fa konyhai eszközöket és jó tudni, hogy milyen ápolást igényelnek.


Köszönöm a segítségeteket!

2012. okt. 26. 11:51

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!