Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » 60 cm hosszúsagú fejsze elég...

60 cm hosszúsagú fejsze elég hosszú 35-40 centis tuskók felvágáshoz?

Figyelt kérdés

Van itthon ilyen, de valahogy a 70 cm hosszúsagúval jobban kézre esik, olyat viszont nek gyárt a Fiskars.

Szerintetek érdemes megvenni?

10 ezer lenne egyébként.

2012. aug. 10. 17:38
 1/10 anonim ***** válasza:

Az enyém ha jól emlékszem 80 vagy 90 cm-es. Azzal elég jól lehet hasogatni. De nem csak a hossz számít, hanem a fejsze (vas) tömege is.

Ha a 60 cm-es hagyományos, nem ez a Fiskars, akkor vehetsz bele hosszabb nyelet.

2012. aug. 10. 18:11
 2/10 anonim ***** válasza:
Én 6ért vettem hasogató fejszét, 90-es nyéllel, 2kg-s fejjel, tökéletes.
2012. aug. 10. 18:33
 3/10 A kérdező kommentje:
90 cm az sok meg nem igazán akarok venni noname fejszét, mert akár kit ismerek mindenki rábas.zott, ellenben a Fiskars tulajok csak dicsérik, egyszer próbáltam, nem is kell erőből, elég elengedni és hagyni h ráessen a fára, youtubeön is van videó.
2012. aug. 10. 19:31
 4/10 anonim ***** válasza:

Az a lényeg, hogy hasító legyen, véletlen se vágó:)

Ez noname fejsze, csak a feje alá raktam egy acél lemezt, ami védi a fát, nehezebb is lett és örök élet:)

2012. aug. 10. 20:21
 5/10 anonim ***** válasza:
Hidd el jó az a noname fejsze is amit egy sima mezőgazdasági vasboltban veszel, csak ahogy előttem írták hasítófejsze legyen.
2012. aug. 10. 20:27
 6/10 A kérdező kommentje:

Jaja, nem hülyeség, mert szétveri a fát, bár én soha nem raktam, mert hosszában tört el idő előtt.

Válogatják a fát, a görcsöset hozzák méteresben, a jókat meg ők hasítják.

Rönk hasítóként volt feltüntetve, de egyébként mi a különbség?

2012. aug. 10. 20:34
 7/10 anonim ***** válasza:
Ha erre a fejszés videóra gondolsz, akkor ki kell ábrándítsalak mert itt nem a fejsze miatt hasad könnyen a fa, hanem a fa jó minőségű, nem göcsörtös, az ilyen mindig könnyen hasad. http://www.youtube.com/watch?v=jKxFqEkZvtc
2012. aug. 10. 20:42
 8/10 anonim ***** válasza:

A én 90 cm-esem is no name. Több mint 100 éves. Még a nagyapám apjáé volt, akinek favágó volt a szakmája.

Amúgy semmi extra, egyszerű fejsze. Ezzel sem kell erőlködni. Csak ráejtem a tuskóra és kettéhasad.

2012. aug. 10. 20:58
 9/10 anonim ***** válasza:

A vágófejsze az vékony és nagyon éles. Ha azzal akarsz hasítani és görcsöt fog, úgy beleragad, hogy az úgy telel ki:D

A hasító fejsze feje tömzsi, és nehezebb.

A jó hasadásnak valóban feltétele a fa minősége, ne legyen benne görcs, ne legyen túl nedves, de túl száraz se, egyik sem jó. Az sem mind1, milyen fa, a tölgy és bükk jól hasad, az akác sem rossz, de a gyertyán, az nem:)

Hát pont passzosra kell feltenni a védőlemezt és akkor nem hasítja szét hosszában, évek óta így van. Olyat is láttam már, hogy dróttal szépen betekerik, attól nem nehezedik, és a fát védi, az is egy jó megoldás lehet.

Nem az a lényeg, hogy Fiskars legyen, hanem a feje legyen elég nehéz és hasítófejsze legyen, ne vágó, és a nyele optimális hosszú legyen, kinek mi jön be. Én azért szeretem a hosszút, mert ha görcs van benne, nagyot oda lehet vele csengetni.

2012. aug. 10. 21:19
 10/10 A kérdező kommentje:

Ezt vágom, felvágtam már pár köbméter fát, otthoni noname baltával, nem tudtam, h több fajta van meg meguntam, h a nyél mindig eltörik, leesik a feje aztán ékelni kell meg egyebek.

Apósnak meg ott van aztán elég durva, szerintem érezhető a különbség, de majd meglátjuk ez milyen lesz.

Köszönöm a válaszokat!

2012. aug. 10. 21:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!