Heti étrend elkészítéséhez hogyan fogjak hozzá?
Nálam a hét ilyen tekintetben a hét a szombat-vasárnappal kezdődik. Először azt döntöm el, hogy azon a két napon mit fogok főzni, és lehetőleg annyit, hogy még egy étkezésre a maradék elég legyen. Vagy a köretet készítem úgy, hogy viszonylag kevés munkával egy napra legyen még belőle kaja. Pl. hagymás törtkrumpliból lehet krumplistészta, vagy a pörkölt maradékból gulyásleves, a nokedli maradékból esetleg tojásos nokedli, stb. Ez esetben már a 7 napból 3-4 napi kaja el van intézve.
A maradék 3 napra, ami a hétből hátra van, még ki tudod találni, hogy pl. rántott már főzelékkel, vagy valami zöldségleves (zöldbab, karfiol stb.) valami sült tésztával (lekváros bukta, vagy rakott tészta) hasonlókkal.
A férjednek pedig meg kell magyarázni, hogy amíg a lottó 5-ös nem a tietek, csak addig tudtok nyújtózkodni, ameddig a takarótok ér! És ha éppen sült krumpli van tükörtojással, vagy sült virslivel, akkor azzal kell beérnie!
Kérdés feltevőhöz:
Nincs munkád és arra vagy berendezkedve, hogy férjed kénye kedve szerint ugrálsz?
Ha így van és te maximálisan kiszolgálod az igényeit remélem ő is kellőképpen honorálja azt!
Kedves kérdező!
Én van úgy, hogy egész hónapra elkészítem előre, de változtathatom, hogyha "kedvem" tartja.
Először is leírom mi az amiket szeretünk, mi az ami gyorsan megvan, vagy kevés anyag kell hozzá, vagy mi az ami otthon van, illetve mennyi pénz van a heti kajára.
Nekem azt is nézni kell, hogy a párom mikor dolgozik, illetve 3 gyerek mellett mikor mire van időm, és hogy a gyerekek is megegyék.
Szerintem kezd azzal, hogy összeírod miket szoktál főzni. Mennyi időd van a főzésre. Ha megvan akkor mi van otthon a hozzávalókból és mit kell venni.
Ha gondolod előre meg is mondhatod a férjednek, hogy ma (vagy holnap) ez és ez lesz a kaja. Akkor nem éri meglepetés, és azt a kaját fogja várni. Ha mégsem kell neki, akkor egyen zsíros kenyeret. :) (És nem volt még igazán éhes!)
Itt egy kis segítség, egy heti menüajánló, bár én nem szoktam innen főzni, de volt már, hogy kaptam ötletet is innen. [link]
Kedves második válaszoló!
A kérdező sehol sem írta, hogy a férje kénye kedve szerint ugrálna, de amúgy meg nem is segítettél neki.
Én is megtervezem általában, mert így könnyebb, mint minden nap kitalálni, és törni a boltban a fejem, hogy mit is vegyek, és mi van otthon. Attól, hogy valaki a családja (férje) kedvében szeretne járni és szeretne spórolni is az még nem azt jelenti, hogy a férje kénye kedve szerint ugrálna! mielőtt ilyeneket írsz azért gondolkodhatnál is! :) Ha már válaszolni nem tudsz!
Amikor minden csekket, és fizetnivalót kifizettem, a maradék pénznek kb. 10 - 20 %-át félre-rakom váratlan kiadásokra.
A maradékot elosztom annyival, ahány hétre be kell osztani kajára, tisztálkodó szerekre, hasonlókra.
Ezért csak egy hétre vásárolok húsfélét stb. előre, és ezért van az, hogy először a hétvégi menüt döntöm el, ahhoz vásárolok, mert a maradékok átvariálásához a következő napokra már vagy találok otthon valami készleten-levő kiegészítő alapanyagot, vagy csak éppen azt kell a napi kenyéren kívül venni.
Egy hétre sokkal könnyebb beosztani a pénzedet, mint egy egész hónapra.
(Ha már arra is oda akarunk figyelni, hogy egy kicsit spóroljunk is a konyhán)
Másrészt, hiába csinálsz egy egész hónapra előre menü-tervet, hónap elején még nem tudod, hogy kapsz-e majd hozzávalót.
Vagy éppen belefutsz valahol egy akciós-vételi lehetőségbe, és akkor elköltöd a pénzedet arra, és rögtön borul a hó elején "kemény munkával" összehozott havi menüd.
Amióta ezzel a heti beosztással élek, és hó elején nem csinálok u.n. nagybevásárlásokat, azóta sokkal könnyebben tudom hó végén is a keretet tartani, nincs olyan a fagyómban, ami már hónapok óta azzal van ott, (fekszik benne a pénzem), hogy egyszer valamire majd jó lesz stb.
És ha még arra is rákérdezel férjednél, hogy jó lesz-e, ha hétvégén ezt vagy azt főzök, akkor már kicsi az esélye annak is, hogy nem fog neki tetszeni.
1. Jó a menzás menü
2. Jó akármelyik étterem net-re feltett heti menüje is kiinduló alapként
3. Ezen a honlapon is találhatsz rengeteg ötletet, ha a keresőbe beírsz pl. Mit főztök ma, mit főztök holnap stb. kérdésekre rákeresel, kismilló ötletet fogsz kapni.
4. Ha vissza-emlékszel arra, hogy édesanyád miket főzött pl. vasárnap, vagy hétközben miket ettetek. Vagy éppen nagyidnál, stb.
5. De ha ide új kérdésként felrakod, hogy van otthon ez + az, miket lehet belőle készíteni? Minimum 5-8 választ fogsz kapni, de lehet, hogy éppen 25-öt.
Amikor valami mellett döntöttél és megcsináltad, esetleg valami füzetbe fel is írhatod, és később már csak elő kell venned, hogy ötletet kapj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!