Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Miért tűntek el az üzletekből...

Miért tűntek el az üzletekből az aktív oxigén-alapú tisztítószerek? Pedig az aktív oxigén százszorta jobban fertőtlenít és foltmentesít, mint a klór.

Figyelt kérdés

Ez nem aktív oxigén (O), hanem ózon (O3), amelyet főleg gáz alakban használnak fertőtlenítésre:

[link]



2012. ápr. 11. 21:03
 1/8 anonim ***** válasza:
52%

Van egy jó/rossz hírem (nem tudom, neked mi lesz ez)


A klórt tartalmazó tisztítószerekben (hipó, Domestos és társai) nem a klór fertőtlenít, hanem az oxigén.


A hatóanyag neve nátrium-hipoklorit, amiről tudni illik, hogy:


"A nátrium-hipoklorit (NaOCl) egy bomlékony anyag, elbomlik közönséges konyhasóra (NaCl), és naszcensz (atomi állapotú) oxigénre ('O'). A naszcensz oxigén nagyon reakcióképes (mivel rendkívül erélyes oxidálószer), a színeket, mikroorganizmusokat (baktériumokat) elroncsolja. Így fertőtlenít, és így fehérít is. "


Tehát a közönséges hipó is az "aktív" oxigénnel fejti ki hatását.

Ha te sok pénzért vettél ilyen "aktív oxigén" tartalmú cuccot, akkor a marketing áldozata lettél.

2012. ápr. 11. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
72%

Ad1, az ózon mérgező.

Ad2, az ózon úgy fertőtlení, hogy bomlik O2 + O -ra, tehát de, az keményen "akítv oxigénnel" fertőtlenít.

Végül pedig felhívnám rá a figyelmed, hogy 1 lityi hidrogén-peroxid kb 1000 pénz gyógyszertárban, ha annyira oxigénnel akarsz fertőtleníteni.

2012. ápr. 11. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
57%
Az ózon erősen mérgező.
2012. ápr. 11. 21:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim válasza:
87%
A Na-hipoklorit vagyis a hypo nem konyhasóra, hanem sósavra (HCl) és naszcensz oxigénre (,O') bomlik. És ezért tilos hypo tartalmú tisztítószereket más klór tartalmú tisztítószerekkel együtt használni például háztartási sósavval, mert nagyon mérgező klórgáz szabadul fel!
2012. ápr. 12. 16:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim válasza:
Hopp elrontottam: A Na-hipoklorit, a hipo hidrolízise során hipoklóros savra (HOCl) és konyhasóra (NaCl) bomlik. És ezután a hipoklóros sav bomlik naszcensz oxigénné és sósavvá (HCl). És a naszcensz oxigén erélyes oxidáló hatása révén tisztít, fehérít, fertőtlenít.
2012. ápr. 12. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim válasza:
Megint én: Beírom hogy elrontottam erre nem javítom ki a hibát: Szóval hipoklóros savra bomlik (HOCl) és Nátrium-hidroxidra (NaOH). Ezért lúgos. A HOCl pedig gyenge instabil sav és bomlik erre a bizonyos ,O'-ra és HCl-re. Na csak megszültem, bocs a sok hozzászólásért.
2012. ápr. 12. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:

Nem tudom miért, de azt hittem, hogy a hipó sima NaOH (marónátron, nátrium-hidroxid) vizes oldata.

Pedig nem az:

[link]


Ettől függetlenül, a klórgázt használják fertőtlenítésre (amellett, hogy ugye régen harcigáz is volt), pl. az ivóvizet ezzel pucolják ma, régen klórmeszet (kalcium-klorid-hipoklorit) használtak, ami nagyon rossz ízt adott a víznek.

2012. ápr. 12. 18:48
 8/8 anonim válasza:

Néhány apróság:

- A hipo erős lúggal (nátrium-hidroxid) stabilizált nátrium-hipoklorit (sóvegyület), különben bomlik magától.

- A lúg miatt azonban gyakorlatilag nem képződhet sósav.

- Mivel gyenge sav sója, ezért nála erősebb savak (pl. vízkőoldókban lévő sósav, citromsav) klórgáz képződés közben bontják, mivel eredetileg is a víz és klórgáz reakciójából képződik.

- Klóros fertőtlenítés során képződik sósav, ezért ivóvíz esetében nem igazán engedélyezik, uszodákban van engedélyezve. Ivóvizet klórmeszezik, illetve hipot is használnak.

2014. máj. 20. 17:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!