A vasalóm nem gőzölős, így simán be szoktam vizezni a ruhákat vasalás közben. Barátnőm szerint ez nem jó, elszürkül, besárgul a ruha, szerinte desztillált vizet kéne használnom, valóban?
Nem hiszem, mosni sem desztillált vízzel mosod, ha jól sejtem.
A gözölős vasalóba azért kell, mert forráskor vízkövesedne belől, ha sima vizet teszel.
Régen mindig is így csinálták, spriccnivel belocsolták, félretették, aztán vasalták. Deszt vizet senki sem használt erre.
Vasalóba a vízkő miatt kell deszt víz. A s@rgukás a fehér ruhák jellemzője, anyagtól függően sárgulnak vagy szürkülnek. Ezért van külön mosószerük optikai fehérítővel.
Semmi baja nem lesz a ruhának ha a víz amit használsz az nem eleve sárgás.
Van amikor a csapvíz kicsit vas vagy mangán tartalmú és sárgás színű, ha szárad akkor ez a sárgás oldott anyag foltot hagyhat a ruhán. De ezt észrevetted volna azonnal, nem később alakul ki.
Ha túl kemény a víz nálatok akkor meg csak fehér porszerűség marad a ruhában tőle, a mosás után is beleszárad a ruhákba a vízkő por, ezt lehet néha pici porszemcsékben látni, de ettől se lesz semmi baj.
Olyan szokott előfordulni, hogy a vasaláskor nem megfelelő a hőmérséklet és kicsit "megsüti" a ruhát a vasaló, ez csinálhat még barnás foltot. Ha ez csak nagyon enyhe, akkor a következő mosással eltűnhet, de általában megmarad. Inkább akkor jelentkezik ilyen folt ha nem volt tiszta a víz vagy sokat - éveket - állt a ruha a szekrényben és idővel egy nem tökéletesen kimosott folt besárgul. Meg persze ha a friss mosás sem volt elég jó és ott maradt annyi szennyeződés ami a vasaláskor foltot csinál de előtte nem látszott.
Nem szeretem a gőzölős funkciót pedig nagyon jó a vasalómnál. Nehéz a vízzel együtt, mindig nyomogatni kell és nem egyenletesen lesz nedves. Nekem nem jó. Mindig bespriccelem a ruhát vagy eleve akkor vasalom amikor még enyhén nedves. Soha máskor nem tapasztaltam foltot az elmúlt 25 évben, mint a már leírt esetekben nagy ritkán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!